Így tisztítsd ki a mosogatógépet 4 egyszerű lépésben

A készülék belsejében idővel zsíros szennyeződések, ételmaradékok és szappanos lerakódások halmozódhatnak fel, tökéletes környezetet teremtve a baktériumok számára.

A mosogatógépet már csak azért sem érdemes elhanyagolni, mert egy napon arra ébredhetsz, hogy a mosogatnivalók piszkosak maradnak, illetve kellemetlen szagok áradnak a gépből. A gyártók ezért is hangsúlyozzák, hogy elengedhetetlen a készülék rendszeres tisztítása. A Popular Mechanics bemutatott egy egyszerű módszert, mellyel letudhatod a szagtalanítást és a fertőtlenítést is.

4 lépés az egész

Mielőtt munkához látnál, a biztonság kedvéért áramtalanítsd a készüléket, illetve olvasd át a kézikönyvet, hogy mit ír az adott típus karbantartásáról. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a következőképpen kell eljárnod:

1. Nyisd ki a mosogatógép ajtaját, vedd ki az alsó edénytartó kosarat, majd a használati útmutatót követve távolítsd el a szűrőt. Ezután önts egy csészényi vizet az alatta lévő lefolyóba, hogy ellenőrizd, akadálytalanul lefolyik-e. Ha szükséges, az esetleges akadályokat távolítsd el egy drótos ruhafogas kampós végével. A szűrőt öblítsd át a csap alatt, óvatosan dörzsöld át egy régi fogkefével, majd tedd vissza a helyére.

Ecettel is megtisztíthatod
Ecettel is megtisztíthatodFotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

2. Keverj össze egy rész ecetet két rész vízzel, az így kapott eleggyel nedvesíts be egy tiszta ruhát, majd töröld át vele a mosogatógép négy sarkát, ezeken a pontokon ugyanis ragadós lerakódások gyűlhetnek össze. Ha megvan, menj végig az ajtó belső felén és a készülék alsó részén is.

3. Ellenőrizd a szórókaron lévő kis lyukakat, hogy nincsenek-e eltömődve. Ha úgy tapasztalod, hogy igen, egy tűvel óvatosan tisztítsd ki őket (fogpiszkálót inkább ne használj, mert beletörhet).

4. A mosogatógép fertőtlenítéséhez szórj egy csészényi szódabikarbónát a gép aljára, majd hagyd benne éjszakára, hogy magába szívja a kellemetlen szagokat. Reggel indíts el egy forró vizes programot, várj 2-3 percig, amíg a készülék alsó része megtelik vízzel, nyisd ki az ajtót, és önts bele 2-3 csészényi ecetet. Végezetül csukd vissza az ajtót és hagyd lefutni a programot. Ha ezt havonta megismétled, nyugodt lehetsz, hogy megfelelően fertőtlenítetted a gépet.

+ 1. A mosogatógép nehezen hozzáférhető részeinek tisztításához kipróbálhatsz valamilyen bolti tisztítószert is. Ezek olyan vegyszereket (például citromsavat, különféle tisztítószereket és nem ionos felületaktív anyagokat) tartalmaznak, melyek hatékonyak a zsíros lerakódások és a vízkő ellen, semlegesítik a szagokat, illetve meghosszabbíthatják a készülék élettartalmát is.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.