Aki egyenesen ül, annak még a matekpélda is könnyebben megy

Kutatók vizsgálták, hogyan hat a teljesítményünkre a testtartásunk, és az eredmények szerint nagyon nem mindegy, hogyan ülünk neki egy feladatnak.

Egy nemrég készült tanulmány szerint az egészséges testtartás és az, hogy nem görnyedünk az asztal fölé, nagyban hozzájárul a jobb teljesítményhez – számolt be a Study Finds. Még a nehezebb matematikai feladványok megoldásában is segít, ha odafigyelünk arra, hogyan ülünk.

Görbe hát, tompa agy 

Erik Peper, a San Francisco Állami Egyetem professzora szerint azoknál, akik bizonytalanok a matematikai feladatok megoldásában, a testtartás óriási különbséget jelent. Aki görnyedten ül, annak az agya is tompábban működik, és nem tud olyan jól gondolkodni.

A kutatók 125 egyetemi hallgatót kértek meg, hogy oldjanak meg egy matematikai feladatot, konkrétan hogy 843-ból vonjanak ki 7-et, 15 másodpercen keresztül folyamatosan. Voltak, akiknek az íróasztalát közben leeresztették, így görnyedniük kellett, míg mások egyenesen ülve maradtak. A diákok 55 százaléka teljesítette könnyebben a feladatot, amikor egyenes háttal ülhetett az asztalnál.

Magabiztosan a matekpéldákat is könnyebb legyőzni
Magabiztosan a matekpéldákat is könnyebb legyőzniPhil Boorman / Getty Images Hungary

A helyes testtartás feloldja a szorongást 

A kutatásban részt vevő diákok anonim kérdőíven értékelték a vizsgák és matematikai feladatok elvégzése kapcsán kialakuló szorongásuk mértékét, ezenkívül a kérdőív rákérdezett a tesztek alatt jelentkező fizikai tünetekre is.

Jellemzően azok a diákok, akikből nem váltott ki szorongást a teszt, nem is érezték úgy, hogy az egészséges testtartás segítette volna őket, de legtöbbjüknek nagyobb kihívást okozott az eredmény megtalálása, amikor a számolást görnyedt háttal végezték.

A kutatók szerint a görnyedt testtartás egyfajta védekező testhelyzet, ami negatív emlékeket idéz fel az agyban és a testben egyaránt. A helyes testtartás nemcsak a matematikában, de számos más területen is az előnyünkre válhat. Peper szerint a sportolók és a zenészek is előnyt kovácsolhatnak belőle, de emellett mindenki számára hasznos, ha odafigyel a megfelelő tartásra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek