Milyen faktorszámú naptejet válasszak?

A józan paraszti ész azt diktálja, hogy minél magasabb a szám, annál jobb. De ennyire azért nem egyszerű a helyzet! Lássuk, mit mondanak a szakértők.

A CNET szerint az optimális érték kiválasztásához abból kell kiindulnod, hogy mennyi időt tudsz eltölteni a napon leégés nélkül. A faktorszám ugyanis azt mutatja, hogy a fényvédő használatával mennyiszer hosszabb ideig érhet a napsütés, mielőtt az UV-sugarak kárt tennének a bőrödben. Ha például 20 perc után égnél le, akkor egy 15-ös faktorszámú naptejjel 300 percet napozhatsz büntetlenül. Fontos azonban hozzátenni, hogy a védettség mértékét laboratóriumi körülmények között, a fényvédő tökéletes felvitele mellett határozzák meg, de a gyakorlatban a bőrtípuson át az izzadtságig számos tényező befolyásolhatja azt.

Mennyi az annyi?

Az egészségügyi hatóságok eltérően vélekednek az ajánlott faktorszámról, de abban mind egyetértenek, hogy a minimális értéknek 15-nek kéne lennie. Ha viszont az egész napot a szabadban, például a parkban vagy a strandon töltöd, a 30-as vagy magasabb faktorszámot érdemes megcéloznod. Itt egy kis összefoglaló a hivatalos ajánlásokról:

A hatóságok abban is egységes álláspontot képviselnek, hogy a célnak leginkább a széles spektrumú naptejek felelnek meg, amelyek az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védenek.

Ha azt akarod, hogy védjen, kétóránként kend be magad!
Ha azt akarod, hogy védjen, kétóránként kend be magad!Fotó: Henry Arden / Getty Images Hungary

És mi van a 100-as faktorszámmal?

A 2000-es években a gyártók folyamatosan felüllicitálták egymást, míg végül a naptejek elérték a 100-as faktorszámot. Később több tanulmány is megállapította, hogy ezek a termékek valóban hatékonyabb védelmet nyújtanak a napégéssel szemben, mint az 50-es faktorszámú változat.

Egyes szakértők ugyanakkor vitatják, hogy van-e értelme költeni erre, hiszen a különbség minimális. Miközben egy 50-es faktorszámú fényvédő az UV-sugarak 98 százalékát szűri ki, addig a 100-as a 99 százalékát. Utóbbi használata ráadásul hamis biztonságérzetet adhat, így elmulaszthatod ismételten bekenni magad, amikor kellene.

Összességében azt lehet mondani, hogy ha hajlamos a napégésre, érdemes lehet 100-as faktorszámú fényvédőt venned, egyébként viszont megfelel a 30-as vagy az 50-es is.

Néhány további tudnivaló

  • Attól függetlenül, hogy milyen a bőrszíned, mindenképp célszerű naptejet használnod, hiszen a bőrrák mindenkit fenyeget.

  • A fényvédők az UV-sugárzás által okozott bőrkárosodás és a ráncok kialakulása ellen is védenek.

  • Mind a kémiai, mind a természetes alapú naptejek biztonságosnak tekinthetők.

  • A faktorszámtól függetlenül idővel mindegyik fényvédő lekopik a bőrödről nagyjából két órán belül – ha fürdesz vagy izzadsz, még gyorsabban is. Szóval nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a védelem fenntartásához kénytelen leszel újra és újra bekenni magad.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.