Miért ovális a serpenyők nyelén az a lyuk?

A serpenyők és wokok nyelén lévő lyuknak van egy kevésbé ismert felhasználási módja is.

Vedd csak számba egy pillanatra a konyhádban sorakozó edényeket. Tízből kilencen lennie kell egy lyuknak, ami pont akkora, hogy kényelmesen felakaszthasd oda, ahol tárolni szoktad. És tízből kilenc esetben valószínűleg erre is használod. Pedig ez még nem minden!

Megkímél a maszatolástól

Ahogy arra a billentyűzeten lévő rejtélyes vonalkák kapcsán már felhívtuk a figyelmet, hétköznapi tárgyaink viszonylag gyakran rendelkeznek olyan „titkos” funkciókkal, melyekről halvány lila gőzünk sincs, pedig majd kibökik a szemünket. Na, ezek az eszközök a konyhában vannak jelen a legnagyobb koncentrációban.

Te is akasztónak használod?
Te is akasztónak használod?elenacastaldi77 / Getty Images Hungary

A Vapiano étteremlánc kulináris varázslói szerint a serpenyők nyelén található lyuk például elsősorban nem az edények felakasztására szolgál, hanem inkább a tűzhely tisztaságának megőrzését hivatott segíteni. A célja ugyanis az, hogy beleállítsd a fakanalat. Valahogy így:

Még mindig nem egyértelmű, mi értelme ennek az egésznek? Hát az, hogy így nem kell összekoszolnod egy kistányért, hogy rátedd a fakanalat, és többé attól se nagyon kell tartanod, hogy a főzés közben minden csupa szósz lesz.

A kanalat is megmenti

Sőt, talán még téged is. Ha vízforralás közben az edény tetejére teszed a fakanalat, alaposan átforrósodhat és megégetheti a kezed. A műanyag kanállal viszont még ennél is többet kockáztathatsz, mivel a hő hatására könnyen megolvadhat, így akár veszélyes anyagok – többek között BpA – kerülhetnek az ételbe. Kivéve, ha a lyukat használod, mert akkor nincs mitől tartanod.

Apropó, edények. Tudod, hogy kell bánni velük, hogy ne egye meg őket a rozsda? Hátha mégsem:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek