Mindenkinek megvan a lehetősége jól öregedni

Az öregedéskutatás viszonylag új tudományterület. Csak a múlt században vettük észre, hogy az élettartam és az életminőség is exponenciálisan növekszik, és csak az elmúlt 50 évben kezdtek el a kutatók az öregedéssel komolyan foglalkozni.

Egy baltimore-i longitudinális öregedési felmérés keretein belül 1958-ban fiatal felnőtteket kezdtek el vizsgálni. A longitudinális felmérés lényege az, hogy a kísérleti személyeket életük végéig figyelemmel kísérik: ebben a vizsgálatban a résztvevők háromévente vettek részt különböző egészségügyi teszteken és méréseken, így született meg az egyik legnagyobb és legátfogóbb kutatás a témában.

Mit tanulhatunk a kutatásból?

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy az öregedés folyamata rendkívül változatos, a megfigyelt egyének között hatalmas különbségek vannak. Ennek ellenére a folyamatot sokkal könnyebben irányíthatjuk, mint gondolnánk. Bár nincs egyetemes szabály arra, hogy az emberek miként fognak megöregedni, a kutatók szerint ezek a különbségek már jóval az időskor előtt kimutathatók. Az időskori betegségek esetében egyértelműen látszik, hogy az öregedési pályát meghatározza a középkorú egészségügyi állapotunk, valamint az öregedéshez való hozzáállásunk is. Minél pozitívabban állunk az idő múlásához, minél inkább figyelünk magunkra 40-50 éves korunk körül, később annál kevésbé kell tartanunk az időskori problémáktól.

Sok múlik a hozzáálláson
Sok múlik a hozzáállásonDigital Vision / Getty Images Hungary

A jó hír az, hogy ezeket a tényezőket befolyásolni tudjuk. Soha nincs túl korán vagy későn ahhoz, hogy elkezdjünk odafigyelni magunkra, főleg, ha ez nem kerül semmibe. A baltimore-i felmérés még nem ért véget, így újabb és újabb adatokból dolgozhatnak a kutatók, az viszont már biztosan látszik, hogy az öregedés folyamatának bizonyos részeit befolyásolni tudjuk.

„Ez egy csodálatos dolog, egy lehetőség. Ha mindannyian ugyanazon az öregedési pályán mozognánk, nem lenne lehetőségünk letérni róla. De az öregedési folyamatok sokszínűségének köszönhetően mindannyiunk számára van lehetőség jól öregedni. A kutatásban részt vevő emberek mutatják nekünk az utat” – mondja dr. Ferrucci, a kutatás vezetője.

Vegyük a kezünkbe az irányítást

Vegyük magunkat körül olyan emberekkel, akik szintén pozitívan állnak az élethez, mozogjunk rendszeresen, figyeljünk a táplálkozásunkra. Csak pár egyszerű dolog kell ahhoz, hogy megváltoztassuk az öregedés folyamatát, és ezekért később köszönetet fogunk mondani magunknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra