Így védd meg a családot a szúnyogoktól!

Kisgyerekeknél nagyon nem mindegy, hogy milyen készítménnyel védekezünk a szúnyogok ellen, mert csecsemők esetében a szerek zöme még nem használható, de a picit nagyobbaknál is érdemes inkább a természetes módszereket előnyben részesíteni.

A nyár eleji durva szúnyoginváziót követő irtásnak köszönhetően az elmúlt hetekben némiképp enyhült a szúnyoghelyzet, ám az utóbbi napokban, úgy tűnik, szárnyra kelt egy következő generáció, mert ismét erőre kaptak a vérszívók. Valószínűleg nem segít az sem, hogy a Csepel-szigeten lakom, viszonylag közel a Ráckevei Dunához, de a Nagykanizsán lakó szüleimnél sem sokkal jobb a helyzet.

Saját védelmünkre számos lehetőség van, a természetes illóolajoktól kezdve a speciális, testre és ruházatra fújható készítményeken át az illatos karkötőkig és füstölőkig, az elektromos készülékekről nem is beszélve. Gyerekek esetében (vagy ha egyszerűen csak szeretnénk mellőzni a vegyszerek használatát) azonban egy kicsit bonyolultabb a helyzet.

A legkisebbektől a nagyobbakig

„A hat hónapos kor alatti csecsemők ruházattal védendők, illetve babakocsiban, babahordozóban érdemes szúnyoghálóval is védeni őket. Esetükben a szúnyogriasztó krémek, sprayk használata kerülendő – hangsúlyozza dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvos. – Érdemes kipróbálni az ablak közelébe ültetett bizonyos, szúnyogriasztó képességgel rendelkező dísznövények és fűszernövények hatását, illetve a szobában elhelyezett almaecet, ecet hatékonyságát” – teszi hozzá.

Piciknél inkább szúnyoghálóval védekezzünk
Piciknél inkább szúnyoghálóval védekezzünkKyryl Gorlov / Getty Images Hungary

Nagyobb babáknál az élősködők távol tartására a citrom- és teafaolaj egy-egy cseppje csepegtethető például a párologtató tálcájába – javasolja a gyerekorvos. A lakásba bejutott rovarok ellen próbálkozhatunk UV-fényt kibocsátó csapdákkal is, amelyek nagyon hatékonyak tudnak lenni, ám kültéren az ilyen nem a legjobb választás, ugyanis minden rovart magához vonz és megsüt, ha hozzáér.

„A szúnyogriasztó készítmények egyik leggyakoribb hatóanyaga a DEET, vagyis az N,N-dietil-meta-toluamid. Ez hat hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében kerülendő, tizenkét éves korig alkalmanként használható 5-10 százalékos formában, napi két-három alkalomnál nem gyakrabban, kétéves kor alatt legfeljebb napi egyszer – emeli ki dr. Aschenbrenner Zsuzsanna. – Természetes eredetű vegyület a citrodiol, vagyis a citromillatú eukaliptusz illóolaja. Ez hároméves kortól használható, kisebbeknek allergizáló hatása miatt nem javasolt, noha Magyarországon van olyan készítmény, amelyet a gyártó már csecsemőkorúaknak is javasol. A nem vizsgált, nem igazolt hatékonyságú, nem engedélyezett növényi illóolajok alkalmazása sem ajánlott a legkisebbeknél.”

Kisgyerekeknél riasztószereket csak mértékkel használjunk
Kisgyerekeknél riasztószereket csak mértékkel használjunkjes2ufoto / Getty Images Hungary

A gyerekorvos a szúnyogok számára mérgező szúnyogirtó készítményt párologtató készülékek használatát nem ajánlja, mert ezek nem szúnyogriasztó, hanem szúnyogirtó hatóanyagot tartalmaznak.

Ha már megcsípte

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna tapasztalatai alapján rovarcsípés és főként az azt követő kifejezett helyi reakció esetén a hűtés segíthet a csípés okozta panaszok (fájdalom, duzzanat, viszketés) mérséklésében. Alkalmazható antihisztamint tartalmazó helyi készítmény (például gél) is, azonban a legnépszerűbb ilyen készítményről érdemes tudni, hogy különösen nagy bőrfelületen történő alkalmazásakor a napozás mellőzése javasolt.

Miből ismerjük fel az allergiás reakciót?

„Helyi és általános, úgynevezett szisztémás tüneteknél gyanakodhatunk rovarméreg okozta allergiára. A csípés környezetében mutatkozó nagyfokú duzzanat, bőrpír, viszketés, szisztémás tünetként pedig kiterjedt viszketés, csalánkiütés, légzési nehezítettség, gombócérzés a torokban, hányinger és hányás, hasmenés mind allergiás reakció tünete lehet. Enyhébb tünetek esetén szájon át szedhető antihisztamin adása is indokolt lehet, kifejezett tünetek pedig akár szteroid vagy ún. anafilaxiás reakció esetén epinefrin használatát is szükségessé teszik” – mondja a gyerekorvos, vagyis ilyen esetben mindenképpen keressük fel az ügyeletet.

A csípésre használt szerről mindig alaposan tájékozódjunk, mert van olyan készítmény, ami fényérzékenyítő hatású
A csípésre használt szerről mindig alaposan tájékozódjunk, mert van olyan készítmény, ami fényérzékenyítő hatásúKwangmoozaa / Getty Images Hungary

Ház körüli védekezés

A lakás védelmének legjobb módja, ha minden ablakot és teraszajtót szúnyoghálóval látunk el. Az ajtók esetében választhatunk többek között a külön ajtóként nyíló, a lamellás és a mágneses változatok közül, két gyerek és több kutya mellett nálunk ez utóbbi vált be a legjobban, mert magától záródik. 

Ha családi házban lakunk, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy a vödrökben, takarásra használt fóliákon, és bármilyen arra alkalmas helyen összegyűlt esővizet rendszeresen ürítsük ki, mert a csípőszúnyogok nemcsak a természetes vizeinkben, de ezekben is kiválóan szaporodnak. Ha pedig a lehetőségeink engedik, akkor segítsünk a fecskéknek azzal, hogy műfészkeket teszünk az eresz alá, ők ugyanis a természet egyik leghatékonyabb szúnyogirtói.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek