Illemszabályok maratonfutóknak

Mindegy, hogy valaki csak most kóstolt bele a futásba vagy már régóta űzi, valószínűleg eljön az a pont, amikor elgondolkodik azon, vajon milyen lehet lefutni egy maratont. Nekünk sajnos még nincs benne tapasztalatunk, viszont belefutottunk (haha) egy infografikába a Run Rock 'n' Roll oldalán, ami tippeket ad, hogy mit hogyan (nem) kéne csinálni a táv lefutása előtt, közben és után. Tévhitek és okosságok a hajtás után!

Sokan tévesen gondolják úgy, hogy egy új cipővel csak jól járhatnak, pedig pont ellenkezőleg: mivel a lábbeli nincs bejáratva, feltörheti a lábát és lehet, hogy a fájdalomtól nem is tudja befejezni a versenyt. Ha mindenáron valami újat szeretne, vegyen inkább egy technikai felsőt, abból nem lehet baj.

Azt is megtudtuk, hogy a kidörzsölődött bőrrel nem érdemes keménykedni, mert ez nem azt jelenti, hogy milyen strapabíró, csupán azt, hogy nem ismeri sem a kidörzsölődésgátló zselét, sem a sebtapaszt.

Hasonlóképpen butaság az, ha teve módjára teletankolja magát vízzel a futás előtt. Annyit igyon csak, amennyi elég, ha pedig futás közben megszomjazik, úgyis helyeznek ki az út mellé poharakat. Viszont arra ügyeljen, hogy folyadékot kapjon fel az asztalról, ne valami mást, mondjuk vazelint. Ja, és rossz úton jár az a Run Rock 'n' Roll szerint, aki arra játszik, hogy majd a vizelési inger miatt gyorsabban fut.

Suhaimi Abdullah / Europress / Getty

Attól, hogy a mezőny elejére áll, még nem fog gyorsabban futni, és mivel valószínűleg a gyorsak hamar elsodorják, érdemes azok közé állni, akik önnel közel azonos tempóban futnak.

Reméljük nem sokaknak jutott eddig eszébe, hogy a hátán viselje a sorszámot, emiatt ugyanis a célfotón nehézkesebb lesz az azonosítás, ami nem túl örömteli akkor, ha mondjuk a lefutott idővel kapcsolatban valami félreértés adódik. 

Ha nem a mellére ragasztandó sorszámába építik bele, akkor érdemes az időmérő chipet a cipőjére ragasztani, ilyenkor ugyanis pontosabban mér.

Fontos, hogy ne bízzon abban, hogy sikerült memorizálnia az útvonalat és mindenki más hülye, aki rossz irányba fut: valószínűleg ők tudják jobban, és hacsak nem sikerül az élre verekednie magát, kövesse őket vagy a kordonokat.

A győzelemi szelfit hagyja a szalagon túlra (és csak akkor, ha arrébb ment, és nem tartóztatja fel az ön mögött érkezőket), mert értékes időt veszíthet vele. Apropó cél: ne felejtsen el mosolyogni, hacsak nem akar úgy kinézni a fotón, mint egy zombi!

www.runrucknroll.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra