Takarítsd profin a mélyhűtőd 5 egyszerű lépésben

Hatékonyságnövelő tippek, ha szeretnél megszabadulni a fagyasztó belsejében felhalmozódott, lejárt szavatosságú ételektől, és frissen, illatosan tartani a belsejét.

Sokan azt hiszik, a fagyasztó tisztításra egyenlő azzal, hogy minden ételt kiszedünk belőle, majd kiolvasztjuk a berendezés belsejét. Ez természetesen elengedhetetlen része a dolognak, azonban ennél sokkal több mindenre oda kell figyelned, ha valóban meg akarod szabadítani a kosztól és a fertőzésektől. Lássunk néhány hasznos tanácsot.

Az eredményes takarítás öt szakasza

Legelőször is, mielőtt nekikezdenél a fagyasztó takarításának, húzd ki a konnektorból, nehogy véletlenül áramütés érjen, miközben tisztogatod. Arról is bizonyosodj meg, hogy ahol a mélyhűtőd van, ott semmilyen kárt nem tehet a padlóban. Ha újságpapírt vagy rongyokat, törölközőket teszel alá, valószínűleg kevésbé karcolja meg a talajt.

Tisztítás előtt szedd ki a fagyasztóból az összes benne lévő élelmiszert, majd vedd őket lajstromba aszerint, hogy melyik mennyi ideje raboskodik odabent, illetve – ha van – vizslasd meg a csomagoláson található szavatossági dátumot. A túl régóta lefagyasztott termékeket, vagy azokat, melyeknek már lejárt a szavatossága, mindenképpen kukázd ki, hiszen ezek csak feleslegesen foglalják a helyet. Ha valaminek gyanús szaga vagy színe van, azonnal landoltasd a szemetesben. A megtartani kívánt ételeket egy minél jobban lezárt tárolóban őrizd meg a takarítás idejére, nehogy idő előtt olvadásnak induljanak.

Így takarítsd ki a fagyasztód belsejét
Így takarítsd ki a fagyasztód belsejétFotó: Czgur / Getty Images Hungary

Ezután következik a fagyasztó leolvasztása. Órákig is eltarthat, mire minden apró jégdarab leolvad a berendezés belsejéből, ezért ha esetleg sietned kell, kétféleképp is felgyorsíthatod a folyamatot. Helyezz egy tál forró, gőzölgő vizet a frizsider belsejébe. Zárd le a fagyasztót, és várd meg amíg a forró gőz elolvasztja odabent a jeget. 

Miután minden jég eltűnt a mélyhűtőd belsejéből, először szárítsd meg rendesen a belső részeket, minden vizet eltávolítva belőlük. Ezután mosogatószerrel, szódabikarbónával vagy ecettel kevert forró vízbe áztatott ronggyal vagy törlőkendővel súrolhatod tisztára a szóban forgó területet. Szedd ki a különböző elválasztórácsokat és polcokat – ezeket mosogatógépben vagy kézi mosogatással tudod a legjobban megszabadítani a rájuk rakódott kosztol és ételmaradványoktól. A kellemetlen szagok eltávolításának legjobb módja, ha két órára egy tálnyi szódabikarbónát teszel a lezárt fagyasztóba. Ha különösen erős szagokról van szó, érdemes szódabikarbóna helyett aktív szenet használni és működésbe hozni a fagyasztót erre a kétórás periódusra. Ha a jövőben szeretnéd elkerülni a nem túl ínycsiklandó illatok megtelepedését a készülék belsejében, állandó jelleggel is betehetsz az ételek mellé egy doboznyi szódabikarbónát (nyitott fedéllel), amit ne felejts el minimum háromhavonta kicserélni.

Végezetül, ha elkészültél a takarítással, pakold vissza az élelmiszereket a mélyhűtőbe. Érdemes fajtánként szétválogatni a különböző ételeket, mellyel megkönnyítheted saját dolgodat a későbbi ki- és bepakolások során. A hosszabb szavatossági idővel rendelkező élelmiszereket tedd alulra, a gyakorta előkerülő ételek zacskóit pedig a felsőbb részekre. Érdemes a húsokat is a lenti részen tárolni. Kevésbé tűnik túlzsúfoltnak a fagyasztó, ha minden élelmiszer egy adott rendszernek megfelelően van pontosan elhelyezve odabent. Ha évente kétszer kitakarítod a frizsider belsejét, kevesebb kosz és megmaradt étel halmozódik fel odabent, így jelentős időt és munkát spórolhatsz meg magadnak az egyes tisztítások alkalmával.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.