7 hiba, amit elkövetsz a fertőtlenítő törlőkendővel

Sok dologra jó, de mindenre azért nem. Mutatjuk, hogy mik azok a felületek, melyekre nem kéne használnod.

Ezekben a vírusokkal terhelt vészterhes időkben a szokásosnál is fontosabb, hogy kiemelt figyelmet szentelj otthonod tisztaságának. Ha szeretnél alapos munkát végezni, a fertőtlenítő, avagy háztartási törlőkendő lehet az egyik legjobb megoldás, hiszen képes elpusztítani a megbetegedést okozó baktériumok 99,9 százalékát. Bármennyire is sokoldalú azonban egy ilyen termék, nem rendeltetésszerű használata számos buktatót hordoz magában. Az Apartment Therapy ezért megkereste Mary Gagliardit, a Clorox takarítási szakértőjét, hogy mondja el a legjellemzőbb hibákat.

1. A bőrödön használod

Ennek nyilvánvalónak kéne lennie, de hátha mégsem az. Bár kendőnek mindkettő kendő, a frissítő tisztasági kendő és a cikkünkben ismertetett fertőtlenítő törlőkendő között van egy fontos különbség. Míg az előbbi a személyes higiéniádat, addig az utóbbi a háztartási felületek tisztítását szolgálja. Ha jót akarsz magadnak, soha ne használd a bőrödön!

2. Azt hiszed, nem árt a kezeletlen fának

Ami hatalmas tévedés, hiszen a festetlen fa porózus szerkezetű, így elnyeli, amit felviszel rá, beleérve a Cloroxot is.

3. Abszorbens felületeken alkalmazod

A fertőtlenítő sokféle anyaghoz jó, de mindegyikhez azért nem. A tömítetlen, festetlen, viaszos, olajozott és koptatott felületek egyaránt a kivételek közé tartoznak. Ne nagyon erőltesd a szőnyegeknél sem, hacsak később nem akarod kiszedni a tisztítószert a szövetből.

Van, ahol többet árt, mint használ
Van, ahol többet árt, mint használFotó: sampsyseeds / Getty Images Hungary

4. Nem öblíted le utána a játékokat

Ha az influenza elleni harc jegyében szorgosan fertőtleníted gyermeked játékait, utána ne felejtsd el leöblíteni őket, hiszen a kicsik hajlamosak a szájukba venni a kezük ügyében lévő tárgyakat. Ugyanez a szabály vonatkozik minden konyhai eszközre, ami ételekkel érintkezik, illetve a konyhapultra is.

5. Elcsúfítod vele a fémeket

Mivel a tisztítószerek elcsúfíthatnak egyes fémeket, Gagliardi azt javasolja, hogy ne használd a Clorox törlőkendőt réz, alumínium és más polírozott felületeken.

6. Nem követed a használati útmutatót

Ahhoz, hogy a törlőkendő biztosan kifejtse fertőtlenítő hatását, lépésről lépésre pontosan követned kell a használati útmutatóban foglaltakat. Az a pár perc, amíg elolvasod, csak belefér.

7. Nem vagy elég elővigyázatos

Nem vagy biztos benne, hogy az adott törlőkendő megfelelő-e egy bizonyos anyaghoz? Akkor először csak egy kis területen próbáld ki, mielőtt nagyobb léptékben gondolkoznál. Ezzel sok fejfájástól kímélheted meg magad.

Mustra