8 lépés, ami segít újrakezdeni a kapcsolatot szakítás után: nem biztos, hogy örökre véget ért

Olvasási idő kb. 7 perc

Ahhoz, hogy egy szakítás után a pár újra összejöjjön, sokat kell beszélniük a múltbeli sérelmekről. Meg kell fogalmazniuk a szakítás óta tanultakat, és tiszteletben kell tartaniuk a másik nézőpontját is. Átfogó, 8 lépésből álló útmutató következik a sikeres újrakezdéshez.

A döntés, hogy visszatérsz az exedhez, nem lehet elhamarkodott – végül is a kapcsolatotok okkal ért véget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szabad újra összejönni valakivel, de alapvető egészségesebb kapcsolatot építeni, hogy a dolgoknak ne az legyen a vége, mint korábban. 

Sok pár, aki feladta, végül újra összejöhet, és új alapokra helyezve lehet a kapcsolat sokkal jobb, mint korábban. Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy az együtt élő párok több mint egyharmada és a házaspárok egyötöde átélt már szakítást úgy, hogy utána újra összejöttek. 

Ha te és az exed szeretnétek még egy esélyt adni a kapcsolatotoknak, jó, ha tudod, hogy több erőfeszítésre van szükség, és új lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy ezúttal sikerüljön. Íme nyolc dolog, amit meg kell tenned, hogy egészséges kapcsolatotok legyen, miután újra összejöttetek.

1. Ismerjétek el a múltbeli fájdalmakat

Amikor valakivel újra együtt vagyunk, fontos, hogy tudjunk beszélni a múltról, még akkor is, ha ez nehéz és fájdalmas lehet. 

Erős a kísértés, hogy a szőnyeg alá söpörjük, ami nem tetszett, továbblépjünk, és ne beszéljünk róla. Amikor ez megtörténik, a múlt sérelmei hajlamosak elszaporodni, és újra felszínre kerülnek a kapcsolatban” – mondja Gregory Cheney házasság- és családterapeuta.

A múltbeli sérelmek megvitatása és ezeknek a kemény beszélgetéseknek a lefolytatása elősegítheti a szorosabb kapcsolat kialakítását, és javíthatja a nehezebb témák feldolgozásának képességét – vallja a szakember. 

2. Tartsd tiszteletben partnered nézőpontját

A kapcsolatokban, különösen a szakítás után, fontos helyet hagyni mindkét nézőpontnak. Ez azt jelenti, hogy el kell engedni azt a gondolatot, hogy az egyik embernek igaza van, a másiknak pedig nincs. Ez lehetővé teszi mindkét fél számára, hogy egészséges módon fejezze ki érzéseit, biztonságban érezve magát. Ügyelj arra, hogy aktív hallgató légy, hogy valóban megértsd, miket tapasztalt a partnered, és fordítva. 

3. Beszéljétek meg, mit tanultatok a szakítás óta

Noha a szakítások nagyon fájdalmasak lehetnek, egyben tanulási tapasztalatot is adhatnak az előrelépéshez, ha a felek megvitatják a tanultakat, és megfontolják, min változtathatnak a jövőben – mondja Heather Browne házasság- és családterapeuta. 

Browne szerint akad néhány megfontolandó kérdés:

  • Mennyiben változtatott meg a szakítás?
  • Mit kezeltél rosszul a kapcsolatban? 
  • Hogyan fogod ezeket a problémákat másként kezelni mostantól?
  • Miben kell ezentúl felelősséget vállalni?

4. Találd ki, hogyan teheted jobbá ezt az időszakot

Browne azt javasolja, hogy szánjatok időt arra, hogy kitaláljátok, hogyan lesz a második alkalom jobb, mint korábban. Mindkettőtöknek aktívan dolgoznia kell a régi minták megváltoztatásán, hogy zökkenőmentesen menjen a második felvonás, és egészséges partnerkapcsolatot alakítsatok ki.

Browne azt mondja, hogy minden újrakezdőnek fontolóra kell vennie:

  • Hogyan fogsz másképp kommunikálni?
  • Hogyan lehet egészségesebben beszélni a fontos dolgokról?
  • Hogyan fogod elengedni a régi, rossz szokásaidat?
  • Hogyan támogathatjátok egymást másképp?
  • Hogyan teremthetsz biztonságosabb kapcsolatot? 

5. Mindkét fél legyen kíváncsi önmaga és partnere érzelmeire egyaránt

Fontos, hogy szakíts időt az önreflexióra. Cheney azt mondja, hogy meg kell próbálnod azon dolgozni, hogy megértsd, mi történik belül – beleértve az érzelmek kezelését is, amelyeket esetleg elkerülhetsz. 

Ezenkívül kulcsfontosságú, hogy ne csak önmagát, hanem a partnerét is megértse az ember. „A másikra való figyelem fejlesztése ugyanolyan fontos lehet, mint az öntudat fejlesztése. Mindenki hajlamos más szemüvegen keresztül megtapasztalni a világot. Az egészséges kapcsolatok résztvevői arra törekszenek, hogy megértsék, hogyan látja a partner a világot” - mondja Cheney. 

Fél szemmel még a kapcsolatban van
Fél szemmel még a kapcsolatban vanMaciej Toporowicz NYC / Getty Images Hungary

Ezt a két lépést javasolja a terapeuta:

Tegyél fel kérdéseket partnerednek arról, hogyan érzi magát a kapcsolatban.

Ezután foglaljátok össze a válaszokat úgy, hogy elemzitek a hallottakat, hogy minimalizáljátok a félreértések lehetőségét.

„Így mindkét partner úgy érzi, hogy meghallgatják és megértik, így kapcsolatotok elmélyülhet” – fűzte hozzá Cheney. 

6. Adj időt a kapcsolódásnak

Az élettempó, a munka és egyéb fontos események és szokások megnehezíthetik a partnerrel töltött idő előtérbe helyezését. 

„A kapcsolatteremtéshez időt teremteni egyszerű, de nem könnyű. Az együtt töltött idő nem megy erőfeszítés nélkül”

– fogalmazta meg Cheney. Minden kapcsolatban fontos az együtt töltött minőségi idő, de még inkább az, ha újra összejöttünk, miközben újraépítjük a kapcsolatot. 

Ne feledd, hogy nemcsak az együtt töltött idő mennyisége fontos, hanem annak minősége is. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy az együtt töltött idő minősége a párkapcsolati elégedettség fő előrejelzője, ami azt bizonyítja, hogy az automatikusan együtt töltött idő nem elég – a minőségi időt tudatosan kell megteremteni. 

Cheney azt mondja, ahelyett, hogy együtt néztek egy műsort, próbáljatok olyan hobbit folytatni, amelyet mindketten élveztek, és amelynek során beszélgetni tudtok és tartalmasan együtt lenni. Sétálhattok együtt, kipróbálhattok egy új éttermet, vagy felfedezhettek egy olyan helyet, ahol még nem jártatok. Bónuszpont, ha telefonjaitokat „ne zavarj” módba állítjátok, így mindketten egymásra összpontosíthattok.

7. Készíts egy listát azokról a tulajdonságokról, amelyekre mindketten vágytok a kapcsolatban

Ahhoz, hogy ez az időszak sikeresebb legyen, mint az első, segíthet, ha leülsz, és eldöntöd, hogy milyen tulajdonságokat remélsz egy kapcsolatban, például szórakozást és szenvedélyt. Ez nem arról szól, hogy kényszerítsd a partnered, hogy olyan valakivé váljon, amilyen nem szeretne lenni, hanem arról, hogy eldöntsd, milyennek szeretnéd ideális esetben a párkapcsolatodat, és milyen lépéseket tehettek afelé, hogy elérjétek.

Azt is tudomásul kell venni, hogy valószínűleg vannak különbségek a kívánt tulajdonságok és a másik személyisége között, és meg kell majd beszélni, hogyan köthettek kompromisszumot ennek kezeléséhez. Például, ha az egészséges életmód olyan dolog, amit értékelsz, és szívesen beépítenéd a kapcsolatodba, de a partnered nem szokott edzőterembe járni vagy szuperegészségesen étkezni, akkor is megtalálhatjátok a középutat. 

Browne azt mondja, hogy a példaként felhozott esetben is találhatsz olyan tevékenységeket, amelyek aktívak, de nem feltétlenül edzenek, hogy együtt élvezhesd, mint például a tánc vagy a túrázás. 

8. Mondjatok el mindent, hogy ne essenek ki csontvázak a szekrényből

Az egészséges kapcsolatok az őszinteségre és a kommunikációra épülnek.

Bár ez nehéz vagy kényelmetlen lehet, Browne azt mondja, hogy meg kell osztanunk mindent, amit partnernek tudnia kell, és megbeszélni mindent, ami a szakítás során történt. Ez azt is jelentheti, hogy megosztod, hogy randiztál vagy intim kapcsolatban voltál valakivel. 

Ha az összes kártyát az asztalra dobod, azzal biztosíthatod, hogy ismeretlen vagy kényelmetlen dolog ne bukkanjon fel a későbbiekben, ami csökkentené az egymásban való bizalom képességét, mondja Browne. 

Amikor újra összejössz valakivel, légy türelmes. A dolgok valószínűleg nem ott folytatódnak, ahol abbahagytátok, és a kapcsolatnak szüksége lesz némi időre, hogy boldoguljatok. Közben ne feledd, hogy egy csapatot alkottok, és mindketten pozitív irányba változtathatjátok a kapcsolatot, és ha nem megy, akkor egy terapeuta segítségét is igénybe vehetitek. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek