Ezért jó, ha izgága a gyerek

Sokszor bosszantó lehet, ha a gyerek nem tud két percet se nyugton ülni a fenekén, de ilyenkor jusson eszünkbe, hogy ez a zsizsgés akár az elhízás megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.

A skóciai Strathclyde Egyetem kutatásában 4-5 év körüli gyerekek alig több mint egy órát töltöttek egy megfigyelőhelyiségben, ezalatt tévézhettek, játszhattak, rajzolhattak és színezhettek, a kutatók pedig figyelemmel kísérték a felhasznált energia mennyiségét – írja a Neuroscience News.

Nem mindig éri meg nyugalomra inteni a kicsiket

A vizsgálat során folyamatosan rögzítették, hogy a gyerekek fekvő, ülő vagy álló helyzetben voltak-e, és hogy milyen gyakran változtattak testhelyzetet. Úgy találták, hogy ennek a típusú mozgásnak észrevehető hatása volt a gyerekek aktív energiafelhasználására – olyannyira, hogy a következtetések szerint ennek az energiafelhasználásnak köszönhetően a gyerekek évente összességében több kilótól is megszabadulhatnak. Nem meglepő módon a mérések szerint a legtöbb energiát akkor használták fel, amikor játékokkal játszottak, a legkevesebbet pedig akkor, amikor tévét néztek.

Egészségük szempontjából is fontos, hogy nyüzsögjenek a kicsik
Egészségük szempontjából is fontos, hogy nyüzsögjenek a kicsikskynesher / Getty Images Hungary

A szakemberek szerint a korai nyüzsgő tevékenységeknek hasznos következményei lehetnek mind biológiai, mind egészségügyi szempontból. Bár bizonyos tevékenységek önmagukban jelentéktelennek tűnnek, hosszú távon jelentősen befolyásolhatják a testzsír szintjét. A felnőttekre általában a kéz vagy a láb mozgása jellemző, a gyerekek azonban még teljes testtel, nagyobb erőbedobással nyüzsögnek.

A testhelyzet változtatása és az energiafelhasználás közötti összefüggés vizsgálata segíthet megérteni az egyes gyerekek energiafelhasználásában mutatkozó különbségeket. Ha ezeknek a napi szinten ismétlődő mozgásoknak az energiafelhasználását nézzük és összeadjuk, akkor egy évre vetítve húszkilós gyerekek esetében akár 3 kiló különbség is mutatkozhat a kicsik testtömegében. Mondjuk, abba a tévedésbe ne essünk, hogy az izgága gyereknek nincs is szüksége másfajta testmozgásra, mert azért ez nem igaz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra