18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A szülés közbeni orgazmus létezik és csodákra képes

Általában szülni nem egy leányálom, és akkor még finoman fogalmaztam. Vannak, akiket az első szülés olyan rosszul érint, hogy emiatt komolyan elgondolkoznak azon, akarnak-e a jövőben még gyereket. Sokakat viszont nem tántorít el a korábbi rossz tapasztalat, inkább mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkellemesebb szülésélményben legyen részük.

A szülés és születés minden nehézség ellenére csodálatos folyamat. Szerencsére már Magyarországon is egyre több lehetőség van arra, hogy a lehető legnagyobb kényelemben, az anya és a baba érdekeit szem előtt tartva történjenek a dolgok. De mennyit ad a fájdalommentes, kellemes élményhez, ha az anya orgazmust él át a szülés közben? Erre kereste a választ a Medium.

A szülés és a szexualitás nem is áll olyan távol egymástól 

Sarah Buckley, ausztrál orvos és hormonkutató szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a szülés a szexualitásunk része, hiszen így fogant meg a gyermek. A szülés szenvedéllyel teli élmény, azonban a kórházak, a különböző gépek és monitorok, valamint az orvosok jelenléte hozzájárult a szülés deszexualizálásához. Ez hat a tapasztalatok értelmezésére, de az elemi testi történésekre kevésbé. 

Ha megnézzük, mit történik szülés és szex közben az emberi testben, akkor kiderül, hogy a méhösszehúzódások mellett szülés közben ugyanaz a hormon, oxitocin szabadul fel az agyban, ami orgazmus hatására is. A vajúdás során felszabaduló oxitocin és endorfin nagy szerepet játszik a fájdalomcsillapításban is, méghozzá úgy, hogy megváltoztatják az agy fájdalomérzékelését. Ez lehetővé teszi a nők számára, hogy kevésbé legyen stresszes és fájdalmas a szülés.

Buckley szerint azonban az oxitocin intenzívebb hatását a nők jelentős része csak szülés után érzi. Ennek evolúciós oka van, hiszen ezek a hormonok indítják be a sokszor emlegetett anyai ösztönt, amely segít életben tartani az újszülöttet. Ám ahogy a hormonjaink befolyásolhatják a viselkedésünket, épp olyan hatékonyan képes a viselkedésünk is befolyásolni a hormonjainkat. Ez azt jelenti, hogy amikor az ember fél vagy szorong, az agya blokkolja az oxitocin áramlását, ezáltal pedig sokszor nagyobb fájdalmat élünk át, például szülés közben.

Dr. Randi Hutter Epstein professzor és író szerint a szülés folyamata messze túlmutat a méhösszehúzódásokon, nagy hatással lehet rá a gondolkodásmódunk is, hiszen sok esetben le kell küzdenünk a félelmeinket. A szülés nem azért fájdalmas, mert rá vagyunk görcsölve és feszültek vagyunk, hanem azért, mert önmagában kellemetlen érzés, ahogy a szülőcsatorna kitágul, hogy ki tudjunk rajta préselni „valamit”, aminek a mérete leginkább egy görögdinnyéhez hasonlít. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az anyák ne csak fizikai, de mentális, érzelmi segítséget is kapjanak.

Debra Pascali-Bonaro, amerikai dúla szerint a traumatikus szülésről beszámoló és szülés utáni depresszióban szenvedő nők száma egyre csak növekszik, ezek pedig mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az anya gyerekhez való kötődését. Pascali-Bonaro szerint a kultúránkban már egyfajta elvárás, hogy a szülés fájdalommal járjon, az orgazmus adta örömök pedig szinte minden nő esetében szégyenérzettel társulnak, ezért fontos lenne, ha a nők nemcsak fizikailag és mentálisan, de érzelmileg és saját szexualitásukkal is fel lennének készülve.

A legfontosabb, hogy biztonságban érezzük magunkat
A legfontosabb, hogy biztonságban érezzük magunkatSpanishalex / Getty Images Hungary

Az öröm hihetetlen eszköz lehet

Vannak nők, akik olyan nyitott gondolkodásmóddal és támogató környezettel rendelkeznek, hogy spontán módon élik át az orgazmust szülés közben, míg mások csókolózással, a mellbimbók stimulációjával és maszturbálással csökkentik a vajúdás fájdalmait. Ezek a folyamatok mind oxitocint szabadítanak fel, így segítségükkel a nők képesek elterelni figyelmüket a fájdalomról. Ám ahhoz, hogy egy nő ilyen módon tudja megélni szexualitását szülés közben, biztonságos környezetben kell lennie, a hozzá leginkább közel álló ember(ek) társaságában. Ez az oka annak, hogy kórházi körülmények között nagyon ritkán fordul elő ilyesmi, azonban a baba és az anya biztonsága érdekében mégis fontos, hogy kéznél legyen a szakszerű segítség.

Az orgazmikus szülés csodálatos tud lenni, de nem kell mindenáron ragaszkodni hozzá, hiszen a legfontosabb, hogy szülés közben minden problémamentesen történjen. Ez tehát egy lehetőség, amiről minden édesanyának magának kell döntenie. És bárhogy is dönt, jó döntést fog hozni, hiszen pont annyira lehet jó anya valakiből, aki fájdalomcsillapítókkal, császármetszéssel szült, mint abból, aki otthon, esetleg kádban, természetes úton adott életet gyermekének.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek