Mi a titka ennek a rózsaszín tónak?

GettyImages-929488206

Az ausztráliai Middle-szigeten található Hillier-tónak van egy, pontosabban inkább két különös sajátossága: partjait hófehér sókristályok borítják, és ami még furcsább: vize élénk rózsaszín árnyalatokban pompázik.

A 600 méter hosszú és közel 250 méter széles tó létezéséről 1802-ben egy Matthew Flinders nevű brit felfedezőnek köszönhetőn értesülhetett a világ, azóta pedig Ausztrália egyik népszerű turistalátványosságává vált. De honnan eredhet sajátos színe? Talán csak érzékcsalódás? Vagy valamilyen vegyi szennyezés eredménye? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkból megtudhatod a titok nyitját!

Mi okozza a jelenséget?

A felülről nézve egészen vibráló, rágógumiszínű víz nem az érzékek játéka miatt ölt ilyen sajátos árnyalatot, kimerve ugyanis továbbra is megtartja színét. A magyarázat sokkal inkább abban keresendő, hogy a tónak rendkívül magas a sótartalma, akárcsak a Holt-tengeré, így csak néhány mikroorganizmus él meg benne. A Howstuffworks szerint közéjük tartozik a Halobacterium, illetve a Dunaliella salina elnevezésű alga is, amely nagy mennyiségben karotenid vegyületeket termel. A tó vizét ezek a pigmentek színezik el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mennyire veszélyes?

Egyáltalán nem! A bizarr szín ellenére a tóban biztonságosan lehet fürdeni. Ez azonban nem ajánlott és nem is engedélyezett az illetékes ausztrál környezetvédelmi hivatal jóváhagyása nélkül. A világon egyébként több rózsaszín tó is létezik. Idetartozik a szenegáli Retba-tó, a spanyolországi a Las Salinas de Torrevieja, valamint a karib-tengeri Bonaire szigeten lévő Pekelmeer, ahol bónuszként rózsaszín flamingókat is láthatsz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra