10 tanács a tél végi kocogáshoz

Lassan vége a télnek, ezért ideje előbányászni futócipőnket. Ha már biztosak vagyunk, hogy nem fogunk minduntalan elperecelni a jégen, akkor sem kell hűbelebalázs módjára belevágnunk, nem egy hét alatt kell csúcsformát futnunk. Mindegy, hogy rendszeres vagy koca kocogók vagyunk, csak lassan és óvatosan láthatunk hozzá állóképességünk javításához, különben igyekezetünk egy egyébként elkerülhető sérülésen bukik majd el.

Female First magazin tíz pontban gyűjtötte össze azokat a tanácsokat, amikkel a legeredményesebbek lehetünk a futás terén.

Lassú bemelegítés - A legfontosabbak a helyes nyújtási gyakorlatok. Hogy izmaink kipihentek és hajlékonyak legyenek, hogy a bennük lapuló feszültségeket megszüntessük, egyszerűen annyit kell tennünk, hogy finom nyújtásokat végzünk futás előtt és után.

Hideg időjárás - Ez egy veszélyes tényező lehet, mert az izmok lassabban melegednek be, ha szabad levegőn edzünk. A végtagjainkba vért kell pumpálnunk, ehhez meg az kell, hogy öt percig úgy sétálgassunk, hogy kéz- és lábujjainkat mozgatjuk.

Jeges utak - Nagyon vigyáznunk kell a fagymentesnek látszó utakon és ösvényeken: a fekete jég, a futók és járókelők első számú ellensége.

Fokozatosság - Nagyon fontos, hogy óvatosan, lassan készüljünk fel a futásra. Ne erőltessük túl magunkat már az első alkalommal. Így hamarabb érünk el sikert, és hosszú távon is folytathatjuk a futóprogramunkat.

Séta - Ha újonc kocogók vagyunk és úgy érezzük, megerőltetjük magunkat, nyugodtan váltsunk egy kis sétára. A fürge gyaloglás jó felvezető a futáshoz, valamint hatékonyan égeti a kalóriákat és a testet is melegen tartja. Csak egy jó tempót kell kiválasztani ruganyos léptekkel. Viszont a futás és a séta megerőltetheti a térdünket. Ilyenkor válasszunk magunknak jó minőségű térdvédőt.

Légzés - Ha hidegben futunk, a légútaink beszűkülhetnek. Csak annyit kell tenni, hogy egy másodperccel hosszabban tartjuk benn a levegőt és tüdőnkben új légutak nyílnak, ezáltal légzésünk nagyobb hatásfokú lesz.

Kerüljük el a bokasérüléseket - Mivel az utóbbi időben nedves és fagyos volt az időjárás, a bokaficamítás sokkal esélyesebb. Emiatt ne kocogjunk sötétben, hogy nehogy megbotoljunk valami rosszul látható akadályban. Ha lesérülnénk, ne fussunk tovább fájós lábbal. Ha valami fáj, akkor annak baja is van. Kérjünk tanácsot hozzáértőtől, és pihentessük a sérült területet. De a megelőzésnél semmi sincs jobb: hordjunk bokavédőt.

Kerüljük a megfázást - Futás után a testhőmérséklet nagyon gyorsan csökkenni kezd. Ne álljunk le rögtön, hanem még sétálgassunk nagyjából tíz percet, hogy ne görcsöljön be az izmunk a hirtelen megállástól.

Megfelelő cipő és ruha - Más-más évszak más-más ruházatot igényel. Hidegben inkább több könnyebb termóruhát vegyünk fel, mint nehéz, vastag öltözéket. A futócipőre is legyen gondunk: legyen kényelmes és illeszkedjen futási stílusunkhoz.

Rendes étkezés - Ha rendszeresen eszünk, észre fogjuk venni, hogy több energiánk lesz. Ne lógjunk el egy alkalmat sem, de arra is figyeljünk, hogy gyomrunk érdekében teljen el három óra az evésünk és a futás megkezdése között.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek