Aszpirin a szívbetegségek ellen: mégsem olyan jó ötlet?

A szívbetegség és a stroke kivédésére gyakran az aszpirint javasolják az orvosok, különösen az idősebbek számára. Az utóbbi évek kutatásainak tükrében azonban egyes szakemberek átértékelték a gyógyszert.

Az idősebbeknél gyakran bevett szokás, hogy napi egy aszpirinnel próbálják megelőzni a szívproblémákat és a stroke-ot. A pozitív hatások valódiak, azonban a gyógyszer ugyanannyira káros is lehet. Bizonyított, hogy az aszpirin növeli a gyomor- és agyvérzés kockázatát – kérdés, hogy mennyire múlják felül a jótékony hatások a negatívakat. Az elmúlt tíz év új kutatási eredményeit figyelembe véve az Amerikai Szív Szövetség (AHA) megváltoztatta az aszpirinre vonatkozó ajánlását – írja a Harvard Medical School.

Gátolja a vérrögképződést, de belső vérzést okozhat

Az aszpirin gátolja a véralvadást, ezért megakadályozza a vérrögök kialakulását, amelyek elzárnák a szívbe és az agyba jutó vér útját, hosszú távon szívbetegség és stroke kialakulását okozva. De azt is látni kell, hogy a gyógyszernek ugyanez a tulajdonsága könnyebben okozhat vérzést, különösen a gyomorban és az agyban. Az aszpirin a prosztaglandin nevű zsírsavak működését is blokkolja, amelyek a gyomorfalat védik, így szintén elősegítheti a gyomorvérzést.

A tavaly márciusban kiadott közleményben az AHA úgy nyilatkozott, nem javasolja a napi kis mennyiségű (81 mg) aszpirin szedését a 70 éven feletti egészséges (szívbetegséggel és stroke-kal nem kezelt) személyek számára, illetve azoknak, akiknél különböző egészségi problémák (például gyomorfekély) miatt nagyobb a kockázata a belső vérzésnek, bármilyen életkorba tartozzanak is.

Mégsem annyira javallott az aszpirin a szívbetegség megelőzésére
Mégsem annyira javallott az aszpirin a szívbetegség megelőzéséreJuanmonino / Getty Images Hungary

A frissített ajánlás három tanulmány eredményei alapján született, amelyek úgy találták, az aszpirin napi fogyasztása egészséges személyeknél nem csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát, ellenben akár kórházi kezelést igénylő belső vérzéshez is vezethet. A statisztikák szerint jelenleg csak az USA-ban minden negyedik, 40 év feletti egészséges ember, vagyis mintegy 29 millió fő szed naponta legalább egy aszpirint. A valódi probléma, hogy egynegyedük orvosi javallat nélkül szedi a gyógyszert, különösen növelve a káros hatások lehetőségét.

Kérdezze meg kezelőorvosát

Szívproblémákkal és stroke-kal kezelt páciensek körében természetesen minden kétséget kizáróan hasznos és bevett módszer az aszpirinterápia. Ilyenkor a pozitív hatások miatt az orvosok vállalják a belső vérzés kockázatát. Egészséges személyeknél azonban már kétséges, hogy tényleg érdemes-e rutinszerűen, napi szinten szedni a gyógyszert. Mielőtt belevágnál az aszpirinterápiába, mérd fel az egészségi állapotodat, és alaposan fontold meg, hogy tényleg szükséged van-e rá.

Az AHA kockázatkalkulátorával kiszámíthatod, mekkora a valószínűsége annak, hogy a következő tíz évben szív- és érrendszeri problémák alakuljanak ki nálad. Ha a kockázat nagyobb, mint 10 százalékos, a szakemberek szerint érdemes lehet megpróbálkozni az aszpirin szedésével. Növelik a kockázatot az olyan tényezők, mint az előrehaladott életkor (50 év felett), a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint. A férfiak szintén veszélyeztetettebbek, mint a nők.

A legjobb, ha beszélsz az orvosoddal, és közösen kell eldöntenetek, érdemes-e belekezdeni az aszpirinterápiába. Abban az esetben, ha már évek óta szedsz napi szinten aszpirint, szintén konzultálj szakemberrel, aki segít eldönteni, szükséges-e leállnod vele, vagy folytathatod továbbra is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra