LÁJFHEKK

Téved, ha azt hiszi, hogy utálja ezt a 6 színt

aa 2015. július 13., hétfő 09:52

A nyári szabadságolás alatt sokan kapnak kedvet a lakás újrafestéséhez, jól tudja ezt az Elledecor.com szerkesztősége is, akik tapasztalt szakemberek segítségével olyan színeket ajánlanak a figyelmünkbe, melyekről első körben talán csak az unalmas és a divatjamúlt jelzők jutnak az eszünkbe. A hajtás után bebizonyítjuk, hogy igenis van értelme újragondolni az olyan alulértékelt árnyalatok használatát, mint a piros vagy fekete! További falfestős gyorstalpalóért érdemes a Pinterestre kattintani, meg fog lepődni, hogy mennyi jó tanáccsal szolgálnak az önjelölt ezermesterek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl sokat vártunk a csúcstelefonoktól

Dívány 2015. július 12., vasárnap 18:04

Sokan nem csak akkor cserélik le a régi telefonjukat, ha az már működésképtelen, hanem ha gyorsabbat, szebbet vagy éppen olyat szeretnének, ami akár egy profi fényképezőgépet is kivált. Megnéztük a piacon található felhozatalt az utóbbi időszak legújabb készülékei közül, hogy kiderüljön, melyik az, ami túl nagy vagy éppen túl macerás kezelni, esetleg találunk-e olyat, ami tud bármi újat mutatni az előző évekhez képest. A válasz az, hogy találtunk és mindjárt meg is mondjuk, melyikeket szerettük a legjobban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg hazánk legkülönösebb szőlőlé üzemét!

aa 2015. július 12., vasárnap 12:54

Nemrég eredményt hirdettünk és megmutattuk, hogy önök szerint melyek voltak a legjobb hazai borászatok a tavalyi évben. Természetesen az idei szezonban is épültek ilyen üzemek, mint például a 2014-es összesítésben is bekerült Ekler Dezső legújabb munkája, a győrújbaráti szőlőlé üzem, ami a pannonhalmi borvidék egyik legszebb részén kapott helyet. A valamivel több mint 6000 fős település ugyanis Magyarország északnyugati részén, Győrtől nyolc kilométerre, a Sokorói-dombság és a Kisalföld találkozásánál helyezkedik el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akár az erkélyen is nevelhet futórózsát!

ST 2015. július 11., szombat 12:25

A rózsa a kertek egyik legszebb virága, de sokan nem szeretik, hogy „csak” egy gömbnyi részen élvezhetik a látványát. Szerencsére erre az esetre is létezik növény, méghozzá a futórózsa, mely tartásában nem sokban különbözik bokros társaitól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A növénnyel együtt nő a cserép

mzd 2015. július 11., szombat 10:55

Érdekes koncepcióba futottunk bele a contemporist oldalán: a Bike és Begum Ayaskan nevéhez fűződő virágcserép azért különleges, mert origami formájának köszönhetően tetszőlegesen átalakítható nagyobb verzióra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amerikában betiltanák a pisztolyos mobiltokokat

Edicsek 2015. július 11., szombat 08:53

Chuck Schumer szenátor javaslatot tett az Amerikai Egyesült Államokban, hogy tiltsák be a vicceskedős, pisztoly alakú telefontokok forgalmazását, miközben a rendőrség is próbálja felhívni a lakosság figyelmét, hogy bár elsőre poénos ötletnek tűnik, valójában mégsem érdemes ilyen tokkal védeni a készüléket. Az Ebay és az Amazon már le is szedte az oldalairól a különböző színekben kapható, pisztoly formájú telefontokot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyar Gömböc ihlette a Cirque du Soleil új központját

aa 2015. július 10., péntek 15:55

Egy diákokból álló osztrák székhelyű építészcsapat, a Studio Hani Rashid a napokban mutatta be legújabb, futurisztikus tervrajzát, amit a cirkuszkultúrát gyökereiben átértelmező kanadai Cirque du Soleil brooklyni központjának tervezett. A University of Applied Arts Vienna épületében bemutatott új New York-i Cirque du Soleil Performance Center érdekessége, hogy formáját a 2010-es sanghaji expón prezentált 2,5 méter magas Gömböc struktúrája ihlette.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A leander gondozása nem is olyan nehéz feladat

ST 2015. július 10., péntek 14:48

Lassan nincs is olyan háztartás, mely erkéllyel, vagy kertel rendelkezik, és ne lenne benne legalább egy leander.

shutterstock 264109247

Persze ez valahol érthető is, hiszen a nyaralások alkalmával, amikor mediterrán területen pihenjük ki magunkat, akkor bizony nem is egy ilyen növénybe futunk bele. Igaz, ezeknél az országoknál vadon, gyomként is nőnek a leanderek, és fának (valóban fának, nem csak kis fa szerű apróságnak) nevelt változatokkal is találkozhatunk. De amíg a mediterrán területeken vígan, és bőven nőnek, addig hazánkban odafigyelést igényelnek ahhoz, hogy valóban szépek legyenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azonnal ajándékot kell kerítenie? Intézze a telefonjával

Edicsek 2015. július 10., péntek 13:04

Hiába a Facebook figyelmeztetés, hiába állítja be a telefonján és a tabletjén is az emlékeztetőt és akár fel is írhatja az összes létező naptárjába is a dátumot, akkor is előfordul, hogy utolsó pillanatban jut eszébe egy fontos születésnap vagy évforduló, amikor már semmi sincs nyitva, vagy éppen nincs ideje kiszaladni megvenni. Ilyenkor két dolgot tehet: vagy kétségbeesik és keres valami régen elfeledett tárgyat, amire ráfoghatja, hogy most vette, vagy hátradől, előveszi a telefonját és elkezd vásárolni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beyoncé alakja az építészeket is megihlette

bb 2015. július 10., péntek 08:25

Az Archdaily.com oldalára feltöltött látványtervek alapján sosem találtuk volna ki, hogy mégis mire gondolhatott az Elenberg Fraser építésziroda tervezője Melbourne legújabb, 226 méter magas tornyának megtervezése közben. Ha önnek sem jutna eszébe semmi frappáns a galéria nézegetése közben, akkor segítünk, a világ egyik legdögösebb énekesnője, Beyonce, illetve a Ghost című videoklipjében látható nőies alakja ihlette meg az építészt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A praktikus konyha kialakítása nem is olyan egyszerű

ST 2015. július 9., csütörtök 11:12

Sokan hihetnék, hogy konyhát tervezni nem is olyan nagy kihívás. Hiszen mit is kell vele csinálni? Kell bele hűtő, mosogató, tűzhely, meg polcok. Igaz, hogy ebben az esetben nem beszéltünk a konyha formájáról, funkciójáról, a benne használt anyagokról, arról, hogy hány személy fog benne ténykedni, hogy menni időt szándékozik itt lenni (vagyis inkább készételeket melegít, vagy ténylegesen főz), és még egy sor másik dologról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pizzához palacsintát szeretnek rendelni a magyarok

Edicsek 2015. július 9., csütörtök 09:23

Rossz időben, hétvégén rendelünk pizzát és hamburgert a nagyvárosokban, állítólag a nők és férfiak egyenlő arányban, sőt egy friss kutatásból az is kiderül, hogy a legaktívabb a 18-45 év közötti korosztály, akik nem szeretik a magyar konyha remekeit, vagy inkább biztosra mennek és megfőzik maguknak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Használt, koszos cipő akciósan nyolcezerért, megvenné?

Edicsek 2015. július 8., szerda 16:01

Az egyik olvasónk küldte a képsorozatot, amit a Humanicban készített egy elképesztően koszos és láthatóan jó ideje használt cipőről. Az egykoron fehér, strasszokkal díszített tornacipőt az akciós árakon kínált részlegen fedezte fel az Allee üzletében, a dobozon található méret is egyezett a cipőn látottal, így joggal merült fel a kérdés, hogy tényleg 7.990 forintot kérnek egy láthatóan széthordott cipőért a Humanicban?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyerjenek a magyarok!

Dívány 2015. július 8., szerda 10:59

Az Electorlux idén is meghírdette a Design Lab versenyt, melyben diákok mutatják meg, mi mindenre képesek.Tavaly egészen a döntőig jutott egy magyar, most itt a lehetőség, hogy eldöntse, ki kapja a közönségdíjat és a 2000 eurót – hátha pont az ön szavaztán múlik!

Az esélyes fiatal formatervezők között két hazai versenyző is van: Lakatos Botond és Tobias Tsamisis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóiként versenyeznek a legjobbak között. Ha úgy érzi, ezeknek a srácoknak a munkái tetszenek a legjobban, vagy csak megmutatná milyen a magyar virtus, akkor szavazzon rájuk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

2 óra alatt elfogyott a keret az új mosógépre!

Dívány 2015. július 7., kedd 16:01

Nincs még két hónapja, hogy együtt örvendeztünk annak, hogy kormányunk, egészen pontosan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, most félmilliárd forinttal támogatja a régiek helyett új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzését.

stockfresh 1327253 washing-machine sizeM

Eredetileg arról volt szó, hogy a pályázatokat a július 1-jei és szeptember 30-ai közötti időszakban lehet benyújtani, igaz hozzátették azt is, hogy azok a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig adhatók le, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül. Ehhez képest már ma az várja a látogatót oldalukon, hogy a mosógépcsere programra pályázást felfüggesztették, mert a Közép-Magyarország régióra kimerült a rendelkezésre álló forrás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az erkély is lehet nyugodt zug

ST 2015. július 7., kedd 15:27

A lakással rendelkező emberek ugyanúgy igénylik az intimitást az erkélyen, mint a házzal rendelkezőek a kertben. Ám míg ez utóbbiban valamivel nagyobb a hely – így pedig több a lehetőség –, az erkély határokat szab a fantáziának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elbukott a zöld H&M-es bikini a fogyasztóvédelemnél

Dívány 2015. július 7., kedd 14:03

Idén vizsgált először fürdőruhákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. A szakemberek 20 féle fürdőruhánál vizsgálták a nyersanyag-összetételt és azt, hogy van-e a termékekben veszélyes anyag. Egy termékről derült ki, hogy a rajta szereplő tájékoztatás megtévesztő, mivel nem olyan anyagból készült, mint amit a címkére írtak. Veszélyes anyagot tartalmazó fürdőruhát nem találtak a szakemberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Forgassa házát a nap felé!

etelka 2015. július 7., kedd 09:43

Bio földrengésálló napraforgóházat vásárolhat az a gazdag hippi, akinek van legalább 1 millió dollárja (300 millió forintja) – adta hírül a Daily Mail. A New York államban található házacska úgy néz ki, mint egy UFO űrhajó, és Solaleya, egy ismert francia ökoépítész tervezte meg. Mára már több mint 200 Domehouse készült el, szerte a világban állnak ezek a furcsa építmények.

A 40 tonna faanyag Franciaországból érkezett az Államokba, és egy erdő közepére került, tökéletes kis hétvégi vityillónak. A kétszintes háznak az egyik legmenőbb része, hogy elforgatható, ergo az időjárásnak megfelelően találhatja ki az ablakok helyét. Ha pedig retteg attól, hogy egy földrengés teszi tönkre a kecót, megnyugtatjuk, a Richter-skála szerinti 8-as szintig, illetve 249 km/h órás szélig biztonságban van.

Saját könyvtárszobája is lehet és a vendégek sem az ön fürdőjében mossák majd a fogukat, mert van 3 háló és 3 fürdőszoba is. A bambusz, cédrus és mészkő felhasználásával készült ház – aminek azért a szén-dioxid-lábnyoma a szállítás miatt igen magas lehet – elvileg igen öko, de alakja miatt csak azoknak ajánlott, akik nem szeretik a hagyományos formákat, viszont szeretnének valamiben kitűnni a tömegből.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

10 négyzetméteres svéd minilakások diákoknak, amikben mégis minden elfér

ST 2015. július 6., hétfő 20:53

Azt régóta tudjuk, hogy a svédek jeleskednek a helykihasználásban, és az sem újdonság, hogy szeretik a letisztult formákat. Még talán azzal sem lepünk meg senkit, ha elmondjuk, hogy az oktatási rendszerük igencsak irigylésreméltó. Most ezt fejeli meg a Tengbom Architects azzal, hogy olyan mini lakótereket terveztek, amiben minden megvan, ami egy egyetemistának csak kellhet – írja az inhabitat.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg a világ legmenőbb repülőtereit!

aa 2015. július 6., hétfő 15:15

Vitathatatlan, hogy a leggyorsabban repülőgéppel juthatunk el A-ból B-be, aminek köszönhetően a nyári szezonban turistákkal telnek meg a repülőterek várótermei. Nemrég bemutattuk, hogy miként varázsolta otthonossá és vidámmá a Bukarest mellett található Henri Coandă Nemzetközi Repülőteret a Nuca Studio két dizájnere, Robert Marin és Ionel Pasci, ezúttal pedig az architecturaldigest.com segítségével gyűjtöttük össze, hogy jelenleg melyek a világ legmenőbb repülőterei. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyümölcsből van a legkevesebb a gyümölcsteákban

Edicsek 2015. július 6., hétfő 09:24

Nem rég írtunk arról, hogy a Teekanne "málna-vanilia kaland" elnevezésű teájában egyedül málna meg vanília nem volt. Az ügyben az Európai Bíróság hozott elmarasztaló ítéletet, mi pedig ezen felbuzdulva arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a helyzet a többi gyümölcsteával, azok hány százaléka gyümölcs? Arra számítottunk, hogy nem lesz túl sok, de még így is meglepett bennünket, hogy mennyire kevés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fénykard nyári sütögetéshez: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

aa 2015. július 5., vasárnap 19:58

Megannyi Csillagok háborújára emlékeztető ereklye, konyhai kütyü és egyéb szürreális kiegészítő után újabb családtaggal bővíthetik kollekciójukat a trilógia megszállottjai. Az Underground-toys és a Disney legújabb termékére a gizmodiva.com hívta fel a figyelmünket, akik örömmel értesítették olvasótáborukat arról, hogy a Jedi lovagok legfőbb fegyvereként ismert fénykardot ezúttal békés célra, hamburgersütögetéshez és grill partikra is bevethetik, ha akarják.

Fénykardra hajazó húsfogó.
Fénykardra hajazó húsfogó.
Fotó: amazon.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
869 szavazat 794 szavazat

Fessen vazelinnel!

etelka 2015. július 5., vasárnap 17:45

Nem viccelek, és nem is a reggeli kávé hiányától őrültem meg. Valami festős oldalon bukkant fel az ötlet, ami annyira triviálisan egyszerű, hogy a homlokomra csaptam: a lényeg mindössze annyi, hogy a mostanság az itthon is igen kedvelt, country stílusú koptatott bútorokat csiszolás és többszöri átkenés nélkül is legyárthatjuk. 

A megoldás a vazelin (vagy bármi más kőolaj tartalmú krém), ami nálam egy német körömvirágos volt, ugyanis ez volt kéznél. A kísérlet kedvéért két típusú festést végeztem el, az egyik a natúr fát kombinálja a festett felületekkel, a másikat pedig két rétegben dolgoztam egymásra. A legszórakoztatóbb rész a vazelines kenés volt, ujjal csináltam, mert így a legegyszerűbb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért költünk többet a tervezettnél

etelka 2015. július 5., vasárnap 11:43

Mi befolyásolja a vásárlási szokásainkat? A hirdetők igyekeznek manipulálni a szokásainkat, mert mélyen ott rejtőzik bennünk a vágy, hogy fogyasszunk. A Lifehacker felsorol néhány természetes ösztönt, ami arra késztet, hogy többet költsünk. 

Ezek szerint három fő impulzus rugdos minket a költekezés felé.

