Melyik végén kell nyitni a banánt? Szavazz!

A banán a természet egyik legsikerültebb találmánya. Finom, tápláló, jól néz ki, a héja megvédi a szennyeződésektől és a sérülésektől, ráadásul kézre esik és könnyen fogyasztható is. Már legalábbis ha túljutunk a hámozás nehézségein. Mert abban ma sincs közmegegyezés, hogy azt hogyan kell szakszerűen csinálni.

Az emberiség végérvényesen két pártra szakadt. Az egyik tábor szerint a szármaradéknál nincs jobb nyitóalkalmatosság, a másik párt szerint viszont a hosszúkás rész inkább kézben tartásra jó, és a másik végén kell nyitni a gyümölcsöt. De kinek lehet igaza?

Heti kérdésünk így szól: Melyik végén kell nyitni a banánt?

A banán

A banán világszerte az egyik legnépszerűbb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcs. Nem véletlenül. Magas tápértéke és finom íze mellett egy sor más előnyös tulajdonsága van, ráadásul a héja is sokoldalúan felhasználható, zsíros-krémes állaga pedig alkalmassá teszi arra, hogy tej-, vaj- vagy tojásmentes sütik vagy más édességek főszereplője legyen. Érdekes tény ráadásul, hogy a banán – még ha első látásra nem is minden emberpéldánnyal szembeötlő a rokonsága – genetikailag nagyon-nagyon közel áll hozzánk. 

Az alján vagy a tetején nyílik?

A banán helyes nyitása hosszú idő óta vita tárgya, meg van győződve saját igazáról az alul- és felülnyitós párt is. De egyáltalán jó a paradigma? Jól beszéltünk eddig alul- és felülnyitásról?Hozzáértők szerint nem. Ugyanis, míg legtöbben a szár felüli részt nevezzük felsőnek és a másikat alsónak, a valóságban éppen fordított a helyzet és a felkunkorodó növénykének épp a szár felőli vége a talpa, vagyis az alja. Az információ megemésztése után nézzük, milyen érveket sorakoztatnak fel azok, akik számára a sárga gyümölcs helyes felnyitása élet és halál kérdése!

Hogy esik kézre?

A szár felől nyitók (vagyis azok, akik a banánhoz a hosszúkás szár lehajtásával férkőznek közel) úgy gondolják, hogy ergonómiai szakemberek sem tudnának ennék jobbat kitalálni. A lehajtható fül ugyanis nagyon kényelmesem illeszkedik az ember ujjai közé, segítségével egy pillanat alatt könnyen nyitható a banán. Az ellenzők szerint ugyanakkor ez a lenyúló szár épphogy fogóként, egyfajta tartóként esik kézre, vagyis ezt megfogva lehet a legkönnyebben tartani a banánt, míg a másik végén nekiállunk a nyitásnak.

Melyikkel lehet tisztábban kinyitni?

A szárnál nyitás pártolói szerint ez a módszer tisztább nyitást is eredményez, hiszen míg a másik végénél körmünk bemélyesztésével tudunk nyitást kezdeményezni, itt csak finoman, tisztán lehajtjuk az erre amúgy nagyon alkalmas szárat. Igen ám, vetik ellen a másik párt tagjai, de mi van, ha banánunk már érett? Egy puhább banánt ezen az oldalon nyitva nagy a kockázata, hogy a gumiszerűen hajladozó szár alatt összenyomódik a banán és az oldalán nyílik majd egy értelmezhetetlen lyuk. Sokkal kisebb maszatolással jár, ha a másik végén, kicsit összecsípve a sötét részt, egyszerűen kihajtjuk. 

Hogy nyitják a szakértők? 

A hol is nyissunk vita egyik perdöntő érve az szokott lenni, hogy „ott, ahol a majmok, a szárral ellentétes végén”. Ugyanakkor a témában megkérdezett főemlősszakértő szerint a majmok inkább ellesték, vagy gondozóiktól tanulhatták, az ilyesfajta nyitást, mert a vadonban a legritkább esetben esznek csak banánt.

Ha pedig mégis úgy hozza a sors, hogy ehhez a csemegéhez jutnak, minden valószínűség szerint egyszerűen hasba harapják. Nem biztos, hogy róluk érdemes példát vennünk. 

És te mit gondolsz? Melyik végén kell nyitni a banánt? 

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.