A legjobb DIY mosogatószer, amitől minden edény csillogni fog

A tisztítószerek többsége egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot jelent, bizonyítottan sok kárt, betegséget okozhatnak. A káros, vegyi anyagok nélküli kézi mosogatószer receptjét most megmutatjuk.

A vegyszermentes takarításról bővebben ebben a cikkünkben írtunk, bónusz a vegyszermentes nedves törlőkendő receptjével, mentes otthon kisokosunk pedig itt található. Fontos tisztában lenni az alapanyagokkal, megismerni, mit tud – a többi között – az ecet és a szódabikarbóna. A portörlés, bútorápolás két házi, vegyszermentes receptjét itt, a ruhák klórmentes fehérítésének házi receptjét itt mutattuk meg.

Készítsük elő az alábbi alapanyagokat.

Hozzávalók:

1,5 dl desztillált víz

1,5 dl 20 százalékos ecet

1 dl cukortenzid (Decyl-Glucoside)

1-2 kávéskanál xantán

2 kávéskanál citromsav

Az alkotórészeket keverjük össze alaposan: meg kell várni, amíg minden kristályos részecske feloldódik. A folyadékot töltsük flakonba, mondjuk a régi, kiürült mosogatószeresbe, amit újra és újra felhasználhatunk.

Amire jó

Kézi mosogatáshoz

Általános lemosáshoz

Felmosáshoz

A cukortenzid növényi alapú, nem ionos felületaktív anyag, és a jó habzásért felel. Kókuszolajból és cukorból készül, a legkevésbé irritáló hatású tisztítószer. A xantán gélképző, sűrítő, viszkozitásnövelő, biotechnológiai fermentációval állítják elő. Az élelmiszer-, a gyógyszeripar és a kozmetikaipar is alkalmazza.

Házi öko-mosogatószerünk csodás összetevőinek köszönhetően jól habzik, kiválóan tisztít, csillogó edények lesz a végeredmény.
Házi öko-mosogatószerünk csodás összetevőinek köszönhetően jól habzik, kiválóan tisztít, csillogó edények lesz a végeredmény.Geo-grafika / Getty Images Hungary

Ami nem mindegy

A vegyszermentes mosogatószer árának jelentős részét a cukortenzid adja: nagyjából 400 forintba kerül belőle 1 dl. Az összes többi hozzávaló mondjuk egy százas, szóval a házilag készült félliteres öko-mosogatószerünk kb. ötszáz forint lesz, szemben a boltokban készen kapható verziókkal, amelyek átlagosan 900-1200 forintba kerülnek ugyanilyen kiszerelésben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha a mosást is vegyszermentesen oldanád meg, alábbi cikkünkben megtalálod a szuperhatékony és olcsó házi mosópor receptjét:

Oszd meg másokkal is!
Mustra