RAKTÁR

Ilyen egy igazán menő gyerekkórház

aa 2015. április 19., vasárnap 09:41

Londonban lassan hagyománnyá válik, hogy kortárs művészek nekiállnak kifesteni egy-egy kórházat: tavaly az Op Art mozgalom egyik úttörője, a 82 éves Bridget Riley készített egy 56 méter hosszú cukorka színű falfestményt a St. Mary kórház kilencedik szintjére, idén pedig a Royal London Gyermekkórház termeinek esett neki 15 művész a Vital Arts a brit művészeti szervezet szervezésében. Az akcióval a közösség célja elsősorban az volt, hogy egy barátságos és vidám hellyé próbálják átalakítani a gyerekek számára különösen félelmetesnek tűnő helyet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szubjektív kalauz Construma látogatónak

Koncz Andrea 2015. április 18., szombat 08:43

Hétvégén rendezik a Construmát, az ország legnagyobb építőipari szakkiállítását, ami valójában több kiállítás egyben, a különböző pavilonok eltérő tematikájú látnivalókat kínálnak. Felosztottuk magunk között a tartalmat, nekem a burkolatok, szaniterek, konyhagépek, nyílászárók és kazánok jutottak.

Laikus benyomásaim alapján azt mondanám, annak érdemes a kiállításra kimenni, aki

a) nagyon konkrét kérdésekre keres választ, pl, hogy a meglévő, ismert méretű ablakainak cseréjéhez melyik cég milyen megoldásokat kínál és mennyiért. Vagy: bizonytalan abban, kitől vegyen hatalmas jacuzzit (ezek egy fél csarnokot megtöltöttek)

b) a közepesnél kicsit feljebbi árfekvésben gondolkozva képzeli el lakásfelújítását, építkezését, és kiváncsi a nagyobb, ismertebb, jó minőségű cuccokat kínáló cégek bemutatkozására.

Aki óriási akciókra, hatalmas olcsóságra, belépő árszintű termékekre vadászik, nyugodtan megspórolhatja magának a belépőjegy árát és a hétvégi (várható) tülekedést, mert ez nem az a terep.

Ha viszont kifejezetten szereti az eléggé zsíros lángost (sajtos-tejfölös 900,-), a kicsit szottyadt pizzaszeletet (900,- de legalább jó nagy), vagy éppen a vaddisznó-töpörtyűt (1000,-/10 dkg), akkor mindenképpen nézzen ki!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A futónövény takar, díszít, és nem is nehéz tartani

ST 2015. április 17., péntek 12:04

A lakások egyik legkedveltebb, és pihenésre talán leginkább alkalmas helyszíne az erkély, ami szép, egészséges, buja növényzettel díszíthető a legkönnyebben. Erre kiválóak például a futónövények, de fontos tudni, melyeket lehet vagy érdemes közülük a balkonon nevelni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zöldség- és gyümölcstermelés a város közepén? Persze!

ST 2015. április 16., csütörtök 15:22

A kertészeti cikkeket, vagy éppen a virágokat válogatva általában kétféle embertípust tudunk elkülöníteni: azokat, akiknek van kertjük, és azokat, akiknek a balkon jelenti a nyugalom (vagy a kísérletezés) helyszínét. Utóbbiak lehetőségei azonban jóval behatároltabbak, hiszen szűkösebb a hely, és egyes növények egyszerűen nem tarthatóak cserépben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nekik le kellene mondaniuk a kertről, sőt: az élelmiszertermelés vagy a növénynevelés mellett a lakókat közelebb hozza egymáshoz a közös hobbi, a közösségi kert.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képzelje el Újlipótvárost két felhőkarcolóval!

etelka 2015. április 15., szerda 20:21

Szombaton ebéd után legalább 20 ember gondolta úgy, hogy nem fekszik le egy jót aludni, inkább elmegy egy jó 3 órás várostörténeti sétára, hogy megtudja, milyenek Újlipótváros házai belülről. A Miénk a Ház Egyesület túrája a Csanády-Kresz Géza sarkáról indult, pont egy időben egy motoros felvonulással a Lehel úton, úgyhogy egy darabig a várostörténet helyett dudaszó verte fel a környéket.

A történész végzettségű túravezető, Maczó Balázs a negyed nevétől indította el a történeti visszatekintést, a sétát pedig a Kresz Géza 38-as számú háztól, mely a legrégebbi épületnek bizonyult  az útvonalon a maga 74 évével. A városrész története II.Lipóttal kezdődött (itt ért az első aha-élmény, hogy miért is nem gondolkodtam el azon eddig, vajon mitől Lipótváros a belső XIII. kerület?!), aki a középkori városfal lebontásával kezdte el a város bővítését. Na de hol van pontosan Lipócia (ahogy a helyiek hívják)? A Wikipédia meghatározása szerint Újlipótváros "Budapest XIII. kerületének a Szent István körút, Váci út, Dráva utca és a Duna által határolt része. Az elnevezést szűkebb értelemben is használják a városrész déli, a 20. század 10-es, 20-as és 30-as éveiben egységes arculattal beépült részére".

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az erkélyen nem csak párnákat használhat!

ST 2015. április 15., szerda 15:42

A kényelem és a design alapvető fontosságúak egy pihenőterület kialakításakor, és ez ugyanúgy igaz a balkonra, teraszra, erkélyre is, mint a lakásbelsőkre. Hiszen akinek kertje nincs, de terasza igen, annak ez az egyetlen olyan helysége, ahol úgy lehet a szabadban, hogy ehhez nem kell másokat is elviselnie. Egy jól berendezett erkély intim és kellemes lehet, de ehhez persze nem árt szem előtt tartani néhány dolgot. Ilyen a kialakítás mellett az anyaghasználat is, egészen pontosan a textilek megfelelő kiválasztása, és elhelyezése, hiszen a lehetőségek nem fújnak ki a párnák és terítők kiválasztásánál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan az új Nemzeti Galéria épületének győztes terve

Edicsek 2015. április 14., kedd 20:18

A Petőfi Csarnok helyén épül az új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a Liget Budapest Projekt keretén belül. A meghívásos tervpályázatra összesen 9 érvényes pályamű érkezett, a szakértő zsűri pedig két első és két második helyezettet is hirdetett a 380 ezer euró összdíjazású versenyben- adta hírül a Liget Budapest.

„A sztárépítészeket is felvonultató, meghívásos pályázat célja az volt, hogy egy olyan modern, korszerű, 21. századi követelményeknek megfelelő, építészetileg kiemelkedő értékű épületben kapjon új otthont az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum, mely méltó a Városligethez és az egyik legfontosabb magyar közgyűjteményi együtteshez is”– mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lazuljon hátizsákba épített függőággyal a túrán!

Edicsek 2015. április 14., kedd 13:39

Idén nyáron új szintre emelheti az erdei kirándulásokat, családi piknikeket, túrákat, ehhez nem is kell mást tennie, csak berendelni egy olyan hátizsákot, amit pár egyszerű mozdulattal függőággyá alakíthat és rögzíthet két fa közé. A Hacked Pack elsőre pont úgy néz ki, mint egy átlagos hátizsák, és ugyanúgy pakolhat is bele, a Northfoto képügynökség híre szerint 25 liter cucc fér el benne, azaz akár hosszabb útra is ideális. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyerj álomerkélyt a Dívánnyal és az Ikeával!

Divany.hu 2015. április 13., hétfő 14:12

 
Előtte - utána

Szeretnél reggelente az erkélyeden kávézni, esetleg arról álmodozol, hogy olvasósarkot alakíts ki rajta? Játssz velünk, hogy az IKEA lakberendezője újjávarázsolhassa az erkélyedet!

A vízparti üdülés kétségtelenül nagyszerű időtöltés, egy hangulatos erkélyen azonban a városban is kellemesek a nyári esték. Néhány egyszerű lakberendezési megoldással és stílusos kültéri kiegészítővel egy kis méretű, belvárosi erkély is az otthon kedvenc részévé válhat, ahol élvezetesek a kint töltött percek, és akár a kültéri holmik rendezett tárolására is lehetőség nyílik.

Szeretnénk megmutatni a kis méretű, városi erkélyekben rejlő lehetőségeket, ezért nyereményjátékot hirdetünk: olyan pályázók jelentkezését várjuk, akik kis méretű (max. 10 m2-es) erkélyüket szeretnék formába hozni a nyári szezonra az IKEA lakberendezési szakértőjének segítségével.

A nyertes nemcsak egy igényei szerint kialakított lakberendezési tervet kap ajándékba egy személyes konzultációt követően, hanem 100.000 Ft értékű kültéri bútort és kiegészítőt is az IKEA 2015-ös kültéri kollekciójából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két dizájnos apartman egyetlen elhanyagolt lakásból

etelka 2015. április 12., vasárnap 19:38

Hogyan lehet felújítani egy jó helyen lévő, 55 négyzetméteres, évek óta üresen álló, nagy belmagasságokkal rendelkező lakást úgy, hogy az a turisták számára vonzó és praktikus legyen? Többek között ezeket a szempontokat tartotta szem előtt egy harmincas házaspár, Gábor és Gabriella, az Istant Apartments tulajdonosai, akik eredetileg nem is az egyre népszerűbb apartmankiadás céljából kerestek lakást. 

A házaspár még 2013-ban akadt rá a Budapest VI. kerületében található Nagymező utcai lakásra, amikor egy családtagnak kerestek lakást, aki külföldről akart haza költözni. A családtagnak nem tetszett a megtalált darab, ám Gábor és Gabriella látott benne fantáziát. Eredetileg csak ki akarták adni, da akkoriban már egyre többet hallottak az Airbnb-ről, és volt olyan ismerősük, akinek közvetlen tapasztalata is volt a szálláshely kiadásról, ezért úgy döntöttek: belevágnak a dologba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szimpla Bringa Piac: nagy várakozás után óriási csalódás

mzd 2015. április 12., vasárnap 09:39

Imádok kerékpárral közlekedni, ezért hatalmas kedvvel mentem el szombaton Budapest VII. kerületébe, a Bringa Piacra, amelynek a külföldiek körében is népszerű Szimpla adott helyet. Nem tudom, hogy az én várakozásaim voltak túl nagyok (nem), vagy tényleg önmagában is gyenge volt a rendezvény, mindenesetre keserű szájízzel távoztam. El is mondom, miért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Godzillára ébredhet a tokiói hotelben

Edicsek 2015. április 11., szombat 17:30

Április 24-én nyílik meg a Godzilla-rajongók paradicsoma, az a tokiói hotel, amit az óriásszörny kultusza köré szerveztek. A Kotaku híre szerint a 30 szintes hotelnek van vagy egy tucat godzillás szobája is, sőt Godzilla típusú édességeket is lehet fogyasztani a nyaralás alkalmával. A godzillás szoba élményéért hétköznap 334 dollárt (92 ezer forint) hétvégén 417 dollárt (116 ezer forint) kell fizetni egy éjszakára. Az olcsóbb verzióban Godzillára néző egyágyas szobákat választhat (összesen két ilyen van), ezeket 125 dollárért (35 ezer forintért) már kiveheti egy éjszakára.

Kipróbáltuk, mit tud az agyonhájpolt Chalk Paint

LS 2015. április 11., szombat 17:29

Ki azért, mert megunta a szívást a szakikkal, ki spórolásból, ki meg hobbiból, de az utóbbi időben egyre többen alakítják át saját kezűleg a lakásukat/bútoraikat – és ehhez alkalmazkodnak a forgalmazók is a különböző kellékekkel. Az utóbbi évek egyik nagy hájpja a bútorfestős oldalakon korábban gerillamarketinggel terjedő festék, az Annie Sloan márka Chalk Paintje, ami nevével ellentétben nem táblafesték, csak ugyanolyan matt.

A kreatívkodók nagyon szeretik a festéket, amiről annyit kell tudni, hogy bármire, de tényleg bármire festhető, nem igényel alapozást, jól lehet keverni az egyes színeket, vízzel hígítható, nincs szaga és bútorwaxszal tehető a felület izgalmassá. Elmentünk a Magnóliák Műhelye által szervezett minitanfolyamra, hogy kiderítsük, miért őrül meg Magyarország egy része Annie Sloan nevétől, és mit tud ez a festék, amit semmilyen másik nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így mutat a látszóbeton egy temetőben

aa 2015. április 10., péntek 17:54

Bár erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire szerethetőek az elmúlt időszakban elszaporodott betonból készült épületek, az építészek továbbra is előszeretettel használják a felkapott anyagot. Ezt választotta a tavalyi évben többek között a belga Govaert&Vanhoutte Architectuurburo stúdió is, mely látszóbetonból és üvegből tervezte meg a világ egyik legnagyobb háborús temetőjének látogató- és kiállító központját a flandriai Passchendaele nevű falu mellett. 

Az első világháborús sírhelyet, ahová 11 956 katonát temettek el, eredetileg Sir Herbert Baker angol építész tervezte 1927-ben, majd a brugesi székhelyű építésziroda az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából elkészítette a modern pavilon tervét, illetve kialakítottak egy új vizes blokkot és egy kibővített parkolót is az épület mögött – számol be a felújított Tyne Cot temetőről a dezeen.com. A temető helyszíne, persze, nem véletlen: a Wikipedia azt írja, 1917-ben itt zajlott az első világháború egyik legvéresebb csatája a falu birtoklásáért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tavaszi pázsitápolási egyszeregy

ST 2015. április 10., péntek 10:03

Bár a kertben a növények vagy a veteményes sok munkát ad, ám ha pihenni vagy a gyerekekkel játszani szeretne, azt a füvön teszi majd. Ehhez viszont nem szabad elfelejteni, hogy a fű is növény, így gondozást igényel, ha azt szeretné, hogy tömött és egészséges legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tökéletes légtisztító növény a lakásba

ST 2015. április 9., csütörtök 19:40

Ha a lakásban növényeket tart, akkor nem csak díszítik a teret, hanem az is, hogy akár egészségesebbé is tudják tenni a környezetét. Nemcsak azért, mert képesek megkötni a széndioxidot és oxigént termelnek, hanem mert más káros anyagok kiszűrésére is alkalmasak lehetnek. Ilyenek például a benzol, mely genotoxikus vegyület és rákkeltő, vagy akár a formaldehid és a triklóretilén.Ezek a vegyületek ugyanis sokszor megtalálhatóak a levegőben, némely növény azonban képes kiszűrni őket. Ez akár létfontosságú is lehet, például egy űrállomáson, ahol képtelenség csak úgy szellőztetni, de épp ezért egy lakás levegőjét is hatékonyan és érezhetően tisztíthatják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kutyája van és utál IKEA-bútort szerelni? Ez az önnek való asztal.

aa 2015. április 9., csütörtök 14:13

Nemcsak a macskás vásárlókra gondolnak mostanában az élelmes dizájnerek, hanem a kutyásokra is: nekik (meg az ebeknek) ezúttal a Fabbricabois francia építész stúdió készített egy asztalként és újságtartóként is funkciónáló kipárnázható kutyaólat. A háziállatbarát bútor bizonyos részleteiben felelevenedik a kreatív csapat egyik előző, kunyhó néven futó projectje is, írja a lakossági igényeket szem előtt tartó cég 'Nidin' nevet kapott munkájáról a designboom.com.

Háziállatbarát bútor Párizsból
Háziállatbarát bútor Párizsból
Fotó: fabbricabois.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

3 kütyü, ami könnyebbé teszi az életét

ST 2015. április 7., kedd 14:39

Ha ön is szereti az újdonságokat, és persze a praktikus, okos megoldásokat, akkor a következő 3 találmány biztosan elnyeri majd a tetszését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fáj a háta? Emelje meg a kertjét!

ST 2015. április 6., hétfő 19:52

A kert nagyon klassz dolog, főleg akkor, ha minden rendben van benne. Amikor azonban kapálni és gyomlálni kell, már kevesebben élvezik a feladatot. Ez pedig fokozottan igaz a konyhakertnél, amivel sajna egyértelmű a helyzet: ha azt szeretnénk, hogy valóban szép, nagy, egészséges legyen a termés, akkor a törődés mindenképpen szükséges. És fárasztó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyaraljon UFO-ban a kínai Aranyparton!

ST 2015. április 6., hétfő 08:43

Érdekes épületekkel kívánta emelni a strandja látogatottságát Rizhao városa, ez pedig valószínűleg sikerült is nekik, hisz mi is írunk róluk. A kelet-kínai város Aranypart nevű üdülőhelye ugyanis nem volt elégedett a látogatók számával, így szokatlan megoldást alkalmaztak: a strand területén lévő épületeket UFO formájúra alkották meg. Szerintünk ugyan inkább húsvéti tojások, de ezen nem fogunk összeveszni. 

Retró gyapjúbútorral volt jelen a magyar dizájn Dubajban

aa 2015. április 5., vasárnap 11:40

Idén negyedik alkalommal, március 16-20 között rendezték meg a Közel-Keleti régió legnagyobb design eseményét, a Design Days Dubait, amire egyre több érdeklődő kíváncsi a nemzetközi piacról, így a 44 kiállítóból az idei évben 19 regionális bemutató volt. „Nagyon fontos számunkra, hogy nyitottak legyünk a sokszínűségre, mert Dubaj annyira más, és ez a kiállítás egyértelműen tükrözi ezt. Ezek a lenyűgöző és a legtöbb esetben nagyszabású munkák kitolják a tervezés határait" – mondta a kortárs dizájndarabokat felvonultató rendezvényről a program igazgatója, Cyrill Zammit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készítse fel a kertjét a tavaszra!

ST 2015. április 4., szombat 14:09

A tavasz beköszöntével aki csak teheti, kimegy a kertbe vagy a telekre, és élvezi a kellemes meleget és a napsütést. Aztán pedig nekiáll szépen a kertészkedésnek, mert ez az időszak a növények védelméről és a tavaszra való felkészítéséről is szól, és ezt nem érdemes elhanyagolni. Ennek pedig két oka is van: az egyik, hogy előbb vagy utóbb úgyis kénytelen lesz megcsinálni mindezt, és jobb még most, amíg még könnyebben megbirkózik velük. A másik, hogy ha nem teszi, akkor a most ellógott feladatok mellé még egy rakás kármentő teendő is társul majd, ráadásul az addig a növényekben esett károk sem lesznek olcsók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem véletlenül lett 5mm ennek a csaptelepnek a neve

ST 2015. április 4., szombat 09:21

Az utóbbi időben egyre-másra jelennek meg az igazán egyedi és innovatív részletek a fürdőszobák dizájnjában is. Úgy tűnik, a vízcsap valamiért különösen kedvelt alanya a tervezők fantáziájának, Philippe Starck vízeséscsapja után most például itt egy újabb tökéletes példa: a beszédes nevű 5mm.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Horgolt ágytakaró 164 ezer forintért: menő vagy ciki?

bb 2015. április 3., péntek 14:10

Azok, akik rajongásig oda vannak a drága, de annál haszontalanabb tárgyakért, azoknak várhatóan tetszeni fognak a francia származású Ingrid Leroux kézimunkái is, melyeket 2009 óta árul Hook Look néven futó online boltjában. A megrögzött horgoló jól láthatóan újragondolta a klasszikus horgolás szabályait és újakat teremtett pixeles mintájú plédjeivel, ágytakaróival, horgolt maszkjaival, mellényeivel és egyéb kiegészítővel, sőt műkörmeivel (!!!) amiknek elkészítését szívesen meg is osztja. Mármint azokkal, akik 12.54 fontért (kb.5129 forint) megveszik 100 pixel plaids au crochet című könyvét az amazon.com oldalán.

Pixel plaid mire 2
Fotó: hooklookshop.fr
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így építhet zöldtetőt, amivel még spórolhat is a számlákon!

ST 2015. április 3., péntek 11:44

A környezetvédelem, és főleg a környezettudatos szemléletmód terjedése olyan megoldásokat szül, amikkel nem csak jobban érezheti magát, de még az ingatlana értékét is megnöveli, a számláit meg lefaraghatja. Egy ilyen lehetőség a zöldtető építése, ami nem is olyan bonyolult feladat. És a végső érv: marha jól néz ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés