SZÜLŐSÉG

Ágnes és a két örökbefogadott cigánygyerek

Mártonffy Zsuzsa 2014. április 24., csütörtök 12:53

Beszélgetés egy örökbefogadó családdal. Ágnes férjével együtt két kisgyereket fogadott örökbe. Családjukba két cigány kisgyerek érkezett, és bár Ágnes az eszével tudta,  hogy számára ez nem probléma, időbe tellett, amíg lelkileg is képessé vált elfogadni a külvilág reakcióit. Nekik párhuzamosan kell feldolgozniuk nem csak az örökbefogadás, hanem a cigányság kérdését is, amihez kívülről, a rendszer szintjén nem túl sok támogatást kaptak.

DSOKI20140415114
Fotó: Sóki Tamás / Dívány

Az interjúban Ágnes mesél a jelentkezésről, a gyerekekkel való összeszokásról, az örömökről és a nehézségekről is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, mennyi tévézés, gépezés árt a gyereknek?

pp 2014. április 23., szerda 14:08

Nagyjából fél órája ülünk a nőgyógyászati magánrendelő várótermében, amikor az egyik várakozó anyuka másfél év körüli kisfia végképp megunja és irgalmatlan hisztibe kezd. Anyuka először megpróbálja a hagyományos módszerekkel elterelni a gyermek figyelmét, majd körülnéz, és a kisfiú kezébe nyom egy okostelefont. „Csak ilyenkor adom oda neki” – mondja szabadkozva. A kisfiú nyomogatni kezdi a telefont, számára megszűnt a külvilág. Végre csend van.

Bezzeg az én időmben...

Bezzeg az én időmben a gyerekek csak este nézhettek tévét, jellemzően fürdés előtt, és szigorúan el kellett hagynunk a terepet, amikor a maci megmosta a fogát. Később, a rendszerváltás után nálunk ezen a téren is lazult a fegyelem, végig lehetett nézni egyszerre akár egy Kacsameséket, egy Benjit és egy Chip és Dale-t is. Ezek a mai fiatalok meg előbb tanulnak meg elindítani egy youtube-videót, mint beszélni.

shutterstock 178528724
Fotó: Shutterstock

A tévé és a videójáték nem feltétlenül az ördög műve, és nem kell eltiltani minden formájától a gyereket – ugyanakkor figyelni kell, mit és mennyit néz. Egy új kutatás ugyanis több mint ezer amerikai gyermek követéses vizsgálata során bebizonyította, amit a józan eszünkre hallgatva mindig is sejthettünk: egy csomó minden, köztük a gyerek iskolai teljesítménye és testsúlya is nagyban múlik azon, hogy mennyire követik figyelemmel és mennyire kontrollálják a szülők a gyerekek médiafogyasztási szokásait.

Távolról sincs vége, olvasson még »

12+1 tévhit a védőoltásokról

pp 2014. április 22., kedd 12:47

A védőoltásokat rengeteg félreértés, gyanakvás, átverés és tévhit övezi. Lehet, hogy ön is elhitt néhányat az összeesküvés-elméletek közül vagy csak egyszerűen összezavarodott a sok ellentmondó információ hatására. Sajnos a félreinformáltságunkkal a gyermekeink egészségét kockáztathatjuk, ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a tényekkel.

Cikkünkben néhány népszerű tévhitet szeretnénk eloszlatni. Az igazság ugyanis az, hogy a védőoltások bevezetése a közegészségügy egyik legnagyobb teljesítménye, és az egyik legalapvetőbb dolog, amit a gyermekeink védelméért tehetünk. És mielőtt kommentbe beírnák: nem, a cikkért egyetlen gyógyszercég, oltáslobbista vagy vakcinaforgalmazó sem fizetett.

Ha szeretné átlátni, mikor milyen oltást kap a gyerek, és melyik oltás milyen betegségek ellen véd, kattintson ide.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ápolatlan csecsemők külső ismérvei

henna 2014. április 20., vasárnap 17:12

Ahogyan az ismeretségi körömben és az internetes hozzászólásokból tapasztalom, megoszlanak a vélemények arról, hogy egy csecsemőt kell-e minden nap fürdetni. Nálunk alap - bár korábbi írásom alatt megtudtam, hogy a mindennapos fürdés kényszerbetegség, sőt, igazából a többdiplomás, értelmiségi nők hülyesége -, és mélységesen megdöbbent, hogy 2014-ben a kisbabák megfelelő ápolásáról kell posztolni. 

shutterstock 435225

Nekem egyszerűen nem lenne szívem a saját magatehetetlen gyerekemet némi fenéktörölgetés után bedugni az ágyba, de sajnálattal tapasztalom, hogy ezt még a környezetemben is nagyon sokan megteszik azzal a felkiáltással, hogy egy pár hetes vagy hónapos gyerek nem piszkolódik be.

És persze: nem kell azt a szerencsétlen csecsemőt minden nap vastagon szappannal bekenni, aztán lesikálni, de azért jó néhány dologra érdemes lenne odafigyelni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak agyból nem lehet gyereket nevelni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. április 19., szombat 10:14

A gyereknevelés kapcsán inkább kerülnek elő az olyan visszafogott, hűvös fogalmak, mint a következetesség, rendszeresség, higgadtság, türelem. Mármint hogy ilyennek kellene lennie a szülőnek. Nem könnyű feladat a szülőség, mert amellett, hogy mindez igaz, az egész mit sem ér érzelmi töltet nélkül. Más szavakkal: kevés, ha csak agyból nevelünk, ha csak rendesen teljesítjük a feladatot.

A gyereknevelés félrevezető kifejezés, azt sugallja, hogy öntözgetünk, gondozgatunk valamit, ami munkánk eredményeként szépen kifejlődik. Igaz, hogy öntözgetjük, gondozgatjuk, de ami hiányzik a szóból: a gyereknevelés egy kapcsolat, ez a lényeg.

Valójában ezt a kapcsolatot tanulja meg a gyerek, minden árnyalatával, ki nem mondott vetületével. A szülő érzelmi bevonódásából érzi, hogy fontos, abból, hogy megcsillan a szülő szemében a büszkeség, mikor ránéz, hogy vele nevet, vagy akár hogy teljes szívvel ott van, mikor játszanak.

Ezek nem színlelhető dolgok, ha mégis megjátssza a szülő, érezni fogja a csemete, hogy valami nem stimmel, csak nem tudja, hogy mi, hiszen minden olyan kerek, annyira rendben van, a többiek szerint az ő anyukája, apukája a legjobb. Ebből alakul ki az a következtetés, hogy akkor nyilván vele van baj. Nehéz az így felnövő gyermek helyzete, mert érez valami hiányt, de nem érti, mi lehet az.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 meglepő ok, amiért nem jön a baba

Toma 2014. április 18., péntek 19:53

Tiniként az ember legtöbbször úgy gondolja, teherbe esni nem nagy feladat, és elég egyetlen védekezés nélküli alkalom, és a petesejt, valamint a spermium romantikus egymásra találásából megszületik az új élet. A valóság azonban sokszor nem ilyen, és a pár hosszú hónapokat, esetleg éveket próbálkozik, de csak azért sem mutat pozitívat az a nyomorult terhességi teszt.

Persze számtalan teória van, amiért azt mondják, nem jön össze a baba, és már mindenki könyökén jön ki a nem szabad rágörcsölni, és astresszelj kevesebbet, de a Huffington Post összegyűjtött néhány valóban meglepő dolgot, ami hátráltathatja a fogamzást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vekerdy szerint is vesszen a boszorkány!

maze 2014. április 18., péntek 10:20

A Holokauszt Emlékév és Emléknap programsorozatához kapcsolódó Mézeskalácsház című színházi nevelési előadás bemutatóján jártunk a Marczibányi Művelődési Központban. Tettük mindezt nem pusztán azért, mert elkötelezett hívei vagyunk a színházi nevelési programoknak, hanem azért is, mert Vekerdy Tamás is részt vett az eseményen, akivel a gyerekeknek tartott előadás után kerekasztal beszélgetésen vitathatták meg a résztvevők észrevételeiket a látottakról. 

A félnapos programon tehát nem csupán azt láthattuk, milyen is egy színházi nevelési előadás keretében végignézni egy közel kétórás Jancsi és Juliskát, de azt is szakértő szájából hallhattuk, hogy ez igenis mind a gyerekeknek, mind a tanítóiknak hasznos. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elegem van az éjszakai szoptatásból!

pp 2014. április 17., csütörtök 16:38

Mostanában azon gondolkodom, lassan le kellene szoktatni a lányomat az éjszakai szoptatásról. Végtére is, kilenc hónapos. Vagy még korai lenne? Esetleg sokkal régebben meg kellett volna tenni? Vagy az ember nem is leszoktatja, hanem megvárja, amíg a gyerek felnő és már nem kéri többé?

shutterstock 105789869
Fotó: Shutterstock

Mint ahogy azt bármilyen kisgyermekes témában megszokhattuk, most is rengeteg ellentétes tanácsot kaptam mind a barátnőktől, mind a szakemberektől. Nyilván minden baba más, és minden anya más, így erre sincs általános recept, mindenkinek magának kell ráéreznie a megfelelő alkalomra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csináljon második karácsonyt a húsvétból!

Dívány 2014. április 16., szerda 17:28

Porontyos és díványok körökben ugyan nem szokás túl nagy feneket keríteni a húsvétnak, a legtöbb családban ilyenkor édességeket és apróságokat hoz a nyúl. Szépen nő viszont azok száma is, akik szeretnek második karácsonyt kreálni az ünnepből, ha máshonnan nem is tudjuk, onnan mindenképpen, amikor a gyerek hazajön az oviból/suliból, és elmeséli, hogy Pirike megkapta az  összes monsztörháj babát, Imike pedig a Birodalom és a lázadók teljes csillagflottáját legóból.

A játékgyártók és áruházak természetesen mindent megtesznek, hogy minél több pénzt költsenek náluk a lelkes szülők - mi sem tennénk másképpen, ha játékgyártók vagy áruházak lennénk. Most azoknak szeretnénk segíteni, akik szerint a húsvét sem ünnep komoly ajándék nélkül, és megnéztük, miféle akciókból lehet válogatni a nyúl közeledtével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megnéztük, mit bírnak a saját márkás pelenkák

Becca 2014. április 14., hétfő 14:33

Azokat a saját márkás pelenkákat teszteltük, amelyek egy előző posztunkban, a pelenkakörképben is szerepeltek. Minden pelenka azonos méretű volt, ötös.

MG 5236

A pelenkákra ruhafestékes vizet öntöttünk, mindegyikre hasonló mennyiséget. Első körben egy deciliter folyadékot kaptak, majd pár perc múlva még további 4-5 decivel locsoltuk meg őket. Kis várakozás után konyhai papírtörlőt nyomtunk rájuk, hogy meg tudjuk állapítani, mennyi folyadékot engednek vissza magukból. Egy kicsit persze kitértünk a kinézetükre és az anyagukra is. A cikk végén táblázatba csoportosítottuk a pelenkákat, legolcsóbbtól a legdrágábbig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodafegyverek a nevelésben

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. április 13., vasárnap 16:07

Akár szépen hangzik, akár nem, a nevelés bizony trükkökből is áll. Különösen, ha óvodáskorú vagy még kisebb gyermekről van szó. Nem azért, mert a szülő manipulatív vagy nem tiszteli a gyermeket, hanem mert néha szükség van ezekre, hogy a hétköznapok gördülékenyebbé váljanak.

A legnagyobb fegyver: a gyermek utánoz

A legkisebb kortól, lényegében születéstől a legfontosabb módja a tanulásnak az utánzás. Konrad Lorenz etológus szerint az utánzás az emberi tanulásnak nem az egyik formája, hanem az egyetlen. Ezt biztosan van, aki vitatja, nekünk nem tisztünk eldönteni, így van-e ez, de ha belegondolunk, valóban sok olyan tanulási esemény mögött áll utánzás, amiről ránézésre nem is hinnénk. Például, mikor a párterápián azt mondja a férj, abból jött rá, lehetne jobb is a házasságuk, hogy látta egy baráti ebédnél, a másik pár mennyivel több gyengédséggel, tisztelettel szól egymáshoz. Akkor jött rá, szeretne dolgozni a kapcsolatukért. Ez nem mechanikus utánzás, de mégis a másik pár adta a mintát, ébresztett vágyat arra, hogy másképp, emberibben, több szeretetben éljen.

A kisgyerekeknél látványos, hogy elsősorban utánzás útján tanulnak, szeretnék, ha ők is meg tudnák csinálni, amit a másik, kedvet kapnak annak kipróbálásához, amit a másik csinál. Ez persze mindarra is igaz, amit nem szeretnénk megtanítani nekik. Ebből következik, ha a szülő nevelési céllal erőszakos a gyerekkel, a gyerek az erőszakosságot tanulja meg, nem azt, amire a szülő szándéka irányult. Azonban nagy segítség a nevelésben, hogy egy csomó dologra nem kell külön motiválni a csemetét: akarja csinálni, mert a szülőtől is azt látja.

Az utánzási hajlam tudatosan is felhasználható, mint például annál a családnál, ahol valahogy el kellett érni, hogy a gyermek bevegye a köhögős orvosságot. Bár nem volt rossz íze, de a kétéves csemete hol nyitott volt rá, hol nem. A szülők az orra alá dugták, könyörgőre fogták, hogy légyszi-légyszi, aztán szigorúra, hogy „muszáj, mert különben...”, de egyik sem használt.

Aztán eszébe jutott az apának, mennyire ki akarta venni a részét a gyermek, mikor látta, a szülei kávéznak reggeli, ebéd után. A következő alkalommal, mikor kávéztak, a gyerek is kapott ugyanolyan csészét, benne a köhögős orvossággal. Természetesen boldog volt, még koccintottak is, és vidáman hajtotta fel. Ez működött egészen addig, míg csak szedni kellett, mert egyfajta játékká, rituálévá vált. És ami a legfontosabb: nem a gyermek becsapása volt a siker mögött. Látta, hogy a szülők kávéja máshonnan származik, és a szeme előtt töltötték ki az övét is a gyógyszeres üvegből. Bár mondták, hogy „gyere, kávézzunk!”, de mikor megkérdezte a gyermek, mi van a csészében, az igazat felelték.

shutterstock 153776597

Az utánzás gyakran működik: van szülő, aki arról számol be, képtelenség volt akár egyszer is bilire ültetni a gyereket, de pillanatok alatt szobatiszta lett vécészűkítővel, hiszen látta, hogy szülei is járnak WC-re, és ő maga követelte (még pelenkásként), hogy vécézni akar.

Egy másik szülő sajnálta, hogy nem olvas a tízéves lánya, noha mesélt neki sokat, és próbálkozott mindenféle könyvvel meghozni a kedvét. Akkor változott ez meg, mikor a nyári táborban a legjobb barátnője minden este zseblámpa mellett bújta a könyvet. Kölcsönkért tőle egyet, és később is megmaradt az esti olvasás szokása.

Érdekes módon az utánzás szónak van egy kis pejoratív éle, mintha azt sugallná, az illetőnek nincs saját gondolata, „csak” utánozni képes. Erre utal a csúfolódó versike is: „utánozó majom, ott mászik a falon”. Holott értékes emberi tulajdonságunk, hogy képesek vagyunk tanulni egymástól, meglátni a jót, örömtelit abban, amit a másik tesz, és átemelni az életünkbe.

A másik csodafegyver: választási lehetőség felajánlása

Ahogy az előbbi példából is kiderül, és ahogy minden szülő tudja, a gyermeket sokszor kell rávenni olyasmire, amihez nincs kedve. Valójában néha még az ellen is tiltakozik, amiről tudható, hogy szereti. Ennek fontos szerepe van az érésben: ilyenkor saját identitását alakítja ki, erősíti meg. Megéli, hogy van akarata, másoktól elkülönülő lény, akinek saját szándéka van.

Ez a legtöbb szülő szemében inkább nehézség, hiszen ez az oka annak, hogy „csak azért sem” tesz meg valamit. Ugyanakkor használhatja is ezt a szülő úgy, hogy valamiben kontrollt ad a gyermek kezébe, és mivel ez kielégíti az autonómia igényét, a szülő fő célja ellen már nem tiltakozik.

Erre példa, mikor a pici gyerek nem akarja megenni a borsófőzeléket, és a szülő megkérdezi: inkább a piros vagy a kék tányérból ennél. A gyermek választ, a szülő arra a tányérra szedi az ételt, ez után jó esély van rá, hogy elfelejti a csemete a korábbi tiltakozását, és jólesően megeszi a főzeléket, azzal az érzéssel, hogy az történik, amit ő akart. Persze, ez csak akkor működik, ha nem utálja a főzeléket, csak akarata próbálgatásaként ellenkezett.

Egyes beszámolók szerint a választási lehetőség felajánlása csodákra képes: az aludni egyáltalán nem szándékozó gyermek együttműködését is sikerült megnyerni azzal, hogy választhatott, melyik takarót kéri.

shutterstock 178596770

Nyilván egyik módszer sem válik be mindig. Ha a gyermek belehergelte magát abba, hogy semmi sem jó neki, például azért, mert fáradt, és nem tud mit kezdeni a rossz közérzetével, akkor ebben sem az utánzás, sem a választási lehetőség felajánlása nem fog segíteni. Lehet, hogy egyik nap működik valamelyik módszer, másik nap ugyanaz nem. Mégis fontos tudni ezekről, mert ezek mögött a gyermek fejlődésének sajátosságai állnak, és ha ezeket ismeri és használja a szülő, jobb eséllyel teremt nyugodt, az egész család számára derűs hétköznapokat.

Cziglán Karolina pszichológus

Kertészkedjünk a gyerekkel erkélyen is!

Jukka Anna 2014. április 12., szombat 10:15

Bizonyára mindenki emlékszik még a környezetismeret-órán csíráztatott babra, és, hogy milyen nagy volt a boldogság, ha eljutottunk kis növényünk karóra futtatásáig. Ugyanilyen élménnyel ajándékozhatjuk meg a gyerekünket is, ha tavasszal az erkélyen - szerencsésebbek a kertben – vetünk vagy ültetünk pár hálás növényt. Első körben érdemes kevésbé igényes és érzékeny darabokkal kísérletezni, ebben próbálunk most segíteni.

kerteszkedjunk2
Fotó: Jukka Anna

A vetés/ültetés előtt egy-egy séta alkalmával gyűjtsünk egy nagyobb zacskó kavicsot a gyerekkel, ez fogja adni a vízzáró réteget, amit a cserép aljába teszünk majd az éles bevetésen. A kavicsokkal egyenletes rétegben kell befedni a cserép alját, ezt kövesse a virágföld. Így, ha esetleg túllocsoltuk a növényt - ami lelkes gyerekek mellett előfordulhat - a fölösleg ki tud csorogni alul anélkül, hogy elrohasztaná a gyökereket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Véget érhet a nőgyógyászterror

Dívány 2014. április 11., péntek 14:44

A frissen megjelent magyar közlöny alapján fontos változás lépett életbe, a kiemelt nemzeti emlékhelyek használatának rendje és a kimpokhoz vezető utak felújítási támogatása között megbújik a hír: alacsony kockázatú terhességet ezentúl orvos helyett szülésznő is gondozhat.

shutterstock 155723714

Bízzunk abban, hogy nem kell majd további harminc évet várni arra, hogy minden kórházban elfogadott legyen az, hogy az alacsony kockázatú, általa végiggondozott terhesség végén a szülést is levezethesse a szülésznő. Jelenleg a magyar szülészetekről vegyes beszámolókkal jönnek ki az anyák, vannak olyan osztályok, ahol rutinszerű, hogy ha nincsen komplikáció, a szülésznő vezeti le a szülést, máshol viszont még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy a folyamatot az orvos jelenléte szentesítse.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Haldokló apja kísérte oltár elé a 11 évest

pp 2014. április 11., péntek 14:32

Josie Zetz még csak 11 éves és jelen pillanatban nem tervez esküvőt, még vőlegény sincs a láthatáron. Apja mégis az oltár elé kísérte a menyasszonyi ruhába öltözött kislányt egy fotósorozat kedvéért. Az oltárnál valódi lelkipásztor várta őket, aki ünnepélyesen „apuka és kislányá”-vá nyilvánította a párost. És miért volt minderre szükség? Josie édesapja, Jim Zetz hasnyálmirigyrákban szenved, és szinte biztos, hogy nem fogja megérni kislánya valódi esküvőjét, azaz nem lesz képes az oltár elé kísérni.

o-PHOTO-9003
Fotó: Lindsey Villatoro

Így azonban Josie emlékei és fotói között szerepelhet egy oltár elé kísérős jelenet. A fényképek és a fotósorozatból összeállított videó felkavaró, megható, zavarbaejtő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tilos a gyereket előre ültetni, pedig biztonságosabb

Dívány 2014. április 11., péntek 11:39

Tudták, hogy a nagyobb, már nem bébihordozóban utazó gyereket ülésben is tilos az első ülésre, menetirány szerint bekötni? Mert én nem, rendszeresen szoktam a leghátra tolt anyósülésbe kötni gyerekülést, és valamelyik kölykök oda ültetni. Sokkal praktikusabb ez az elrendezés, ha két embert kell magunkkal vinnünk - a két ülés közé hátra az én autómban maximum egy 120 centis kínai gumilány fér be. De jól jön ez a felállás akkor is, ha nagyon sok a cucc, a hátsó ülés felét így le tudom hajtani.

shutterstock 137222444
Fotó: Shutterstock

Hát, mostantól fogva legalább tudom, hogy tilosban járok, 150 centi alatti gyereket akkor sem köthetek be előre, ha van ülése. De nem csak ezt tudtam meg a K&H közleményéből, ami ma reggel landolt nálunk, hanem azt is, hogy a német baleseti statisztikák szerint ez a KRESZ szabályt sürgősen felül kéne vizsgálni, ugyanis azt találták a németek, hogy a gyerekek lényegesen nagyobb veszélyben vannak hátul, mint elől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiánycikk a bárányhimlő elleni oltóanyag

Rigoberta 2014. április 10., csütörtök 13:32

Nehéz helyzetben vannak azok a szülők, akik bárányhimlő ellen szeretnék oltatni a gyereket mostanában. A gyerekorvosok által leggyakrabban felírt vakcina, a Varilrix két hónapja hiánycikk a hazai patikákban, alternatíva pedig nem nagyon van.

A bárányhimlő elleni nem kifejezetten járványos időszakhoz kapocsoló oltás, hiszen a gyerekorvosok az ajánlás szerint a 15 hós kötelezők mellé szokták felajánlani, a vakcina mégis hónapok óta hiánycikk a patikákban.

Volt olyan anyuka, aki három különböző gyógyszertárból küldtek el, amikor az esedékes oltóanyagot kereste, mire közölte vele az egyik patikus, hogy országos hiány van belőle, hiába talpalja végig a kerület összes gyógyszertárát, ha nincs, nincs.

shutterstock 117541078
Távolról sincs vége, olvasson még »

Felelős vagy elviselni a gyerek érzelmeit!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. április 9., szerda 13:00

Felelősségteljes feladat szülőnek lenni, ez nem vitás, de néha elsiklunk ennek lelki-érzelmi vetülete fölött. Persze, fontos dolog ruháztatni, etetni, taníttatni, és az egészségére vigyázni a gyereknek, de vannak olyan elemei is a szülői felelősségnek, ami sokakban nem is tudatosul. Ezért fontos beszélni róla. A teljesség igénye nélkül néhányat összegyűjtöttem ezek közül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vallomás: anya vagyok, füvet szívok

Dívány 2014. április 8., kedd 10:35

Kiri Westby szabadúszó író, blogger, otthonlévő anyuka, és rendszeres marihuánafogyasztó. Az Egyesült Államokban, Colorado államban lakik, az USA egyik olyan államában, amely már legalizálta a rekreációs célú fűfogyasztást. Magyarul ez azt jelenti, nem tekintik büntetendőnek, ha valaki ahelyett, hogy este legurítana egy sört, inkább teker egyet magának.

Kiri saját bevallása szerint azért vállalta, hogy ő lesz az, aki előrukkol a farbával, mert ő már megteheti ezt anélkül, hogy attól kéne félnie, börtönbe kerül, vagy elveszik tőle a gyerekeit.

shutterstock 130547747
Fotó: Shutterstock

Mi nem tartunk itt, gyanítom, egy jó darabig nem is fogunk. De ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon ne élnének olyan szülők, akik esténként elszívnak egy-egy spanglit. Élnek ilyenek, sokan. Csak ők nem engedhetik meg maguknak, hogy felvessék ezt a kérdést. Pedig ez egy olyan téma, amiről érdemes és fontos lenne beszélni. Mert a gyerekeinket is meg kell tanítani arra, hogyan használják ésszel a szembejövő szereket, legyen az alkohol, fű, vagy dizájnerdrog. Mert szembe fognak jönni, ebben az egyben legalább biztosak lehetünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell gyámhatósági engedély, ha gyerekkel emigrálunk

kh 2014. április 6., vasárnap 16:46

Újra és újra felbukkant a Facebookon az a tavalyi HVG cikk, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy gyámhatósági jóváhagyásra van szükség ahhoz, ha a gyereket szülei tartósan külföldre szeretnék vinni.

Nem csoda hát, hogy amikor ismeretségi körünkben kiderült, a gyerekek jövője érdekében inkább Németországban folytatjuk közös életünket, sorra kaptuk a figyelmeztetést, hogy baj lehet abból, ha az emigrálást nem jelentjük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Feminizmus vagy ép ész, ha nem leszek anyazombi?

Dívány 2014. április 5., szombat 12:14

Hason szeretek aludni – ebben azonban hónapokon át megakadályozott három gigászi labda: a melleim és a hasam. Így hát nem-hason nem-aludtam, és azon töprengtem hajnali három tájban, vajon testképzavarom van, vagy valóban kinőttem a franciaágy rám eső felét. Meg azon, lesz-e valaha újra kívánatos az a bálnányi test, amelyet most kétségbeesetten görgetek egyik oldalról a másikra.

Ezen pityeregtem egy keveset, de az ilyesfajta érzelmi túlhabzások annyira mindennapossá váltak, hogy még amúgy kissé ideggyenge tibeti terrierünk sem ébredt fel rá. Utána pedig megérkezett a klasszik szorongásos fázis: a miért nem mozog már tíz perce?, a mi lesz ha lejár a határozott idejű szerződés?, a mi van ha nem fogom bírni a strapát?, és az és ha lelép egy másik nővel. Sokadszorra ébredtem rá, hogy felnőtt életem során még soha nem voltam ennyire kiszolgáltatott.

Ma már újra hason alszom: az egyik labda (nagyjából) eltűnt, cserébe beköltözött az otthonunkba egy állandó változásban élő puha lény, akit brutálisan és képtelenül szeretek. Az átszorongott, átpityergett éjszakák emléke azonban megmaradt, és arra buzdít, hogy rendszeresen rákérdezzek: mindent megteszek azért, hogy úgy éljünk (mi, három autonóm individuum és nem mellesleg egy család), ahogy az mindannyiunk számára a lehető legjobb, legkielégítőbb?

Napról napra építjük ki a rendszert, amely folyamatosan változik, de ha jól csináljuk (és nem üt be semmi váratlan katasztrófa), akkor hosszú távon elbír hármunkat békében és békétlenségben. De ezt a rendszert – hogy végre a tárgyra térjek – kizárólag mi tudjuk kialakítani; állandó kompromisszumok, viták, áldozatok és kölcsönös szívességek árán. Nincs olyan társadalmi minta, amely utunkat akárcsak hozzávetőlegesen kijelölné.

shutterstock 35907214
Távolról sincs vége, olvasson még »

A sör nem ital, az asszony nem ember

pp 2014. április 4., péntek 12:49

Sajnos még ma is szép számmal vannak családok, ahol az egyik szülő bántalmazza a másikat. Előző cikkünkben összefoglaltuk, hogyan ássák alá a bántalmazó tipikus tulajdonságai annak szülői képességeit. Előfordul, hogy a partnerkapcsolati erőszak csak a partnerre terjed ki, míg az esetek nagyjából egyharmadában a bántalmazó a gyerekeket is megüti.

A gyerekek mindkét esetekben sérülnek, mi több, az, hogy tanúi a bántalmazásnak, egész életükre meghatározhatja világnézetüket. A bántalmazott nőkkel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az ilyen családok gyermekeinek viselkedése gyakran tükrözi a bántalmazó teljes viselkedésrepertoárját, szándékait, gondolkodásmódját. Konkrétabban: a bántalmazás bántalmazásra tanít.

shutterstock 143594380
Távolról sincs vége, olvasson még »

Katalin 14 év alatt 15 gyereket szült 15 császárral

Dívány 2014. április 3., csütörtök 17:21

Tizenötötödik gyermekét hozta világra tizenötödik császármetszése során egy asszony a debreceni szülészeti klinikán. A szakirodalomban is példanélküli, hogy ilyen sok baba szövődmények nélküli császármetszéssel szülessen - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A hat kisfiú mellé kilencedik kislányként érkezett a Frank családba március 31-én a kis Rebeka 46 centiméterrel és 2680 gramm súllyal. A baba a 35. terhességi héten született, így jelenleg inkubátorban erősödik. A Berettyóújfaluban élő nagycsaládban minden gyerek császármetszéssel jött világra, így esetük orvosi szempontból is rendkívül különleges - mondta el Póka Róbert egyetemi tanár, aki az asszony gyermekét világra segítette.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket ne mondja annak, akinél nem jön össze a gyerek

pp 2014. április 2., szerda 14:37

Meddőnek lenni, reménykedni, kivizsgálásokon és kellemetlen, vagy fájdalmas kezeléseken részt venni még a pszichológusok szerint is rossz érzés.

Környezetünk piszkálódása sokat ronthat a dolgon, de egy lombikciklus kellős közepén még a jóindulatúnak szánt megjegyzések és tanácsok is igen rosszul tudnak esni. Összeszedtük, mi az, amit lehetőleg ne mondjon meddő barátnőjének, ha nem akarja megbántani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet-e túldicsérni a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. április 1., kedd 13:00

Úgy tűnik, az utóbbi évtizedekben igen sokat változott a felfogás azzal kapcsolatban, dicsérjük-e a gyereket, és vajon hogy hat rá a sok dicséret. Talán egyre kevésbé félünk attól, hogy „beképzelt” lesz, néha átesünk a ló túloldalára, és minden percben szajkózzuk: de ügyes vagy, de okos vagy. Újabban megjelennek bizonyos kutatások, amelyek felhívják a figyelmet a nem jól megfogalmazott dicséret káros hatásaira, és sok szó esik arról is, ha körbenézünk, hány embert látunk, aki valamifajta felduzzasztott önképpel él, ami olyan, mint a lufi: nagy, de nincs benne tartalom. De vajon köze van-e ennek a túl sok dicsérethez?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajákoljon fogzás ellen, hasztalanul!

pp 2014. március 31., hétfő 21:43

Számtalan dolog volt, ami elsőgyerekes anyukaként váratlanul ért, de talán a legnagyobb meglepetés számomra a fogzás kérdése. Persze, hallottam már róla, hogy a babáknak jön a foguk, és akkor nyűgösek meg nem alszanak pár napig.

Ezzel szemben a valóság? Nyűgös, ideges, mérges, mindent rágcsál, hasmenése van, néha kiütései. Máskor folyik az orra, köhög, arcát dörgöli, fülét húzgálja – mint megtudtam, az ínyből kiinduló fájdalom a fülekbe vagy arcba sugározhat a közös idegpályák miatt. Az étvágytalanság pedig talán enyhe kifejezés arra, amikor dühödten sírva kiveri a kezemből az utóbb falra kenődő sütőtökkrémes kanalat. És persze nem alszunk.

shutterstock 131878202
Fotó: Shutterstock

Mint kiderült, a „pár nap” is egy tévhit: a fogzás nagyjából 5 hónapos kortól folyamatosan tart mintegy három évig. A nyálzás már korábban megkezdődhet, a mi babánk konkrétan nyolchetes kora óta csorgatja a nyálát, az első foga pedig csak 8 hónaposan jelent meg. Ezután nyugodt, felhőtlen, fogzásmentes időszak köszöntött be, amely mintegy két napig tartott, hogy aztán újabb többhetes szenvedés kövesse a következő fog miatt. A fogak átlagosan négyhetente bújnak ki, és maga a fog áttörése valóban pár napig tart, de ezt megelőzően 2-3 hétig is fájhat, feszülhet az ínyben mozgolódó fogcsíra. Ezalatt kipróbáltam a gyermeken gyakorlatilag minden fellelhető vajákolást, többségében hasztalanul.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés