Meddig jó a csirkehús? És miből látszik, ha már nem?

Előfordult már veled, hogy nem tudtad eldönteni, ehető-e még a pár nappal korábban vásárolt csirkehús? Segítünk, hogy legközelebb biztosra mehess!

Ha rendszeresen olvasol Díványt, akkor már tudnod kell, hogyan is érdemes eljárnod, ha a darált hús megbarnulva kerül elő a hűtőből, vagy ha kedvenc sajtodat penészfoltok lepik el. De mi a helyzet a csirkehússal? Mikor jön el az a pont, amikor már kockázatos a fogyasztása, és tanácsos inkább kidobni? A Takeout megkérdezett néhány szakembert.

Óvakodj a nyálkától

Martin Bucknavage élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a csirkehúsnál – mint sok más élelmiszernél – a minőségmegőrzési idő lehet a vízválasztó. Amint eléred, nincs több vesztegetni való időd, cselekedned kell: jobban teszed, ha rögvest megfőzöd vagy legalább lefagyasztod. Kivéve, ha nyálkás, ragadós a felülete vagy savanyú a szaga, mert akkor már lecsúszhattál róla.

Az Arkansas Egyetem professzora, John A. Marcy egy kicsit tovább árnyalta a képet. Mint mondta, az enyhe savanyú szag a hűtési hőmérsékleten szaporodó bomlási baktériumokból fakadhat, ám ezek nem összetévesztendőek a szalmonellával és más megbetegedést okozó kórokozókkal. Ha tehát 70 fokon megsütöd a húst, továbbra is biztonságosnak kell lennie.

A szakember ennek ellenére nem javasolja, hogy a csirke a frissességének megítéléséhez kizárólag az orrodra támaszkodj. Ha ugyanis tapintásra nyálkásnak érződik, valószínűleg már nem lesz jóízű.

Meg vannak számlálva a napjai
Meg vannak számlálva a napjaibelchonock / Getty Images Hungary

Ne pazarolj, ha nem muszáj

Az amerikai Nemzeti Csirketanács (National Chicken Council) kommunikációs alelnöke, Tim Super az alkalmat megragadva felhívta a figyelmet: a húsok közül a csirke rendelkezik az egyik legrövidebb eltarthatósági idővel. Miközben a vörös húsok akár 3-7 napig is kihúzzák hűtve, addig a szárnyasok legfeljebb 1-2 napig. Szóval nem is feltétlenül a csomagoláson lévő dátumból kéne kiindulnod, hanem abból, hogy mennyi ideje tárolod a húst a hűtőben.

Martin Bucknavage úgy vélte, bár a lejárati idő gyakran túlzottan is óvatos becsléseken alapul, az embereknek egyáltalán nem kéne eljutniuk odáig, hogy feltegyék magukban a kérdést, ki kell-e dobni valamit. Főleg annak fényében, hogy mennyi étel végzi a kukában. Ha nem szeretnél részt venni az iszonyatos méreteket öltő élelmiszer-pazarlásban, próbáld meg előre megtervezni az étrended, a csirkehúst pedig még a minőségmegőrzési idő lejárta előtt főzd meg, majd néhány napon belül fogyaszd el.

Mindig jusson eszedbe, hogy az a szegény teremtmény talán csak azért adta az életét, hogy megromoljon a hűtődben.

Arról, hogy más élelmiszereknél mennyire érdemes komolyan venni a lejárati időt, alábbi cikkünkben olvashatsz: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra