Tovább figyel rád a gyerek, ha ásítasz

Te is sokat szórakoztatod a kisbabádat úgy, hogy beszélsz hozzá, esetleg grimaszolsz neki? Nos, kiderült, hogy sokkal érdekesebbnek tart, amikor ásítasz egy jó nagyot. Legalábbis amíg még csecsemő. Később aztán muszáj lesz valami tényleg érdekeset csinálnod.

Sok emlősnél megfigyelték már, hogy az ásítás ragadós, de embereknél csak körülbelül négyéves kor után. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a csecsemők ne reagálnának az ásításra: mint arról a Neuroscience News beszámolt, bebizonyosodott, hogy már az öthónapos csecsemők is meg tudják különböztetni az ásítást a másfajta arcmozgástól.

Nem mindegy, hogy ásítasz vagy csak mozog a szád 

A japán tudósok által végzett kutatás eredményei szerint az 5-8 hónapos kor közötti babák agyában specifikus aktivitás mutatkozik, amikor valakit ásítani látnak. A kutatók először azt vizsgálták, hogy a száj és a nyelv mozgását vagy az ásítást tartják érdekesebbnek a csecsemők. Az eredmény szerint az ásítás hosszabb ideig kötötte le a babák figyelmét, mint az arc mozgása.

Már pár hónapos babák is meg tudják különböztetni az ásítást az arc más mozgásaitól
Már pár hónapos babák is meg tudják különböztetni az ásítást az arc más mozgásaitólLuka / Getty Images Hungary

Ezután a kutatók megvizsgálták, hogy milyen agyi aktivitást mutatnak a csecsemők, miközben az ásítást és a szájmozgást figyelik, még pedig a funkcionális közeli infravörös spektroszkópia (fNIRS) nevű képalkotó eljárás segítségével. Ugyanezzel a módszerrel végzett korábbi vizsgálatokból ugyanis már kiderült, hogy arcmozgás hatására erősödik az agyi aktivitás azon a területen, amely az arcfeldolgozásért felelős. Ezek alapján a tudósok azt várták, hogy a babák agyi aktivitása erősebb lesz, amikor nem arcmozgást, hanem ásítást látnak – és ez be is bizonyosodott. Az eredmények azt mutatják, hogy az ásítás preferenciájának idegi alapja már a féléves kisbabák esetében is megfigyelhető.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek