Így válassz olyan napszemüveget, ami valóban védi a szemedet

A szemünk védelmének legegyszerűbb módja a napszemüveg viselése, nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben.

Az ultraibolya (UV) sugárzás károsíthatja a szivárványhártyát, a retinát, a szemlencsét és a szaruhártyát, emellett pedig maradandó látásromlást eredményezhet. Jó ötlet tehát akár a hétköznapi szemüvegeinkre is UV-szűrő réteget kérni – javasolják a Harvard professzorai.

Az UV-tartomány részei

Az UV-A sugarak 500-1000-szeres intenzitással vannak jelen, nagy hullámhosszú sugarak. A legfontosabb biológiai hatásai a bőr azonnali barnulása, a már meglévő pigmenttartalom sötétedése. Az UV-A bőrpírt, gyulladást kelt, növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Az UV-B sugárzás szintén felelős a napégés és a bőrrák kialakulásáért, azonban erre a tartományra szükség van a D-vitamin szintéziséhez. A természetes napfénynek mindössze 1/15-öd része UV-B, a közepes hullámhosszú sugarak jelentős részét elnyeli a légkör ózonrétege.

Az UV-C sugarak rövid hullámhosszú sugarak, normál esetben elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben, azonban az elvékonyodott ózonréteg területén elérheti a földfelszínt. Ezeken a helyeken számolni kell biológiai hatásaival, mely a bőr gyulladását, késői pigmentálódását, a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatja, illetve erősen irritálja a szemet.

Nem mindig elég menőnek lenni
Nem mindig elég menőnek lenniFotó: Hello World / Getty Images Hungary

A napszemüvegek kategóriái

Kategória 0. A beérkező fény 80-100 százalékát engedik a szembe. Átlátszó, enyhén színezett lencsék, alacsony fényerősség melletti használatra alkalmasak. Viselésük erdőben, ködben vagy szürkületben, inkább a huzat, por, bogarak miatt ajánlott. Ezeknek a lencséknek a fényvédelmük minimális. A citrom- és narancssárga színű lencsék kiemelik a színeket és kontrasztosabb képet látunk velük.

Kategória 1. A beérkező fény 43-80 százalékát engedik a szembe. Felhős, enyhén napos időben ajánlott viselni. Bár ezek a lencsék már láthatóan sötétek, mégsem nyújtanak teljes körű védelmet, ezért korlátozott viselésük javasolt.

Kategória 2. A beérkező fény 18-43 százalékát engedik át a szembe. Leginkább tavasszal és ősszel, közepesen napos időben, általános felhasználásra tökéletesek.

Kategória 3. A beérkező fény 8-18 százalékát engedi a szembe, erős napsütésben ezek a lencsék a legalkalmasabbak a szem védelmére. Ez a legelterjedtebb lencse, a boltokban kapható napszemüvegek 85 százaléka ebbe a kategóriába tartozik.

Kategória 4. A beérkező fény csupán 3-8 százalékát engedi a szembe. Nagyon sötét fényszűrővel ellátott napszemüveg, célja a vakító fény tompítása. Nem alkalmas autóvezetéshez és közúti használatra. Extrém erős napsütésben, vízi és téli sportoknál, sok visszavert fény esetén mégis sokan szeretik az ilyen lencséket.

Hiába drága egy lencse, vagy tűnik ránézésre elég sötétnek, ez sajnos még nem minden esetben jelenti azt, hogy megfelelő védelmet nyújt a szemünk számára. A vásárolt napszemüveg legyen ellátva CE-jelzéssel, ez garantálja ugyanis, hogy a szemüveg megfelel az európai irányelvek által meghatározott biztonsági követelményeknek. A hatóságok azonban nem vizsgálnak meg minden CE-jelzéssel ellátott napszemüveget, ezért a legbiztosabb, ha a szemüveget egy optikában is bevizsgáltatjuk, itt ugyanis meg tudják állapítani, hogy valós-e az UV-védelem.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.