A túlélés ösztöne diktálja, hogy csapjunk le mindenre, ami előttünk van. Az American Economic Review-ban megjelent kutatás szerint az emberek hajlandóak többet fizetni egy olyan áruért, ami fizikai mivoltában előttük van, ráadásul ez a többlet igen jelentős. A vizsgálatban résztvevőknek megmutatták néhány burgonyaszirom fotóját, és megkérdezték, hogy mennyit lennének hajlandóak fizetni értük. A kontrollcsoportnak ugyanakkor egy adag valóságos burgonyaszirmot tálaltak fel, miközben a kérdés ugyanaz volt. A végeredmény: a kézzel foghatóan az orruk előtt lévő chipsért az alanyok boldogan fizettek volna jóval többet, mint a fotón látható termékért. Hogy mennyivel? 61 százalékkal.

A következő buktató lehet, hogy a szokások rabjai vagyunk, ezért is szokunk le nehezen arról, hogy mindig ugyanazt vegyük. Ez még akkor is igaz, hogy ha spórolhatnánk a vásárlással.

Ugyanakkor céljaink is vannak, és szívesen találunk ki újabbakat, de néha elveszünk a részletekben. Az ember összeállít egy listát vásárlás előtt, és olyan termékeket keres, ami belefér a költségvetésbe. De ha valaha is állt már egy olyan ember mellett a boltban, aki 10 percig gondolkodott rajta, hogy milyen salátaöntetet vegyen, azont tűnődve mik az előnyei és a hátrányai az egyes márkáknak, akkor látta, hogy működik a "célgép". Persze nincs probléma az ösztönöjkkel. De segítenek megérteni, hogy ezek mind szerepet játszanak a fogyasztásban.

És persze a kereskedők minderre gondosan rá is játszanak, például a boltok kialakításával, aminek szintén jelentős szerepe van abban, hogy sokat költünk: nem véletlen, hogy az Ikea egyenesen a túlköltekezés fellegvára. Szerencsére már többször is megírtuk, melyek azok a módszerek, amikkel megakadályozhatja, hogy a pénztárcája kiürüljön

Túl alacsony fényvédelem és bacigyűjtő olaj - napvédők tesztje

etelka 2015. július 5., vasárnap 10:29

Évek, sőt évtizedek óta hallgatjuk, hogy fényvédelem nélkül nehogy kimenjünk az utcára, és hogy mikor hány faktort kell bevetni azért, hogy ne haljunk meg idő előtt bőrrákban, vagy ne úgy nézzünk ki, mint a német turisták a Balcsin főszezonban. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, naptejeket, spray-ket, olajokat és egyéb napvédő szereket ken és fúj magára az emberiség, majd teljes nyugalommal fekszik ki a napra, bízva abban, hogy most már védett. Pedig nem okvetlenül.

A német fogyasztóvédők lapja, a Stiftung Warentest alapos vizsgálatnak vetett alá 30 és 50 faktoros, napozásra szánt kozmetikumokat, mindet laborban elemezték és vizsgálták. A tejek mellett a spray-ket is megvizsgálták, mind az aerosolos, mind a pumpás változatokat. 

shutterstock 104569289

Így mérlegelték az eredményt

UVB védelem 30%

UVA védelem 10%

Hidratálás 10 %

Használat 10%

Tesztelés 20 és 40 fokon 10%

Mikrobiloógiai minőség 5%

Tanácsok %

Reklámokban szereplő állítások 10%

További vizsgálatok(hideg és melegtűrés) 

Keretes szöveg.

Az UVA felelős a ráncokért

Az UVB-től leégünk, az UVA-nak köszönhetjük a korai öregedést, a ráncokat, és persze mindkettő okolható a bőrrákért. A ma forgalomban lévő napvédő készítmények mindkét sugárzással szemben védelmet nyújtanak, 

Felejtsük el a fehér filmréteget

A tesztelt termékek mindegyike titándioxidot tartalmaz védelemként. A szűrők két típusát lehet megkülönböztetni: az egyik, mint a titándioxid, a bőrre kerülve visszaveri a sugarakat, így azok el sem jutnak a bőr mélyebb rétegeihez. Viszont ezek fehér réteget képeztek a bőrőn, így a gyártók a fizikai fényszűrőket kisebb egységekre bontották, így ma már nanorészecskék verik vissza a fényt, anélkül, hogy fehérre mázolva kellene hevernünk a törülközőkön. A spray-k ezzel szemben nem tartalmaznak nanorészecskéket, ami azoknak lehet érdekes, akik tartanak tőle, hogy a bőrünkön, vagy valamilyen a bőrön lévő seben keresztül a szervezetükbe jut a fényvédő, és ott esetlegesen negatív hatást fejt ki. 

Ne fújja az arcára! 

Ha valakinek nem lenne egyértemű, akkor jeleznénk, hogy nem jó, ha az ember szembefújja magát naptejjel. A megoldás az, ha a tenyerébe nyomja, majd onnan keni fel az arcára. Az aerosolos termékek esetében figyeljen arra is, hogy ne kerüljön a tűző napra, ugyanis a túlnyomás miatt felrobbanhat a termék. Érdemes megnézni, hol veheti meg olcsón a termékeket, érdemes tanulmányozni, melyik részét nem keni be sosem, illetve ha ragaszkodik a csak természetes alapanyagokhoz, olvassa el itt, hogyan készítheti el a saját napvédőjét. 

Most pedig jöjjenek az eredmények, melyben mind sajátmárkás mind márkatermékek bekerültek. 

A legtöbb pontot holtversenyben három termék kapta: egyikük a Douglas Sun Sonnenmilch, mely nagyon jól hidratál, minden fel van tüntetve rajta, ami kell, és természetesen a leégést is megakadályozza. 

Hasonlóan jó eredményt ért el a Lidl terméke, a Cien névre hallgató 30 faktoros naptej, ráadásul ebben nincs se konzerválószer, sem színezék. A harmadik kiváló minősítésű napvédő a Penny terméke, a Today Sun, amigyakorlatilag pont ugyanazokat az eredményeket érte el, mint a LIdl, nem lennénk meglepve, ha a gyártó is ugyanaz lenne. 

Jó eredményt kapott még a La Roche Posay Anthelios W gel érzékeny bőrre, amely valószínűleg a hirdetéseiben mondhatott olyat, ami nem tetszik a fogyasztóvédőknek, mert ebben húzták le csúnyán. Előnye viszont, hogy nincs benne konzerválószer, se parfüm, se színezék. A Dm Sundance Sport spray is ajánlható katergóira, csakúgy, mint a NIvea Sun ápoló napspray-e, ami érdekes módon csöppet sem kapott jobb eredményt a hidratálásra, mint a feljebb felsorolt többi termék. 

Az Aldi Ombra Suncare Light Touch spray-e is jó minősítéssel végzett, az Annamarie Börlind Sun Sport hűsítő spray termékénél viszont a hidratálásba kötöttek bele, valamint a reklámok sem tetszettek nekik. Arról már nem is beszélve, hogy van benne 5 féle fényvédő, valamint parfüm is. A sokak által kedvelt Dm Alverde sensitiv napteje, mindössze titánium-dioxidot tartalmaz, és nincs benne se színezék, se parfüm, se konzerválószer, szóval ha valami natúrabbra vágyik, nyugodtan vegye ezt, mert mindössze a használati utasítás miatt húzták le. A Garnier Ambre Solaire Wet Skin Sonnenschutz Spray-jét nem annyira kedvelték, főleg a hidratáló hatáson, és a túl csábító reklámokon csúszott el a terméke. Hasonlóan járt a Piz Buin Wet Skin Transparent Sun Spray is.

Az 50 faktoros közül ez Eco naptej érzékeny bőrre nevű terméke volt az, amit nem ajánlunk, ugyanis az UV védelme sem megfelelő, a Tiroler Nussöl nevű termék pedig amiatt bukott el a teszten, hogy túl gyorsan szaporodnak benne a mikrobák. 

shutterstock 186970088

10 tény a napvédelemről, amit nem árt átismételni nyaralás előtt.

1. Mit jelent, ha 30-as vagy 50-es számot látok a naptejen?

A számok azt mutatják meg, mennyivel több időt tartózkodhat a napon leégés nélkül, mintha fényvédelem nélkül menne ki. Tehát, ha általában 5 perc alatt leég, egyszeri bekenéssel 30x5 percre növelheti az időt a napon. Persze ez nem azt jelenti, hogy aszalódjon a napon 150 percen, azaz majdnem két órán át, mert akkor biztosan napszúrást kap. 

2. Meghosszabbítja az utánkrémezés a védelmet?

Nem. Viszont ha nagyon izzad, vagy fürdik, újra kell krémeznie magát, hacsak nem egy szupervizálló krémet használ. 

3. Lehet egészségesen barnulni?

A barnulás a bőr védelmi reakciója. Annak ellenére, hogy nem ég le, a napsütés mégis hatással van a bőrére, és károsodásokat okozhat, mely később bőrrákhoz vezethet. Sőt, még a naptejek használata sem jelenti azt, hogy a bőre nem károsodik a napsugárzástől. 

4. Kinek van szüksége magas fényvédelemre?

A gyerekeknek, ugyanis a bőr védelmi mechanizmusa nagyjából 15 éves korunkra alakul ki. A kalap, a napszemüveg, és a zárt ruha megfelelő a gyerek számára, a kisbabábat pedig nagyon nem javasolt a tűző napnak kitenni. A fehérbőrűek is célcsoport ebben az esetben, érdemes belőni, hogy a bőre alapján melyik csoportba tartozik. A vízi sportokat űzők is magas faktorokkal operáljanak, ugyanis még egy méter mélységbe is elér az UVB sugarak fele, ráadásul sport közben általában tűz a nap. A betegeknek, immungyengített állapotúaknak vagy transzplantáción átesetteknek magas napvédő krémekre van szükségük, és léteznek már olyan krémek is, melyeket rákosok számára is ajánlanak. 

5. Mi az az UV-index?

Nyáron gyakran hangzik el az időjárás jelentések során, hogy milyen magas az UV-index. 8-as felett számít extrémnek, akkor már nagyon kongatják a vészharangot. Július másodikán ez délben Budapesten 6,5 volt, azaz erős, a nagyon erős felé araszolva.

6. Mennyit kenjek magamra?

Egy 1,80 m magas embernek nagyjából 40ml-re van szüksége, hogy az egész testén eloszlassa. Plasztikusabban ez 3 evőkanálnak felel meg. A fújós szerek esetében ez két fújást jelent per terület. Tehát fúj, elken, vár, majd újrakezdi a folyamatot. 

7. Mi a helyzet a zsíros bőrrel ? 

A zsíros bőrek számára a olaj a vízben emulziók jönnek szóba, melyek több vizet tartalmaznak, mint olajat. Értelemszerűen a száraz bőrűek víz az olajban tipusú terméket keressenek. Nehezítés, hogy általában nem tüntetik fel a gyártók ezt az információt, így meg kell kérdezni őket. 

8. A vízes bőr(wet skin) elnevezésű készítmények vízállóak?

Nem, ezek a termékek csak annyit tudnak, hogy jól felszívódnak nedves bőrre kenve is. A vízálló elnevezés használata csak akkor engedélyezett, ha kétszer 20 percnyi fürdőzés után a termék fele még mindig a bőrőn marad. 

9. Nyomot hagynak a ruhán a termékek?

Az UVA szűrők a világos ruházaton sárgás foltokat hagyhatnak. Ez általában nyom nélkül eltávoltítható, de inkább mindig várja meg az öltözködéssel, míg beszívódik az összes krém. 

10. Mi a helyzet a D-vitamin előállítással?

A D-vitamint az emberi szervezet a koleszterinből képes előállítani ibolyántúli sugarak hatására. A krémezés miatt kevesebbet fog ugyan előállítani, de ez még mindig elég lesz. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
1 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 ... 120

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés