Kifestheti-e a körmét egy ovis?

Nemcsak a fociban vagyunk mind otthon, a tízmillió gyerekpszichológus és szuperszülő hazája is vagyunk: alig van olyan nevelési kérdés, szülői magatartás, hozzáállás, amellyel kapcsolatban ne lennének már jó előre kész válaszaink.

Mit szabad, mit illik egy kislánynak, kisfiúnak, hány éves kortól szabad ezt vagy azt megtennie: ha nekünk szegezik a kérdést, nem sokat gondolkodunk a feleleten. Lánygyereked van? Óvodáskorú? Érdeklik a felnőttes, nőies holmik? Tetszenek neki a színes lakkok? Kért már meg, hogy fesd ki a körmét? Megtetted? És azt megengedted, hogy lakkozott körmökkel menjen oviba?

Azoknak, akik nem érintettek a kérdésben, a felvetés is furcsa lehet, az óvodáskorú gyereket nevelők azonban megerősítik: rendszeresen napirenden van a lakk, a csillámtetoválás és a hajkréta ügye is.

Heti kérdésünk így szól: kifestheti-e a körmét egy ovis?

Miért akarná?

Az óvodáskor nagyon szenzitív életkori szakasz, amikor nemcsak közösségi szabályokat sajátítanak el a gyerekek, de felnőttes magatartásmintákat is ellesnek, ezért ez a néhány év kiemelkedően fontos időszak az identitás kialakulása szempontjából. A 3-7 éves kor közöttiek legtöbbször az azonos nemű szülőt tekintik mintának, az ő viselkedése, hajviselete és ruházata lesz követendő számukra.

Ebben az életkorban mindennapos jelenet, hogy a kislányok anyjuk ruháit, cipőjét próbálgatják, esetleg sminkelni, körmöt lakkozni is szeretnének, főleg ha édesanyjuktól is ezt a példát látják. Az utánzással ráadásul a kötődésüket is kifejezik, és jó, ha ezt a közeledési/azonosulási kísérletet örömmel fogadjuk.

Azonosulni akar az anyukájával
Azonosulni akar az anyukájávalFotó: LWA/Dann Tardif / Getty Images Hungary

„A nemi szocializáció egyik fontos forrását jelenti mások megfigyelése: az alapján próbáljuk meg megérteni, hogy mit jelent nőnek vagy férfinak lenni, hogy a nőként és férfiként azonosított személyek hogyan öltözködnek, viselkednek, mit dolgoznak stb. Ezek mentén megismerve a nemek jelentését kezdjük el lemásolni a megfigyelteket, és ezt a társadalmunk általában különböző módokon meg is erősíti” – magyarázza Dallos Andrea pszichológus. 

Míg az otthoni ruhapróbálgatást a szülők nagy többsége kedves és támogatandó dolognak találja, a körömfestéssel, sminkkel már más a helyzet: az ellenzők esztétikai, erkölcsi és egészségügyi aggályokra hívják fel a figyelmet. Egyes intézményekben házirend szabályozza a lakkviselés tilalmát, máshol megengedőbbek a pedagógusok. Lássuk, milyen érvek és ellenérvek ütköznek az ovis korosztály körömlakkozása kapcsán!

Korai?

Körömlakkot legtöbbször felnőtt nők használnak, és nőiességüket, egyéniségüket hangsúlyozzák vele, a színeket váltogatva aktuális hangulatukhoz, ruházatukhoz, egyes alkalmakhoz igazítva azt. A lakkozásra emiatt kifejezetten nőies, vörös színben például határozottan csábító kiegészítőként tekintünk.

Te is kérdeznél?

Van olyan téma, ami erősen foglalkoztat, és amivel kapcsolatban már régen el szeretnéd mondani a véleményed?

Írd meg nekünk, és legyen a te kérdésed a hét kérdése! Ötletedet a balazs.barbara@divany.hu címre várjuk, és ha bennünket is megmozgat, a hét kérdése rovatunkban a többi olvasónak is bemutatjuk.

Azok, akik szerint korai az óvodás lakkozás, elsősorban a „nagylányosítástól” tartanak: úgy vélik, ezzel, illetve az iskoláskori sminkeléssel elmosódnak a határok a fejlődési szakaszok között, és számukra az ovis lakkozás a nagylánnyá válás siettetése.

Mi lesz így később? – kérdezik a különböző szülőcsoportokban. Most csak a köröm, pár év múlva smink és kihívó ruhák? Ők úgy gondolják, nemcsak felesleges, de káros is ilyen kis korban kifejezetten nőies attribútumokkal felruházni a gyerekeket, és kis felnőttet csinálni belőlük. Az ellentábor azonban nem tulajdonít ekkora jelentőséget a dolognak, és a szakember szerint sem biztos, hogy ilyen volumenű állásfoglalás lenne ez: „A lányok és a fiúk közötti különbségeket számos egyéb, ennél jóval jelentősebb módon erősítjük meg, például azzal, hogy eltérő aktivitásokat teszünk elérhetővé számukra, és eltérő aktivitásokban támogatjuk őket”.

Azok a szülők, akik nem bánják a lakkot, úgy vélik, ha egy kislány, anyukáját látva szeretne színes körmöket, egyszerű szerepjátékról, így az óvodáskorban teljesen adekvát tevékenységről van szó. Abban sem látnak semmi kivetnivalót, ha a lakkok nem is feltétlenül a nőiesség, de a szép, élénk színek miatt csábosak a kislányok számára. Ebben a videóban csak élénk, kislányos színek vannak, sokak szerint mégsem aranyos, inkább modoros az egész. 

Nem praktikus?

Vannak, akiket nem a nagylányosítás zavar, egyszerűen nem tartják praktikusnak a lakkozást ilyen kis korban. Hasonlóan vélekednek arról, mint a kisgyerekek méretében legyártott, egyébként a felnőtt divatból leszivárgó ruhadarabokról: még a felnőttnek sem mindig kényelmesek, hogy tudna azokban játszani a gyerek?

A lakk száradására várni kell, egy 3-4 éves gyerek felkenni jó eséllyel nem tudja, ha nem szárad meg rendesen, elkenődik, maradandó foltot hagy ruhán és kárpiton, ha meg kiborul az üveg, megint kész a baj. Az ellentábor szerint viszont már rég nincs vele ilyen felhajtás: a mai lakkok gyorsan száradnak, ráadásul nem is rendszeres, oviba indulás előtti lakkozást terveznek. A közös manikűr emellett remek szülő-gyerek program is lehet: dehogyis kell a kislánynak egyedül viaskodnia a nehezen kezelhető lakkokkal. 

Nem néz ki jól?

Vannak, akik esztétikai szempontok mentén szavaznak: ők úgy gondolják, egyszerűen nem néz ki jól egy ovis gyerek kezén a lakk, pláne, ha felnőttes színű. Frissen felkenve sem, de lepattogva, elmaszatolódva meg kifejezetten csúnya.

Az ellentábor szerint igenis esztétikusak a színes kis körmök, sokan úgy gondolják, az alkalmankénti ovis lakkozással csak önmagukkal szembeni igényességre tanítják a lányokat, ráadásul nem mélyvörös, bordó vagy fekete lakkban gondolkodnak, hanem a gyerekhez illő élénk, kedves színvilágban. Hát akkor meg mi bajuk lehet tőle a gyerekeknek?

Baj, hogy lakkozza?
Baj, hogy lakkozza?Fotó: yulkapopkova / Getty Images Hungary

Nem egészséges?

Baj azért akadhat – mondják a lakkot ellenzők. Kiemelik, hogy a körömlakkokban egy sor vegyszer, akár egészségre ártalmas anyag van, ráadásul a kencék hosszan érintkeznek a gyerek körmével, és ez idő alatt bőven van módjuk ezeknek a kemikáliáknak felszívódni. A sötétebb színű lakkok kellemetlenül elszínezhetik a gyerekek körmét, a vegyszeres lemosók pedig szintén nem teljesen ártalmatlanok, belélegezni sem egészséges őket. Az ellenzők viszont egészségre ártalmatlan, sőt kifejezetten gyerekeknek készült lakkokat mutatnak, olyan termékeket, amelyekben nincs káros anyag, amelyek vízben oldódnak, és vegyszermentes lemosóval eltávolíthatók. Ezekkel a termékekkel így egyszerű divathóbort a festés, mondják.

Otthonra igen, oviba nem?

Míg a lakkozás otthon, hétvégén vagy a szünetben a legtöbbünk szerint tényleg magánügy, az, hogy az óvodában mit lehet és mit nem, már sokkal inkább a közösségre is tartozik. Azokban az intézményekben, ahol házirend szabályozza a tilalmat, nem kérdés, hogy ahhoz kell alkalmazkodni, ahol viszont nincs ilyen írott vagy akár íratlan szabály, könnyen adódhat konfliktus, mivel a gyerekek nagyon szeretik egymást is utánozni, és a lakk (és a csillámtetoválás, hajkréta stb.) ellenzői attól tartanak, hiába az otthoni tiltás, ha az oviban is szabad, sőt menő lesz festeni a körmöket, nagyon nehéz lesz ellenállni.

És te mit gondolsz?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.