8 növény, amit soha ne ültess a kertedbe

GettyImages-1494775659

Ha nem vigyázol, ez a 8 invazív növény kiirthatatlanul elterjedhet a kertedben, ezért ültetésüket kétszer is gondold meg.

Vannak köztudottan invazív növények, mint például a császárfa, amely rendkívül gyorsan növekedik és jókora leveleivel, pompás virágaival díszíti a kertet, ám terebélyes gyökerei kárt tehetnek a kerítésben vagy a járdában, miközben sarjhajtásai révén féktelen terjedésbe kezdhet. A következőkben 8 másik növényt mutatunk be, amelynek ültetését utólag megbánhatod.

Vigyázz ezekkel az invazív növényekkel

Az, hogy egy növény hogyan viselkedik a kertben, attól is függ, hogy honnan származik, és milyen éghajlati viszonyok között érzi jól magát. Így még az invazív növényként számon tartott fajok között is lehetnek olyanok, amelyek hazánkban nem okoznak különösebb gondot, és hozzájárulhatnak a kert sokszínűségéhez. A következő fajták nem ilyenek – a tapasztalatok legalábbis azt mutatják, hogy sok panasz érkezik rájuk.

A császárfa az egyik legismertebb invazív növény
A császárfa az egyik legismertebb invazív növényOlga Gont / Getty Images Hungary

1. Hajnalka

A hajnalka (Ipomoea) egyetlen nyár alatt 4-5 méter magasra is felfuthat, lila virágú fajtája, az Ipomoea purpurea pedig arról híres, hogy képes kivadultan elburjánzani, ami annak is köszönhető, hogy elvirágzása után barna magtokai százával rejtik a magokat.

A hajnalka burjánzásra hajlamos
A hajnalka burjánzásra hajlamosfrederic gombert / 500px / Getty Images Hungary

Ha ezt meg akarod előzni, a Hobbikert Magazin szerint kénytelen leszel lecsipkedni elnyílt virágait, sőt az első fagyok idején a teljes növény eltávolítása is indokolt lehet.

A hajnalka maradványait sokan nem is a komposztba, hanem bezsákolva egyenesen a szemeteskukába teszik.

2. Trombitafolyondár

A trombitafolyondár (Campsis radicans) bőséggel és buján virágzik, ráadásul télálló, és nagyszerűen alkalmas a kerítésre, oszlopokra, rácsokra való felfuttatásra. A bökkenő csak az, hogy ha hagyod, mindent elfoglal, de ami ennél is nagyobb probléma, hogy megemelheti a tetőt, szétrepesztheti a terasz járólapjait és az ácsolatokat. Tavasszal ezért elengedhetetlen erős metszése.

A trombitafolyondár meglepően sok kárt okozhat
A trombitafolyondár meglepően sok kárt okozhatPhotos from Japan Asia and othe / Getty Images Hungary

3. Lilaakác

Az Ázsiából származó lombhullató kúszónövény, a lilaakác (Wisteria sinensis) nagyon dekoratív, ám  igen erőteljesen nő, és képes rövid idő alatt elözönleni a kertet (arról nem is beszélve, hogy termése, ága és gyökere is mérgező). Éppen ezért ajánlott rendszeresen metszeni az aktív vegetációs időszak során is, illetve tanácsos magtokjait is összegyűjteni. Ezeknek a lépéseknek a hiányában későbbi kiirtása komoly kihívások elé állíthat.

A lilaakác mindent benőhet
A lilaakác mindent benőhetSandra Leidholdt / Getty Images Hungary

4. Nagy meténg

Ha nagy területet szeretnél gyorsan növő igénytelen talajtakaró növénnyel borítani, a nagy meténg (Vinca major) lehet a nyerő választás. Kisebb helyen viszont sok fejfájást okozhat, mert ahol az indái földet érnek, ott jó eséllyel gyökeret ereszt, így dominánssá válhat az ágyásban – kivéve, ha ősszel és tavasszal metszéssel tartod kordában.

A nagy meténg bárhol gyökeret ereszthet
A nagy meténg bárhol gyökeret ereszthetDigiPub / Getty Images Hungary

5. Menta

A menta (Mentha) népszerű fűszer- és gyógynövény, ami azonban erős gyökérzettel rendelkezik, és képes gyorsan eluralni a kertet, ezáltal kiszoríthatja a többi növényt az ágyásból. Ennek elkerülése érdekében célszerű eleve virágládába ültetni.

A menta uralkodóvá válhat az ágyásban
A menta uralkodóvá válhat az ágyásbanAna Rocio Garcia Franco / Getty Images Hungary

6. Alkörmös

Az alkörmös, avagy karmazsinbogyó (Phytolacca) abból a szempontból kilóg a sorból, hogy általában nem ültetik, hanem egyszerűen hívatlanul megjelenik – bár régebben bokrok színesítésére használták. A gond vele az, hogy erősen mérgező, elszívja a tápanyagot a többi növénytől és ha elterjed, szinte lehetetlen kiirtani. Ha ez nem lenne elég, kifejezetten magasra megnőhet és mély gyökereket ereszthet.

Az alkörmöst is nehéz visszaszorítani
Az alkörmöst is nehéz visszaszorítaniPilar AzaÃa TalÃn / Getty Images Hungary

7. Bambusz

A bambusz (Bambuseae) egy igazán különleges hangulatot teremtő növény, amely akár térhatároló sövénynek is alkalmas, tudni kell ugyanakkor, hogy föld alatti gyökerei rövid időn belül minden irányba szétterjedhetnek, így hirtelen arra eszmélhetsz, hogy tömegével sarjadzik a kertben. Ha nem akarsz napokig ásni, ültesd minden oldalról elhatárolt ágyásba, vagy neveld konténeres növényként.

A bambusz szerteágazó gyökérzetet növeszt
A bambusz szerteágazó gyökérzetet növesztjia yu / Getty Images Hungary

8. Borostyán

Az ugyancsak mérgező borostyán (Hedera helix) felfuttatható a falra vagy a kerítésre, így dekoratív takarónövény válhat belőle, ám számolni kell azzal, hogy hosszabb időre magára hagyva hajlamos invazív módon túlszaporodni. Ha tehát kezd elburjánzani, érdemes alaposan visszametszeni, vagy szükség esetén tőből kiirtani.

A borostyán egyszerre invazív és mérgező
A borostyán egyszerre invazív és mérgezőKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Ha szeretnéd tudni, hogy milyen mérgező növények lehetnek még a kertben, olvasd el ezt a cikkünket is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek