Megvalósítható a cukormentes iskola? És van értelme?

Angliában fogorvosok szólították fel a kormányt, hogy ösztönözze az iskolákat a cukormentességre annak érdekében, hogy megelőzzék a fogszuvasodás kialakulását.

Már az ötéves gyerekek negyedét érinti a fogszuvasodás, a szakértők szerint pedig elengedhetetlen, hogy az iskolai étkezések kevesebb cukrot tartalmazzanak. De valóban megoldást jelentene a problémára a cukormentes iskola? Ezt a kérdést járta körül a BBC.

Anglia hadat üzent a cukornak 

Még mielőtt májusban lemondott volna, Theresa May brit miniszterelnök, bejelentette, hogy javítani szeretne a gyerekek szájhigiéniai állapotán, a kormány pedig egy zöld könyvben gyűjtötte össze, hogy melyek azok a betegségek, amelyek megelőzhetők lennének.

Angliában az 5-9 éves gyerekek orvosi kezelésének elsődleges oka a fogszuvasodás, ennek ellenére a statisztikák szerint a 18 év alatti gyerekek 41 százaléka tavaly nem járt fogászati állapotfelmérésen, sőt az 1-2 évesek körében, az ajánlások dacára, ez az arány 77 százalék. A fogorvosok emellett fontosnak tartják azt is, hogy Anglia összes iskolája legkésőbb 2022-re bevezesse a felügyelt fogmosási programokat – ilyenek egyébként Skóciában és Walesben már régóta működnek –, az iskolai étkezésből kerüljön ki a cukor, az üdítőitalokra vonatkozó adót terjesszék ki a cukrot tartalmazó tejes italokra is, korlátozzák a magas cukortartalmú termékek reklámozását, valamint csökkentsék a bolti bébiételek cukortartalmát.

Fontos, hogy már korán elkezdjük megtanítani a gyerekeknek, hogy mi mindent tehetnek az egészségükért
Fontos, hogy már korán elkezdjük megtanítani a gyerekeknek, hogy mi mindent tehetnek az egészségükértFatCamera / Getty Images Hungary

A fogszuvasodás mértéke hihetetlenül aggasztó a gyerekek körében, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a probléma teljes egészében megelőzhető lenne. Ehhez pedig csupán a következőkre lenne szükség:

  • napi kétszeri, megfelelő fogkrémmel és fogkefével történő fogmosás,
  • rendszeres fogorvosi látogatás,
  • és az elfogyasztott cukor mennyiségének csökkentése.

Bár 18 éves kor alatt a legtöbb fogászati alapellátás ingyenes, ezzel a szülők többsége nincs tisztában. A fogorvosok a több felügyelt fogmosás és az egészséges iskolai ételek mellett fontosnak tartják azt is, hogy az intézményekben lévő automatákból se lehessen édességet, cukros üdítőket vásárolni. Ezek segítségével már gyerekkorban kialakulhatnak a fogak egészségéhez szükséges szokások.

Mit gondolsz, Magyarországon is szükség lenne hasonló szigorításokra?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek