Ezért nem lehet a fekete műanyagokat újrahasznosítani

A fekete műanyag tálcák és dobozok az újrahasznosítás fekete bárányai, ezért ha egy kicsit is fontos neked a környezetvédelem, jobb, ha távol tartod magad tőlük.

A műanyag csomagolóanyagok már alapvetően is megterhelik a környeztet. Hát még a fekete műanyagok! A Lifehacker szerint ezeket sokkal bonyolultabb újrahasznosítani, ezért a legtöbb esetben a szelektív gyűjtés ellenére is szemétlerakókban végzik. Máris elmondjuk, hogy miért. 

Miért problémásabb a fekete?

Bár az emberek azt gondolják, hogy amit a szelektív gyűjtőbe dobnak, azt automatikusan újrahasznosítják, a valóságban ennél egy fokkal árnyaltabb a kép. Főleg, ami a szemétgazdálkodásban notórius hírnévnek örvendő fekete műanyagokat illeti.

A modern újrahasznosító üzemekben a hulladékokat szenzorokkal válogatják szét, a korommal színezett fekete műanyagok azonban elnyelik az infravörös hullámokat, így a rendszer nem tudja elkülöníteni őket. Ennek pedig az a vége, hogy annak a rengeteg fekete műanyag tálcának, elviteles doboznak és kávéspohárfedőnek a nagy része hulladéklerakókba kerül.

Akkor miért alkalmazzák?

A fekete műanyagok azért népszerűek a kereskedelemben, mert egyrészt blokkolják az UV-fényt, másrészt esztétikailag jól mutat rajtuk az étel, ráadásul olcsóak is.

A fekete műanyagokkal nem csak az a gond, hogy újrahasznosításuk mennyire költséges. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy – más színekkel ellentétben – csak fekete műanyagokhoz lehet felhasználni őket.

Ha nem tudod elképzelni, hogy mennyi hulladékról lehet szó, indulj ki abból, hogy a Greenpeace adatai szerint csak az Egyesült Királyságban 1,3 milliárd fekete műanyag tálcát használnak el évente. 

Átcsúsznak a szenzorokon
Átcsúsznak a szenzorokonsergeyryzhov / Getty Images Hungary

Mi a helyzet Magyarországon?

A Don’t waste it! szerint az optikai válogatás Magyarországon még gyerekcipőben jár, a legtöbb helyen még az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladékokat kézzel válogatják (ami szintén nem a legjobb megoldás, hiszen rengeteg idővesztességgel és macerával jár), így a beazonosításból származó hiba nem technikai, hanem legfeljebb emberi eredetű lehet. Tekintettel arra, hogy

a hazai hulladékválogató-művek jelentős fejlesztések előtt állnak, idő kérdése, hogy ezzel a problémával szembetalálhatjuk magunkat.

Mi lehet a megoldás?

A saját kereteiden belül annyit mindenképpen megtehetsz, hogy minél kevesebb fekete műanyagot használsz, és amit kidobsz, azt előtte leöblíted. Egy német vegyipari cég, a BASF előrukkolt egy módszerrel, ami szélesebb körökben is pozitív változást hozhat. Az általuk alkalmazott színezési technika ugyanis már lehetővé teszi a fekete műanyag tálcák újrafeldolgozását

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek