Később szülnél? Ezek miatt a betegségek miatt nem érdemes aggódnod

Egy új kutatás összefüggést állapított meg a szülők életkora és a születendő gyermek idegrendszer-fejlődési rendellenességeinek valószínűsége között, ez azonban messze nem akkora, hogy aggodalomra adjon okot.

A New York-i székhelyű Mount Sinai Seaver Autizmusközpont munkatársai arra voltak kíváncsiak, vajon befolyásolja-e a szülők életkora azt, mennyi eséllyel alakulnak ki veleszületett fejlődési rendellenességek gyermekeiknél. Mint kiderült, az autizmus spektrumzavar, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), a kényszerbetegség (OCD) és más hasonló zavarok egyaránt érintik a fiatal és az idősebb szülők gyermekeit, azonban más-más eséllyel – a tanulmány eredményeiről a Science Daily számol be.

Több mint egymillió személy adatait fésülték át

Tudósok már korábban is feltételezték, hogy összefüggés lehet a szülők életkora és az idegi-fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűsége között. Jelen kutatásban a szakemberek több mint 1 millió 400 ezer (!) alanytól korábban nyert egészségügyi adatok alapos vizsgálatával igyekeztek bizonyítani az elmélet igazát.

Nem mindegy, hány évesen leszel szülő
Nem mindegy, hány évesen leszel szülőFotó: Chris Ryan / Getty Images Hungary

Az alanyok – akik mindannyian 1980 és 2007 között születtek Dániában – életét az adatgyűjtéssel 2013 decemberéig követték nyomon, melyből kiderült többek közt, hogy szüleik hány évesek voltak a gyerekek születésekor. Az adatokból az is kiderült, hogy a szülők közül kiket diagnosztizáltak hivatalosan az autizmus, az ADHD, az OCD és a Tourette-szindróma (TD/CT) tüneteivel.

Csupán kismértékű az eltérés

A kutatók alaposan végigfésülték nagyszámú mintájukat, hogy kiderítsék, milyen összefüggések létezhetnek a két vázolt jellemző között. Mint kiderült, a fiatal szülők gyermekei nagyobb eséllyel lesznek hiperaktívak, illetve Tourette-szindrómások, míg azok, akik idősebb korban vállalnak gyermeket, jobban kockáztatják az autizmus spektrumzavar és a kényszerbetegség meglétét gyermeküknél.

A talált eltérések azonban olyannyira kismértékűek, hogy ez nem szabad, hogy befolyásolja a párokat, mikor a gyerekvállalást fontolgatják – állítják a kutatók. Dr. Dorothy Grice pszichiáter professzor, a tanulmány első szerzője szerint vizsgálataik segíthetnek annak feltárásában, milyen tényezők befolyásolhatják, mekkora eséllyel jelentkeznek a veleszületett pszichiátriai problémák leendő gyermekünknél.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.