Így küzdheted le az éjszakai izzadást

Az éjszakai izzadás megzavarhatja az alvásod, ezért nem szabad félvállról venned. Mutatjuk, milyen okok állhatnak a háttérben, illetve mit lehet ellenük tenni.

Ha téged is érint a dolog, bizonyára már jól ismered a forgatókönyvet. Lefekszel aludni, majd pár óra múlva arra kelsz, hogy teljesen átázott a pizsamád és/vagy az ágyneműd. „Csak ezt ne, már megint...” – gondolod, miközben félálomban felveszel egy tiszta pizsamát, majd áthúzod az ágyat is. És még szerencsésnek mondhatod magad, ha az éjszaka folyamán csak egyszer történik meg!

Miért izzadok le ennyire?

Könnyű lenne pusztán a meleget hibáztatni érte, de azok, akik állandóan leizzadnak, függetlenül attól, hogy milyen a hőmérséklet, tudják, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet. Ha úgy érzed, hogy a fagyos levegőt fújó légkonditól kezdve a meztelenül alváson át már mindent kipróbáltál, de semmi nem segített, akkor sem kell beletörődnöd, hogy ez a végzeted. Ahhoz, hogy orvosolhasd a problémát, a CNET szerint először érdemes képbe kerülnöd azzal kapcsolatban, hogy milyen okok állhatnak a háttérben.

Az ágyad

A lepedő, a párna, a matracvédő vagy a matrac egyaránt hozzájárulhat az éjszakai izzadáshoz. A megoldás: próbálj ki egy hűsítő vagy hőmérséklet-szabályozó lepedőt. Jobb esetben ezzel véget vethetsz kálváriádnak, rosszabb esetben lesz egy szép új lepedőd.

Hormonális változások

Ha a hormonszinted vadul ingadozik, vagy különleges időszakon mész keresztül, annak szintén éjszakai izzadás lehet a vége. Idetartozik például a menopauza, a terhesség, a menstruációs ciklusok, illetve a férfiak esetében az alacsony tesztoszteronszint.

Számos ok állhat a háttérben
Számos ok állhat a háttérbenJuanmonino / Getty Images Hungary

Gyógyszerek

Az éjszaki izzadás néha vényköteles gyógyszerekre vezethető vissza. Ha szedsz valamit, kérdezd meg az orvosod, hogy lehet-e ilyen mellékhatása.

Egészségügyi problémák

A Mayo klinika a pajzsmirigy-túlműködést, a szorongást, az alvási apnoét, a kábítószer-függőséget, az autoimmun betegségeket és a neurológiai zavarokat hozta fel példaként. Meg kell említeni még a vírusfertőzéseket is, melyek a magasabb testhőmérséklet révén tehetnek izzadékonyabbá.

Hyperhidrosis

Ezt magyarul fokozott verejtékezésnek hívják. Ha nappal és éjszakai is izzadsz, érdemes lehet orvoshoz fordulnod, hogy kizárhasd a lehetséges okok közül.

Stressz 

A nagy stressz különféle fizikai tünetekhez, így éjszakai izzadáshoz is vezethet. Ez félelmetes vagy stresszes álmokkal, gyors légzéssel, megnövekedett pulzussal és szorongás miatti alvási nehézségekkel járhat.

Alkohol és étrend

Lefekvés előtt italozni kifejezetten rossz ötlet, mivel az alkohol befolyásolja a testhőmérsékletet és az idegrendszer működését. Noha kevés bizonyíték mutat arra, hogy az étkezés önmagában is okozhat izzadást, a tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos ételek, különösen a fűszeres, zsíros fogások súlyosbíthatják a már meglévő éjszakai izzadást. 

Mit lehet ellene tenni?

Tara Youngblood alvásszakértő, a Chili Technology alapítója szerint a következő tippekkel megszüntethetők a leggyakoribb okok, melyek éjszakai izzadást válthatnak ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ellenőrizd a matracod

A tested olyan, mint egy motor – mondja Youngblood. Ezt úgy érti, hogy alvás közben hőt bocsát ki, amire bizonyos anyagok is rátehetnek egy lapáttal. Példaként a habmatracot említi, ami visszatükrözheti a hőt, ezáltal közreműködve a nagymértékű izzadásban.

És a takaródat is

Győződj meg róla, hogy a takaród/paplanod nem dolgozik ellened – tanácsolja a szakember. Hiába használsz ugyanis légkondit vagy ventilátort, ha a takaród megakadályozza, hogy a hideg levegő eljusson hozzád. Youngblood szerint a takaró vagy a paplan egyfajta barlangként zárja körül a tested, így fontos, hogy jól szellőző, hűsítő hatású anyagból készüljön. 

Hűtsd le a szobát

Ez segíteni fog, hogy a tested természetes módon, magától hűljön le. Ha a hálószobában nem is tudod lejjebb tornászni a hőmérsékletet, legalább vegyél egy hideg zuhanyt.

Mondj nemet az alkoholra és a nehéz ételekre

Az okokról fentebb már szó esett. Youngblood azt javasolja, hogy ha máskor nem is, legalább a lefekvés előtti néhány órában kerüld őket. A tested így jobban lehűlhet, és talán nem kell majd újra egy izzadságtócsa közepén ébredned.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek