Ezért kéne naponta ötször etetned a macskát

Már kora hajnalban az arcodba mászik a macskád? Addig macerál, amíg nem kap kaját? Valószínűleg nem a falánkság vezérli, csak így fejezi ki, hogy a természet milyen etetési rendet diktál.

Egy állati viselkedéssel foglalkozó szakember, Zazie Todd az Upgrade című podcastban fejtette ki, hogy a macskáknak természetüktől fogva naponta ötször kéne enniük, nem pedig kétszer, mint ahányszor a legtöbb gazdi megeteti őket. Ezt azzal indokolja, hogy a cicák született vadászok, és a vadonban az egész napot táplálékszerzéssel töltenék.

Sok kicsi sokra megy

Ha abból indulunk ki, hogy a macska mondjuk tíz egeret kap el naponta, akkor az olyan, mintha tíz kisebb adag eleséghez jutna, tehát ha a nap folyamán jobban elnyújtod kedvenced etetését, csak jót teszel vele, vezette le gondolatmenetét a Lifehacker által idézett Todd.

Jobb neki, ha többször, kisebb adagokat kap
Jobb neki, ha többször, kisebb adagokat kapChalabala / Getty Images Hungary

Amennyiben a cicád előtt ismeretlen az önmérséklet fogalma, vagyis a természetes úttal dacolva gondolkodás nélkül felfalja tányérja teljes tartalmát, egy időzítős etető a megoldás, egyébként viszont az is elegendő lehet, ha gondoskodsz a folyamatos utánpótlásról.

Te is jobban alhatsz

Ha az utolsó etetést a lefekvés előtti percekre hagyod, illetve a sok játékkal kellőképpen lefárasztod a macskát, talán nem ver fel hajnalok hajnalán. Ha mégis megteszi és enni adsz neki, az úgy jön le számára, mintha megjutalmaznád azért, hogy felkeltett. Éppen ezért a nap első étkezésével érdemes várni egy kicsit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Neked kell eldönteni, hogy megéri-e

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kóbor macskák és a vadmacskák valóban kisebb rágcsálókkal és madarakkal táplálkoznak, szemben őseikkel, a nagymacskákkal, amelyek nagyobb zsákmányokat ejtenek el és azokból naponta egyszer, többet fogyasztanak.

„Alapvetően jó ötletnek tartom, hogy napi ötször, kisebb adagokat egyen a macska, de ez csak akkor működőképes, ha lakásban van tartva és a gazdi rendelkezik automata etetővel. Egyébként nincs akkora egészségügyi előnye, hogy megérje a ráfordított energiát és időt. Ami az első és az utolsó etetést illeti, azzal csak egyetérteni tudok” – mondta el az állatorvos.

Oszd meg másokkal is!
Mustra