11 dolog a háztartásban, amit le kéne cserélned

Számos hétköznapi tárgy esetében viszonylag egyértelmű, hogy mikor jön el a csere ideje, vannak azonban kevésbé nyilvánvaló példák is, amiknél nem feltétlenül láthatók a vég jelei.

A One Good Thing By Jillee összeszedte, hogy melyek azok a dolgok a háztartásban, amikről valószínűleg nem gondoltad volna, hogy már le kellett volna cserélned őket, illetve azt is, hogy nagy általánosságban milyen gyakran érdemes újat venni belőlük. Lássuk, hogy van-e köztük olyan, amin tényleg átsiklott a figyelmed!

1. Szivacs

A konyhai szivacsok cseréje nagyjából 2-8 hetente esedékes, attól függően, hogy milyen gyakran használod őket. Ha minden edényt kézzel mosogatsz el, akkor nyilván sűrűbben, mint ha nagyrészt a mosogatógépre támaszkodsz. Amennyiben a fertőtlenítésükről is gondoskodnál, hetente egyszer pár perces forralást vagy mikrózást is iktass be (vagy rakd be a szivacsokat a mosogatógép felső rekeszébe, amikor forró vizes programot futtatsz).

2. Fűszerek

A szárított fűszernövényeket évente, míg az őrölt fűszereket kétévente érdemes lecserélni, mert annyi idő alatt már jócskán veszítenek aromájukból.

3. Sminktermékek

Bizony, a sminkcuccok sem tartanak örökké. A szemhez szánt termékeket például felbontás után legfeljebb 3 hónapig szabad tartogatni, hogy elkerüld a fertőzést okozó baktériumok elszaporodását. A poralapú sminktermékeknél ezzel szemben 2 év a határ, a folyékony és krémes kozmetikumoknál pedig körülbelül egyéves eltarthatósággal számolhatsz – de ezt a legtöbb esetben a flakonról a kinyitott tégelyt ábrázoló rajz segítségével le tudod olvasni. Ha már itt tartunk, ne feledkezz meg a sminkecsetek rendszeresen tisztításáról sem!

Szelektáld ki, aminek már nem veszed hasznát
Szelektáld ki, aminek már nem veszed hasznátFotó: kate_sept2004 / Getty Images Hungary

4. Fogkefe

A fogkeféktől (vagy az elektromos fogkefe fejétől) nagyjából 3 havonta kellene búcsút venned. Legalábbis ha egészséges fogakat és ínyt szeretnél.

5. Vízszűrő

A kancsós vízszűrőknél elengedhetetlen a szűrő cseréje. Hogy ezt pontosan mikor tanácsos megtenni, arról a termék használati útmutatójából tájékozódhatsz.

6. Vitaminok és táplálékkiegészítők

Ezek lejárati dátummal rendelkeznek, aminek szerepelnie kell a csomagoláson. Ha vannak otthon olyanok, amik már régóta állnak a polcon, nem árt ellenőrizni, hogy mi áll rajtuk.

7. Tűzoltókészülék

Havonta egyszer bizonyosodj meg róla, hogy a tűzoltókészülék nyomásmérőjének mutatója a zöld sávban van-e. Ha nem, akkor eljött a csere ideje!

8. A kontaktlencse tokja

Itt szintén 3 hónapos a csereperiódus. Mivel a kontaktlencse közvetlenül érintkezik a szemeddel, fontos, hogy minden tiszta és higiénikus maradjon.

9. WC-kefe

A WC-kefét illetően nincsenek kőbe vésett szabályok. Amint kezd látványosan szennyezett lenni, vegyél helyette újat, hiszen igazi bacitanyának számít.

10. Párnák

Azokat a párnákat, amiken alszol, kétévente cseréld le, a díszpárnákkal viszont tovább is várhatsz, ha nincs semmi bajuk.

11. A porszívó szűrője

A porszívó karbantartása sokak számára megáll a porzsák kiürítésénél, pedig a szűrője is törődést igényel, mert ha eltömődik, lőttek a takarításnak! Ezt 3-6 havonta célszerű cserélni (vagy kimosni, ha az adott típus ezt lehetővé teszi).

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.