Így neveld könyezettudatosságra a gyereked

Olvasási idő kb. 3 perc

Lehet, hogy még gyerekek, de ők is sokat tudnak tenni a földért. A környezetbarát gyerekkor pedig megalapozza a tudatos felnőtt életet.

Gévai Csilla gyerekeknek és gyerekekhez szóló Nagyon zöld könyve arra világít rá, hogy vannak olyan problémák, amikkel nem lehet elég korán elkezdeni foglalkozni. Ilyen a globális felmelegedés, amire mindannyian hatással vagyunk, legyünk akár nyolc, akár hatvannyolc évesek. Könyvében a bonyolultnak tűnő jelenségek és fogalmak játékos magyarázata mellett környezettudatos viselkedésre tanítja a gyerekeket. Megosztunk belőle néhány tippet, amivel ők is segíthetnek, amiket akár közösen is szokássá tehettek.

1. Busz, villamos, metró, lábbusz

Utazzatok tömegközlekedéssel. Menjetek az iskolába vagy vendégségbe busszal, villamossal metróval. Próbáljatok ki olyan izgalmas útvonalon közlekedő járműveket mint a HÉV vagy a fogaskerekű, kössétek össze ezeket az utakat egy kirándulással.

2. Gyors fürdés

Nem kell minden nap egy tengerparti nyaralást imitálni a fürdőszobában. Kevesebb vízzel vagy egy gyors zuhannyal is ugyanolyan tisztán lehet kilépni a kádból, mint ha teleengednétek. 

Nem kell minden nap teli kádban pancsolni
Nem kell minden nap teli kádban pancsolniRobyn Breen Shinn

3. Víztakarékos fogmosás

A víztakarékosság a fogmosásra is áll. Teljesen felesleges akkor is folyatni a csapot, amikor nincs szükség a vízre. 

4. Kis kertész

Szerettek kertészkedni? Sosem késő elkezdeni! Gyűjtsétek az esővizet, azzal öntözzetek. Termesszetek zöldségeket és gyümölcsöket, amiknek nemcsak az ökológiai lábnyomuk lesz kisebb, ha néhány lépést kell csak a konyháig tenniük, de biztos lehetsz abban is, hogy vegyszermentesek. 

5. Egy mozdulat

Az energiatakarékosság csak kis odafigyelés kérdése. Oltsátok le a villanyt azokban a helyiségekben, ahol éppen nem tartózkodtok. Spóroljatok az energiával és a villanyszámlán. 

Öntözzetek esővízzel
Öntözzetek esővízzel

6. Használaton kívüli töltő

Sokszor mind hajlamosak vagyunk lehúzni a telefonunkat a töltőről anélkül, hogy a konnektorból is kihúznánk, pedig csak egy mozdulattal több. Erre figyeljetek oda mindannyian. 

7. Alvó készülékek

Nem mindenki tudja, hogy a számítógép és a tévé akkor is fogyaszt áramot, ha nincs bekapcsolva. Húzzátok ki ezeket is a konnektorból, ha nem használjátok őket. Figyelmeztessétek rá egymást. 

8. Újrapapír

A gyerkőc rajzai elárasztották az egész lakást, befednek minden falat, elfoglalnak minden fiókot? Vásárolj neki újrahasznosított papírból készült füzeteket és rajzlapokat. Igaz, ezek egy kicsit sárgábbak, de néhány fa megmentéséért igazán megéri az áldozat. 

Vásároljatok újrahasznosított papírt
Vásároljatok újrahasznosított papírtImage Source

9. Színes kukák

Gyűjtsétek szelektíven a hulladékot. Tanuljátok meg, hogy a különböző színű kukákba mit lehet tenni és mit nem. Vigyétek le együtt a szemetet és válogassatok. 

10. Mackó új otthona

Válogassátok át a gyerekruhákat és a játékait, és azokat, amiket már nem hord, vagy amikkel nem játszik, ajándékozzátok rászorulóknak. Adjatok nekik egy új életet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek