Így takarítsd ki a vécét, hogy tényleg tiszta legyen

Milyen eszközök és tisztítószerek kellenek hozzá? Mik a legfontosabb lépések? És egy átlagos vécét vajon mennyire sűrűn érdemes kipucolni, hogy tiszta maradjon?

A baktériumok és vírusok, mint a norovírus és a szalmonella a fürdőszobai felületeken is képesek megélni, majd fertőzéseket okozni, ezért a vécé az egyik legfontosabb hely, ami alapos tisztításra szorul az otthonodban – hívja fel a figyelmet az Apartment Therapy, amely részletes útmutatóban járta körül a toalett takarítását. Mutatjuk a lényeget!

Néhány tanács, mielőtt belekezdenél

  • Soha ne keverd a fehérítőt és az ecetet! Ebből ugyanis klórgáz képződhet, ami irritálja a szemet és a nyálkahártyát, nagyobb dózisban pedig akár tüdőkárosodást is okozhat. Ha tehát a felületi tisztításhoz ecetet használsz, ügyelj rá, hogy ne érintkezzen a vécécsészébe öntött tisztítószerrel, ha az ammóniát is tartalmaz.

  • Ne tedd vissza a csöpögő WC-kefét a tartójába. Előbb illeszd a kefét a vécé fedele és pereme közé, hogy a maradék víz le tudjon csöpögni a csészébe.

  • Gondoskodj a szellőzésről. Mivel vegyszerekkel dolgozol, takarítás közben hagyd nyitva az ajtót és az ablakot, illetve ha van, kapcsold be a fürdőszobai elszívó ventilátort is.

Ezek kellenek hozzá

Először is néhány szó a kellékekről. A művelethez valamilyen bolti WC-tisztító szerre, toalettkefére (vagy kifejezetten a takarításhoz szánt WC-tisztító kefére), általános tisztítószerre, tiszta ruhára és/vagy papírtörlőre, gumikesztyűre, illetve makacs szennyeződések esetén habszivacsra lesz szükséged. Ha minden kéznél van, jöhet a neheze:

1. Készülj fel

Pakolj el mindent a közelből, a fenti tanácsnak megfelelően nyisd ki az ablakot, csukd le a toalett fedelét és húzd le a vécét! Itt az ideje, hogy felvedd a gumikesztyűt is.

2. Add hozzá a tisztítószert

Nyisd fel a fedelet és öntsd a WC-tisztítót a csészébe minél közelebb a peremhez. Csukd le a fedelet, és hagyd hatni a tisztítószert legalább 5 percen keresztül.

Ne felejts el gumikesztyűt húzni!
Ne felejts el gumikesztyűt húzni!Peter Dazeley / Getty Images Hungary

3. Takarítsd le kívülről

Menj végig a vécé külsején egy ronggyal, hogy összegyűjtsd a port és más felületi szennyeződéseket még a mélytisztítás előtt. Ezután spricceld le a toalett teljes felszínét általános tisztítószerrel (vagy ecettel), majd felülről lefelé haladva töröld le. Ne hagyd ki a WC-tartályt és az aljánál lévő illesztéseket sem!

A következő lépésben jöhet a fedél mindkét fele, az ülőke és a perem felső része. Ezeket egy tiszta törlőruhával vagy papírtörlővel töröld át. Ha a vécéülőke nehezebben nyílik fel, dörzsöld át a zsanérokat egy régi fogkefével, mert valószínűleg beragadt közéjük valami. Azokat a felületeket, amiket gyakran érintesz meg – például a fogantyút és a fedél külső széleit – töröld le fertőtlenítőszerrel is.

4. Súrold ki a vécécsészét

Ragadj vécékefét, és a perem alatti rész felől kezdve súrold át vele a vécécsészét, fellazítva az esetleges foltokat, lerakódásokat és a vízkövet. Húzd le a vécét, öblítsd át a kefét a vécékagyló vizében és hagyd lecsöpögni, mielőtt visszateszed a helyére. Ha a foltokat elsőre nem sikerül eltüntetni, óvatosan próbáld ledörzsölni őket a habkővel, majd húzd le a vécét.

5. A végén is töröld le

Töröld át a vécéülőkét egy meleg vízzel benedvesített ruhával, hogy megszabadulj a tisztítószerek által hátrahagyott vegyszermaradványoktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Ne hagyd elfajulni a helyzetet!

Ha egy kevés szódabikarbónát szórsz a csészébe, majd szétoszlatod a kefével, vagy egyszerűen lehúzod a vécét, könnyebben frissen tarthatod a toalettet. Érdemes időnként bekukkantanod az ülőke alá is, hogy szükség esetén áttörölhesd a peremet. Ha napi szinten odafigyelsz a toalett állapotára, a következő takarításnál gyorsabban végezhetsz. Az útmutató egyébként azt javasolja, hogy a vécécsészébe hetente önts tisztítószert, míg a mélytisztítást havi rendszerességgel végezd el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra