7 tipp az egészségesebb sült krumpliért

A sült krumpli nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, mégis szinte mindenki imádja. Hát még ha tudnák, hogy néhány apró változtatással mennyivel kímélőbb és táplálóbb is lehetne!

Ha kiveszel néhány hozzávalót a képletből, hajlandó vagy újak felé is nyitni, illetve adsz egy esélyt az alternatív sütési módoknak, könnyedén eljuthatsz oda, hogy legalább a sült krumpli miatt ne kelljen bűntudatod érezned. A CNET 7 tippen keresztül mutatta be, hogy az örök kedvenc miként lehet egészségesebb.

1. Válaszd az édesburgonyát

Az édesburgonyának magasabb a tápanyagtartalma, ezért a hagyományos sült krumpli kitűnő alternatívája lehet. Mivel azonban hajlamos magába szívni az olajat, ne serpenyőben, hanem sütőben készítsd el, ami az ízére is jótékony hatással lesz. Csak ügyelj rá, hogy ne zsúfold túl a rácsot! Amint aranybarnára és ropogósra sül, már fogyaszthatod is! Ha szeretnéd feldobni az ízét, a fahéj, a barna cukor és a szerecsendió is illik hozzá.

2. Só helyett dobd fel fűszerekkel

A sült krumpli és a só általában kéz a kézben jár, ami nem a legegészségesebb kombináció. Még ha nem is tudsz teljesen lemondani a sóról, már az is haladás, ha egy részét fűszerekkel váltod ki. A fokhagyma, a rozmaring, a kakukkfű, a paprika és a hagymapor mind remek alternatívát jelent, de kipróbálhatsz valami extrémebb, új ízt, például a vadouvan vagy a za’atar fűszerkeveréket is.

Ha sütőben készíted, nem fog tocsogni az olajban
Ha sütőben készíted, nem fog tocsogni az olajbanzi3000 / Getty Images Hungary

3. Felejtsd el az olajsütőt

A hagyományos krumplit szintén egészségesebb a sütőben elkészíteni. Ehhez vágd fel kisebb szeletekre, locsold meg két evőkanál olívaolajjal (vagy annyival, hogy minden krumpliszeletre jusson egy kevés), és ízesítsd: a fokhagyma és a parmezán tökéletes választás hozzá. Ezután bélelj ki egy sütőtálat alufóliával vagy zsírpapírral, tedd rá a krumplit és 10-15 percre told be a 230 fokosra melegített sütőbe, amíg szépen megbarnul.

4. Próbáld ki az air fryert

Vagyis egy olaj nélküli fritőzt, ami a forró levegő keringetésével süti meg a krumplit (vagy más ételeket), így az kevesebb kalóriát, zsírt és transzzsírt fog tartalmazni, ráadásul olajszag sem lesz a lakásban. A készüléket használhatod sima és mirelit krumplival is.

A másik olajmentes opció a grillezés. Az egyetlen bökkenő, hogy a krumpli így könnyen leragadhat, ezért sűrűn kell forgatni.

5. Forgasd tojásfehérjébe

A krumpli nemcsak az olajtól lesz ropogós, hanem attól is, ha tojásfehérjében vagy egy kevés húslevesben megforgatva – amibe fűszereket is tehetsz – a fent levezetett sütős módszerrel készíted el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

6. Nyiss a cukkini felé

Ha ketogén diétát folytatsz, abba nem fog beleférni a krumpli. Az egzotikus jícama már egy fokkal jobb, de még mindig magas a szénhidráttartalma. Itt jön a képbe a cukkini, ami viszont tökéletesen megfelel a célnak. Ha pedig a burgonyacsipsz elhagyása miatt túl nagy űr marad benned, a zöldségcsipsz lehet a megoldás!

7. Válogasd meg a szószod

A sült krumpli szószért kiált, ám ha valamilyen sóban és cukorban gazdag bolti terméket, például ketchupot vagy majonézt raksz rá, az alaposan megdobhatja a bevitt kalóriákat – többel is, mint amennyit más tippekkel megspóroltál. Próbálj ki inkább valami kevésbé szokványosat, aminek alacsonyabb az energiatartalma, mondjuk egy paleo ketchupot vagy egy görög joghurtos mártogatóst.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek