Alkoholmentes sörök tesztje: mégis kinek jó ez?

Nagyon szerettünk volna egy finom alkoholmentes sört találni, de hiába próbálkoztunk, még a tesztgyőztes termék is alig csak a közepes szintet ütötte meg.

Ha nincs ló, jó a szamár is – tartja a mondás, ami az alkoholmentes sörről is elmondható. Nem ér az igazi sör nyomába, de a nagy melegben legalább akkor is meg lehet inni, ha autóba ül az ember. De vajon mennyire markáns az ízbeli különbség, illetve az alkoholmentes sör egyáltalán sörnek tekinthető-e? Legújabb tesztünkből kiderül!

Tényleg rosszabb az alkoholmentes sör?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, hogy az alkoholmentes söröknek elég rossz a megítélése a fogyasztók körében, aminek kétségtelenül lehet némi alapja.

Korábban valóban csak nagy jóindulattal lehetett sörszerűnek nevezni egy ilyen terméket.

A szakember szerint az utóbbi időben szerencsére sokat fejlődött a technológia, így azok számára, akik szeretik a sört, a mai alkoholmentes termékek már vállalható alternatívák lehetnek. De mi az oka, hogy más az ízük, mint a „rendesnek”? Traszkovics Zsolt rámutatott: egész egyszerűen az, hogy nem tartalmaznak alkoholt, így hiányoznak belőlük azok az ízanyagok, amik alkoholban oldódnak. Szakmai szempontból ezért még nehezebb is alkoholmentes sört készíteni.

Hiányoznak belőle bizonyos ízanyagok
Hiányoznak belőle bizonyos ízanyagokRuzsovics Dorina

Hogyan készül?

Gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy a hagyományos sör, vagyis erjesztéssel, melynek során alkohol is képződik, csak épp annak jelentős részét a gyártás folyamán eltávolítják. Régebben ezt egészen egyszerű módon oldották meg: szó szerint kiforralták belőle. Ez azért lehetséges, mert az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, ami a sör legnagyobb arányú összetevője.

Nézd meg a tesztről készült videónkat! A cikk a beágyazás után folytatódik.

Az eljárás során a terméket 78 Celsius-fokos hőmérsékletre melegítették, majd ott tartották, így az alkohol gáz halmazállapotúvá vált, a víz viszont nem. A bökkenő csak az, hogy az alkohollal együtt így egyéb aromaanyagok is elvesznek, ráadásul más, nem kívánt ízváltozások is történnek. A forraláson átesett termékeknek ezért nem sok köze volt az igazi sör ízéhez. Manapság már más technológiákat alkalmaznak. A forralásos módszert például nem légköri nyomáson, hanem vákuum alatt végzik. Az alkohol forráspontja így szobahőmérséklet körülire csökkenthető, ezért kevesebb nem kívánatos ízváltozás történik. Sajnos azonban egyúttal az aromaanyagok forráspontja is csökken, ezért azok nagy része itt is távozik, vagyis az eredmény még mindig nem az igazi.

A korábbiaknál fejlettebb megoldás, amikor a sör erjesztését megszakítják, pontosabban azt az optimálisnál alacsonyabb hőmérsékleten végzik, ezért az élesztők nem tudnak „jó munkát végezni”, és ennek következtében kevesebb alkohol keletkezik. Az így előállított terméknek inkább édeskés az íze, amit jellemzően aromák hozzáadásával próbálnak javítani, valamint a szén-dioxid jelentős részét is utólag kell pótolni. A módszer éppen ezért nem tökéletes, de talán a leginkább gazdaságos.

Tesztelőinkre nehéz pillanatok vártak
Tesztelőinkre nehéz pillanatok vártakRuzsovics Dorina

A jelenlegi legjobb technológia az úgynevezett fordított ozmózisos eljárás, melynek lényege, hogy az elkészült alkoholos sört egy speciális, félig áteresztő membránon nyomják keresztül, ami két részre bontja. A víz és az alkohol átjut rajta, míg a többi összetevő egy ragacsos szirupszerű anyag formájában a másik oldalán marad. Az előbbi keverékből az alkoholt vákuumdesztillációval választják el, majd a megmaradt vizet visszakeverik a sziruphoz, és már kész is az alkoholmentes sör.

Ebben az esetben már egy sokkal sörszerűbb termék jön létre, ám az alkoholban oldódó aromák így sem kerülnek bele, ezért 100 százalékos sörélményt nem várhatsz tőle, még annak ellenére sem, hogy a gyártásnál felhasznált speciális élesztők több aromaanyagot (és kevesebb alkoholt) termelnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be az alkoholmentes söröket, melyek közül a világos változatra fókuszáltunk. Bár azt hittük, hogy több lesz belőlük, bevásárlókörutunk során többszöri nekifutásra is csak kilencfélét találtunk.

A termékeket szokásunkhoz híven egy vakteszt keretében kóstoltattuk végig szerkesztőségünk tagjaival, akik előtt gondosan titokban tartottuk, hogy milyen söröket rejtenek a poharak. Az értékelés szigorúan szubjektív szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt, ami az összesítés és átlagolás után az alábbi eredményt hozta:

3. helyezett: Soproni Szűz alkoholmentes világos sör – 2,5 pont (249 forint/0,5 liter)

Összetevők: víz, árpamaláta, természetes aroma, komlókivonat.

IMG 8432
Ruzsovics Dorina

Az alkoholmentes Soproni értékelései elég vegyes képet mutattak. Voltak, akik szerint az íze a szénsavas almalére, a kutyakajára vagy a tisztítószerre hajazott, de elhangzott egy tűrhető is, sőt valaki azt is megkockáztatta, hogy finom.

  • Mint a kutyakaja.
  • Ez finom.
  • Szénsavas almalé, de annak nem rossz.
  • Tűrhető.
  • Tisztítószerízű borzalom.
  • Domestosos limonádé.

3. helyezett: Borsodi Póló alkoholmentes világos sör – 2,5 pont (139 forint/0,5 liter)

Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricadara, komló, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav).

IMG 8456
Ruzsovics Dorina

A Borsodi Póló (amiből csak üveges változatot találtunk) szintén megosztónak bizonyult. Két tesztelőnk egészen elégedetten nyilatkozott róla, mások ellenben arra panaszkodtak, hogy vízízű, alig van benne szénsav, roppant savanyú, és az utóízével sem stimmel valami.

  • Vízízű.
  • Teljesen jó.
  • Sörízű.
  • Nagyon savanyú, mint a nagyapám atlétája egy hosszú nap után.
  • Borzalmas, szénsavmentes!
  • Szénsav nuku, íz nuku, az utóíze viszont büntet.

2. helyezett: Rastinger Free alkoholmentes világos sör – 2,66 pont (119 forint/0,5 liter)

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, rizs, szén-dioxid, komló, komlókivonat.

IMG 8400
Ruzsovics Dorina

A Tesco által forgalmazott Rastinger Free egyik legkedvezőbb tulajdonsága a semlegessége volt. Nem érződött sem túl savanyúnak, sem túl keserűnek, és különösebben sörszerűnek sem, de legalább nem hagyott rossz szájízt maga után, mint más versenyzők.

  • Szénsavas üdítő.
  • Ez olyan semmilyen.
  • Nem keserű, de nem rossz.
  • Egészen semleges ízű, talán ezért nem olyan rossz.
  • Ez is enyhébb, de a sörhöz nincs köze.
  • Először közepesen rossz, aztán nagyon.

1. helyezett: Lidl Argus Free alkoholmentes világos sör – 2,83 pont (129 forint/0,5 liter)

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, rizs, komló, komlókivonat.

IMG 8424
Ruzsovics Dorina

A Lidl söre saját márkás termékként tört az élre, ami szép eredménynek mondható ebben a nagy nevekkel teli mezőnyben. Az persze már más kérdés, hogy a hárompontos átlagot sem érte el, de úgy tűnik, ebben a műfajban nem lehet csodákat várni. Ha el tudod fogadni, hogy alkoholmentes sörként eleve hátrányból indul, 129 forintért nem is rossz választás!

  • Fanyarkás. Jó ez is.
  • Nem kiemelkedő, de oké.
  • Sörízű és kinézetű.
  • Édes, de kutyaszagú.
  • Ennek legalább nincs íze, ez előny.
  • Büntetően savanyú.

Futottak még

5. helyezett: ALDI Karlskrone alkoholmentes világos sör – 2,3 pont (129 forint/0,5 liter)

Az ALDI résztvevője csak egy tesztelőknek ízlett igazán. A többiek olyasmiket írta róla, hogy „gyerekpezsgőízű”, „nagyon szúrós”, „vízízű”, illetve felettébb hasonlít a „napon felejtett Sprite-ra”.

6. helyezett: Heineken alkoholmentes világos sör – 2,16 pont (289 forint/0,5 liter)

A Heineken söréről éles vita bontakozott ki. Kóstolóink vagy nagyon szerették, vagy nagyon utálták. Az előbbi tábor úgy nyilatkozott, hogy egészen sörszerű, az utóbbi, népesebb kör pedig úgy, hogy „virsliszagú”, „keserű, de túl szénsavas”, „borzasztó” és „mintha lejárt volna a szavatossága”.

7. helyezett: Dreher 24 alkoholmentes világos sör – 2,08 pont (215 forint/0,5 liter)

„Gyerekpezsgőízű”, „almalének tűnik”, „mint egy nagyon rossz ásványvíz” és „nyomokban sörre emlékeztet” – értekeztek tesztelőink a Dreher alkoholmentes változatáról, ami pozitív értékelést csupán egy esetben tudott kivívni.

8. helyezett: Stella Artois alkoholmentes világos sör – 1,5 pont (269 forint/0,5 liter)

A Stella Artois termékéről szinte mindenki azt mondta, hogy nagyon rossz és/vagy mosogatószer ízű, ezért szomjoltás helyett inkább csak a nyugalom megzavarására alkalmas.

9. helyezett: Penny Adelskronen alkoholmentes világos sör – 1,16 pont (129 forint/0,5 liter)

Amikor azt hittük, már minden mélységet megjártunk, jött a Penny söre, amire senki nem volt felkészülve. „Nagyon keserű”, „borzasztó a mellékíze”, „rémesen savanyú, keserű”, „poshadt poloska ízű” – jegyezték meg róla kóstolóink.

Korábban már végigittuk a citromos söröket is. Ha kíváncsi vagy, hogy azok mennyire ihatók, az alábbi linkre kattintva megismerkedhetsz az eredménnyel: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek