Így válassz jó citromot a boltban

A Nébih osztályvezetője összeszedte, hogyan lehet eligazodni a citromválaszték útvesztőjében.

A különböző származási helyről érkező, eltérő fajtájú citromok alaposan feladhatják a leckét a boltokban. Mégis, mi alapján kéne döntenünk közöttük, ha első ránézésre szinte teljesen egyformák? Ecsedi István, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezeti-védelmi Igazgatóságának ellenőrzési osztályvezetője a Szupermenta videójában gyűjtötte csokorba a legfontosabb tudnivalókat.

Honnan érkezik hazánkba a citrom?

Ecsedi István szerint a szezon során elsősorban Európából, azon belül is Spanyolországból és Olaszországból, valamint Törökországból, egyébként pedig Argentínából, Chiléből és Dél-Afrikából.

Mit jelent a zöldtelenítés?

Az alapvetően zöld színű citrom ennek köszönhetően nyeri el jellegzetes sárga színét, amit úgy érnek el, hogy néhány órán vagy legfeljebb néhány napon át etilén gázban tárolják.

Itt nem a méret a lényeg
Itt nem a méret a lényegasiseeit / Getty Images Hungary

Miért van szükség felületkezelő szerekre?

Az érett citrom viszonylag gyorsan képes megromlani és megpenészedni, ezért növényvédő szerekkel vonják be. Ezek azonban a gyümölcshúsba nem tudnak behatolni, csupán a külső felületén maradnak.

Azt szoktuk ajánlani, hogy egy jó forró vizes mosással távolítsák el a viaszréteget

– jegyezte meg az osztályvezető.

Mit jelent a bio?

A bio jelölés arra utal, hogy az adott citromnál nem alkalmaztak hagyományos növényvédő szereket, vagyis az megfelel a védjegy előírásainak. A szakember ugyanakkor megjegyezte, viaszokkal és más természetes anyagokkal ettől még a biocitromot is kezelhetik. 

Milyen citromot válasszak?

Olyat, ami szép citromsárga színű, egészséges, nincs rajta penész. Mivel a nagyobb citromoknak általában a héjuk is vastagabb, ezért az osztályvezető inkább a kisebb, puha darabokat javasolja. Ne felejtsd el ellenőrizni a jelöléseket sem, hogy megtudhasd, honnan érkezett a gyümölcs, illetve kapott-e felületkezelést. Sok boltban már kezeletlen citromot is árulnak, ami nem sokkal drágább, mint a hagyományos, viszont lényegesen egészségesebb, sőt a héját süteményekbe is bele lehet reszelni. A szakember leginkább az Interdonato, a Meyer és a Primofiori fajtákat ajánlja, ezek ugyanis nemcsak lédúsak, de finomak is.

Mit tegyek, ha penészes citromot látok?

Szólj az eladónak, mert a penész villámgyorsan átterjedhet a többi citromra is. Ha valahol hiányzik a jelölés, azt szintén érdemes jelezni.

Érdekel, mitől olyan szuper a Meyer citrom, hogy gasztrokörökben is sztárolják? Akkor kukkants bele alábbi cikkünkbe:

Oszd meg másokkal is!
Mustra