Te is rosszul ízesíted a kávéd?

Utálod, amikor kávézás közben cukorszemek ropognak a fogaid alatt?

Abba most inkább ne is menjünk bele, hogy mennyire jó vagy rossz ötlet beízesíteni a kávét, hiszen nyilvánvalóan megvannak a magad preferenciái, amikbe a világért sem szólnánk bele. Cikkünk elsősorban azoknak szól, akik azt az utat választották, hogy automatikusan cukrot és tejet/tejszínt is tesznek bele. Nem tudod, mit lehet elrontani ezen? A Skillet szerint leginkább a sorrendet.

Oldódj már fel!

Ha egy kicsit is otthonosan mozogsz a kávék világában, vagy van némi fogalmad az oldhatóságról, valószínűleg nem sok újdonságot fogunk mondani neked, de ha netán mégsem, itt a helyes megközelítés, amivel a reggeli koffeinlöketed minden korábbinál homogénebb lehet.

Mivel a cukor a hideg folyadékban nehezebben oldódik fel, ne kövesd el azt a hibát, hogy először a tejszínt vagy tejet öntöd bele, és csak utána édesíted. A probléma ugyanis abból fakad, hogy a tejtermék általában hidegen kerül a kávéba, így mire beleteszed a cukrot, annyira kihűl, hogy nem tudod egykönnyen elkeverni benne. 

Nem véletlen, hogy egy normális kávézóban megkérdezik, hideg vagy meleg tejjel kéred-e
Nem véletlen, hogy egy normális kávézóban megkérdezik, hideg vagy meleg tejjel kéred-eDenizA / Getty Images Hungary

A Skillet szerzője a gyakorlatban is kipróbálta, hogy mennyit számít a sorrend. Mint kiderült, pontosan 26 másodpercet. Ennyivel tartott tovább eloszlatni egy kockacukrot a kávéban, amikor előzetesen 7 milliliternyi tejterméket tett bele.

A megfelelő sorrend tehát a következő:

  1. Cukrot kanalazol a forró kávéba.
  2. Elkevergeted.
  3. Hozzáadod a tejszínt vagy a tejet.
  4. Örülsz, mert nem találkozol cukorszemekkel.

Az arány is számít

Ha a csészéd tartalmáról a kávé cukorral helyett inkább a cukor kávéval jut eszedbe, még fontosabb, hogy odafigyelj az ízesítésre. És persze a végeredmény szempontjából az sem másodlagos, hogy mennyire forró a kávé, mikor hozzákezdesz. Amennyiben viszont csak csekély mennyiségű cukrot és pár csepp tejszínt engedélyezel magadnak, nem kell attól tartanod, hogy a bögréd alja apró szemcsékkel lesz tele.

A hozzáértők egyébként azt mondják, hogy egy jó kávéba bűn cukrot tenni, de ahogy fentebb már említettük, ez már egy másik történet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek