Ez a legjobb módszer az ezüst tisztítására

Koszos, zsíros az otthoni ezüst étkészlet? Ne pánikolj, inkább vesd be az alábbi remek praktikákat.

Az ezüst étkészletet valószínűleg te is különleges alkalmakra tartogatod, éppen ezért ciki, ha koszos, foltokkal tarkított állapotban kerülnek az asztalra a féltve őrzött kanalak, villák és kések. Az Apartment Therapy néhány hasznos tippet gyűjtött arra vonatkozóan, hogyan változtasd egyszerűen és gyorsan ragyogóvá az ezüstből készült használati tárgyakat, egyszersmind próbának vetette alá a felmerülő praktikákat.

Banán, ketchup, fogkrém és szódabikarbóna

Az első módszerhez semmi másra nincs szükséged, mint egy banánra, egy turmixgépre és néhány törlőrongyra. A banán héját tedd a gépbe, önts rá egy kis vizet, mixeld össze. Az így létrejött, nem éppen szemrevaló, de annál hasznosabb pépet ezután egy puha rongy vagy egy fogkefe segítségével applikáld rá a megtisztítani kívánt ezüstneműre, majd áztasd vízbe az így beburkolt evőeszközöket. Hagyd, hogy a paszta leázzon róluk, a megmaradt pépet pedig távolítsd el. A vízből kiemelve egy tiszta rongy segítségével töröld szárazra őket.

Így tisztítsd az ezüstneműt
Így tisztítsd az ezüstneműtdszc / Getty Images Hungary

Ha nincs banán a háznál, használhatsz ketchupot is. Öntsd a ketchupot egy tálba, majd tedd bele az ezüsttárgyakat úgy, hogy azok teljesen elmerüljenek. Öt-tíz percig hagyd őket a szószban állni, jöhet az öblítés forró vízzel, végül a szárazra törlés egy ronggyal.

A fogkrém is csodákat tud művelni az ezüsttel. Kend szét a fogpasztát az étkészlet tisztítani kívánt darabjain – általában egy átlagos fogmosáskor használt krémmennyiség elegendő, de ez a szóban forgó tárgyak méretétől és mennyiségétől is függ –, majd egy bevizezett fogkefe segítségével kezdd el szépen lassan lepucolni azok felületét. Ha végeztél, öblítsd le őket vízzel, töröld szárazra a szokásos módon, és távolítsd el az esetlegesen rajtuk maradt fogkrémdarabokat. Komolyabb tisztítás esetén érdemes öblítés előtt pár percig állni hagyni a megpucolt ezüsttárgyakat.

Végezetül a szakértők szerint a legjobban bevált módszer: először is forralj fel egy edényben vizet, majd egy alumíniumedénybe (vagy alumíniumfóliával kibélelt üvegedénybe) tegyél egy adag szódabikarbónát és egy kis tengeri sót. Ehhez add hozzá a felforralt vizet, illetve csepegtess bele ecetet – az utóbbi összetevő hozzáadása nem kötelező, de jelentősen felgyorsítja a folyamatot. Az így létrejött elegybe áztasd bele a megtisztítandó evőeszközöket, ügyelve arra, hogy mindegyik tárgy hozzáérjen az edény felszínéhez, és hogy az egyes darabok ne érintsék egymást. Ezzel az eljárással nagyon gyorsan, mintegy fél perc alatt megtisztulnak az ezüsttárgyak, de látványosabb kosz esetén tovább is az edényben hagyhatod őket. Végül, miután kiemelted az evőeszközöket az elegyből, töröld tisztára őket, eltávolítva az esetlegesen rajtuk maradt foltokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra