Felejtse el a drága alapozókat, egyen inkább zöldséget!

Aki már kinőtt abból, hogy hatnának rá az olyan intelmek, miszerint ha nem eszik elég répát, nem tud fütyülni, annak itt a legújabb: ha nem eszik elég zöldséget és gyümölcsöt, hiába keni magára a legdrágább alapozókat, nem fogják vágyakozva nézni a pasik (vagy a csajok). A kutatók szerint ugyanis a répában, az édeskrumpliban, a leveles zöldségekben és a paradicsomban található karotinoidok fogyasztása nemcsak csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de olyan színt is adnak a bőrnek, ami vonzóvá teszi az ellenkező nem számára.

Skót és ausztrál tudósok álláspontja szerint az ellenkező nem figyelmét úgy keltheti fel a legegyszerűbben, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszik. Ilyenkor a bőre szebben és egészségesebben ragyog, mint azoké, akik nem fogyasztanak eleget ezekből, és ezt mindenki azonnal észreveszi majd - állítja a Daily Mail.

Karo...mi?

Sárga, narancssárga, vörös vagy barna növényi pigmentek bármelyike. A karotinoidok okozzák számos növény jellegzetes színét, így az érett paradicsomét, a répáét vagy az őszi levelekét. Abszorbeálják a fényenergiát is, és továbbítják azt a klorofillmolekuláknak a fotoszintézis fénytől függő reakcióiban. Két csoportjuk ismert: a karotinok és a xantofillok.

Forrás: Kémiai kislexikon/www.vilaglex.hu

A kutatók kétszáz 18 és 29 év közötti nőt vizsgáltak 9 hónapon keresztül. Kiderült, hogy azoknak a nőknek a bőre lett sárgásabb vagy pirosabb, akik rendszeresen fogyasztottak zöldséget és gyümölcsöt.  "A korábbi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy ezt a fajta sárgás bőrt az ellenkező neműek sokkal egészségesebbnek és vonzóbbnak találták, mint a napsütötte bőrszínt - tette hozzá dr. Ross Whitehead, a tanulmány egyik szerzője.

Shutterstock

Whitehead reméli, hogy ezek után a fiatal nők jobban odafigyelnek majd az étkezésükre, hisz ez egy jó érv lenne az egészséges táplálkozást népszerűsítő kampányokban is.  "A fiatalabb nők inkább hajlamosabbak változtatni az étkezési szokásaikon a megjelenésük érdekében, mint az egészségükért, ezért ez a kutatási eredmény talán jobban ösztönzi majd őket, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak" - áll a Nutrients összegzésében. Nagy-Britanniában például rendkívül siralmas a helyzet, a fiatal nők nagy része nem fogyaszt naponta megfelelő mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt, pedig a kutatók szerint a karotinoidban gazdag étkezés követői egészségesebbek és alacsonyabb a krónikus betegség okozta halál kockázata is náluk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra