Így közelíts egy ismeretlen kutyához

Nincs benne semmi meglepő, hogy már az első találkozásnál meg akarsz szeretgetni egy cuki kutyát, de valójában nincs is rosszabb módja a bemutatkozásnak.

A Lifehacker szerint a kutyák ebből a szempontból olyanok, mint az emberek: nem szeretik, ha idegenek ölelgetik őket. Ha valaki veled viselkedne így, akkor valószínűleg kényelmetlenül éreznéd magad miatta, és talán még a biztonságérzeted is csorbát szenvedne. De akkor mi a kulcsa, hogy összehaverkodj egy kutyával? A hozzáértők elmondják!

Jóból is megárt a sok

A Well-Heeled Dog szerint a gyerekek (és sok felnőtt is) gyakran esnek abba a hibába, hogy úgy akarják kifejezni szeretetüket, mintha egymás között tennék, vagyis elkezdik ölelni, puszilgatni a kutyákat. Ők azonban nem tudják hova tenni ezt, és cseppet sem élvezik a helyzetet. A szemtől szembeni közelség és az ölelgetés akár még fenyegető is lehet számukra.

Kis lépésekben kell haladni

Kristin, az Indy in the Hood YouTube-csatorna, illetve az azonos névre hallgató amerikai staffordshire terrier gazdája elárulta, hogyan is érdemes eljárni, hogy az első találkozás mindkét fél számára zökkenőmentesen alakuljon.

1. A gazdinál kezdj

Hagyd figyelmen kívül a kutyát és beszélgess a gazdijával. A kutya gyakran a gazdájához fordul érzelmi megerősítésért, így ha úgy látja, hogy kellemesen elvagytok, valószínűleg téged is pozitívabban fogad majd. Az udvariasság amúgy sem árt, hiszen vannak, akik nem szeretik, ha kérdés nélkül letámadod kedvencüket.

2. Oldalról közelíts hozzá

Ne szemből közelíts a kutyához, hanem állj mellé és engedd, hogy ő tegye meg az első lépést.

3. Kerüld a szemkontaktust

Ezt fenyegetőnek érezheti, ezért inkább valami semleges pontra, például a mellkasára nézz.

4. Hagyd, hogy megszagolgasson

Tartsd zárva az öklöd (a nyitott kéz megint csak fenyegető lehet) és várd meg, amíg a kutya körbeszimatol, hogy megszokja a szagodat. Ha úgy tűnik, hogy rendben vagytok, megpróbálhatod megsimogatni, de ne a feje bújánál vagy a hátsójánál, inkább csak a mellkasánál, a vállánál vagy a nyakánál. Ha viszont elhúzódik előled, akkor jobb, ha békén hagyod.

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Díványnak azt mondta, a fenti megközelítés valóban működik, ám amikor a gyerek találkozik egy idegen kutyával, még óvatosabban kell eljárni, és semmilyen körülmények között nem szabad magukra hagyni őket. „Prédaként tekinthet a visongó, szaladgáló gyerekre. Ha nem is vadászik rá, akkor is odakaphat, ha a gyerek belemarkol a szőrébe vagy valamilyen módon véletlenül fájdalmat okoz neki.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Erre utal a testbeszéde

Még ha úgy is tűnik, hogy a kutya nyugodtan tolerálja kitörő szeretetedet, előfordulhat, hogy nem élvezi, csupán elviseli azt, és egy ponton túl harapással válaszolhat rá. Az ölelgetést és a túlzó fizikai közeledést talán még saját kedvenced sem fogadja olyan jól, mint ahogy gondolnád. A kutya ugyanakkor nem fél a tudtodra adni, hogy mikor vágyik a figyelmedre, csak tudnod kell olvasni a jelekből:

Merev vagy behúzott farok

Nem minden farokcsóválás boldog farokcsóválás. Ha a farok lassan és mereven mozog, a kutya valószínűleg nem csupán izgatott, hanem feszült, míg a behúzott farok a félelem és az alárendeltség jele lehet.

Előre vagy hátra álló fülek

Ha a kutya füle mereven előre áll, az érdeklődésre és agresszióra is utalhat, hátracsapva pedig ijedtséget jelenthet.

Kiforduló szemek

Amikor a kutya a szeme fehér részeit mutatja, stresszesnek érzi magát.

És mi van akkor, ha a kutya az, aki túl izgága? A szakemberek ilyen esetre a „legyél fa” módszert ajánlják, melynek lényege, hogy hajtsd le az ágaid, vagyis a kezeid, nézz lefelé és maradj nyugton legalább tíz másodpercen át.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek