Így fújd fel a lufit erőlködés nélkül

Annyira erőlködsz, hogy már lilul a fejed, mégsem boldogulsz a lufifújással? Mutatunk egy trükkös módszert, ami egy kémiai reakció révén megkímélhet a kudarctól.

A lufifújás tipikusan az a készség, amit a legtöbben már gyerekkorukban elsajátítanak, vannak azonban, akiknek ilyen-olyan okból felnőttként is nehézséget okoz. Ez a cikk nekik szól! A továbbiakban az ismétlés kedvéért átvesszük a hagyományos módszert, majd áttérünk a sav-bázis reakción alapuló alternatívára, amihez még csak fújni sem kell.

1. Tágítsd ki

Ha levegőt fújsz a lufiba, az elkezd tágulni. A nehézség abból fakad, hogy az anyag ellenáll ennek, különösen az első néhány fújásnál. A Lifehacker ezért azt javasolja, hogy először fogd meg a léggömböt a két végénél és húzd szét egy kicsit. Így már valamivel könnyebb dolgod lesz.

2. Tedd a szádhoz

Ez a lépés nagy valószínűséggel kevésbé meglepő. A lufi száját illeszd az ajkadhoz, majd fogd össze a szárát a mutatóujjad és a hüvelykujjad között, hogy stabilan tarthasd, de akkora rés maradjon rajta, hogy átjusson rajta levegő.

3. Fújd meg jól

Vegyél egy nagy levegőt és adj bele mindent! Az egyik kezeddel tartsd meg a lufi szárát, míg a másikkal támaszd meg a hátsó részét. Ha nem bírod, nem kell egyszerre felfújnod az egészet. Csak csípd össze azt a pontot, ahol megfogtad a léggöböt és pihenj egy kicsit. A jó hír, hogy innentől kezdve már egyébként sem kell annyira erőlködnöd.

4. Figyelj, hogy ne pukkadjon ki

Ehhez jól kell időzítened. Ha úgy látod, hogy a lufi már nem tágul tovább, viszont egyre inkább feszül, kész is vagy.

5. Kösd össze

Húzd szét a vékony, száj alatti részt, tekerd körbe a mutató és a középső ujjad körül, majd csomózd meg, mintha lezárnál egy szemeteszsákot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

És hogy fújjam fel fújás nélkül?

A One Little Project szerint a művelethez csupán egy műanyag palackra, egy tölcsérre, ecetre, szódabikarbónára és persze nem utolsósorban egy lufira lesz szükséged. Ha mindent előkészítettél, a teendőd a következő:

  1. A tölcsér segítségével tölts egyharmad csészényi szódabikarbónát a lufi belsejébe.
  2. Önts egy csészényi ecetet a palackba.
  3. A lufit illeszd a palack tetejére, óvatosan húzd rá a száját, majd emeld fel függőlegesen, hogy a szódabikarbóna beleszóródjon a palackba.

Az ecet és a szódabikarbóna ekkor reakcióba lép, a felszabaduló szén-dioxod pedig felfújja a lufit. Hát nem csodás?

Bónusztrükk: ha megdörzsölöd a léggömböt valamilyen gyapjúból készült ruhadarabbal, a létrejövő statikus elektromosság révén hozzáragaszthatod a falhoz vagy a mennyezethez. Mivel a szén-dioxid nehezebb a levegőnél, az eregetésről így le kell mondanod, de nem is baj, mert ahogy alábbi cikkünkből is kiderül, súlyos károkat okoznál vele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek