Teszt: mennyibe kerül egy tényleg jó mosogatógép?

A teszt eredménye alapján valamilyen téren még a százezres gépeknél is kompromisszumokat kell kötni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 18 márka összesen 161 mosogatógépét tesztelte le laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. A szakemberek elsősorban azt vizsgálták, hogy a készülékek milyen hatékonyan tisztítanak, szárítanak, mennyire zajosak, illetve hogy energiatakarékosan működnek-e. Mutatjuk, hogy mire jutottak.

Százezrekbe kerülhet

Az egyesület közlése szerint a teszten közel 40 mosogatógép nyújtott átlag feletti teljesítményt, ami azt jelenti, hogy a többi termékhez képest jól tisztítanak, szárítanak, relatíve kevés vizet és áramot fogyasztanak, nem túl hangosak és könnyen használhatóak. Az élmezőnyben több márka, így a Bosch, a Miele, a Neff és a Siemens termékei is szerepeltek, melyeknek ára 100 ezer forinttól félmillióig terjed. Csak hogy kellőképpen összezavarodjon a vásárló,

a legtöbb márkának van gyengébben és jobban teljesítő modellje is, és itt sincs egyértelmű összefüggés az ár és a minőség között.

Van, amelyik nagy lármát csap

A lista másik végére azok a mosogatógépek kerültek, melyeknek nagyobb a víz- vagy áramfogyasztása, vagy esetleg mindkettő, illetve jóval hangosabbak más termékeknél. Sok gép azon vesztett pontokat, hogy nem túl felhasználóbarát a kialakítása, vagyis nehéz a ki- és bepakolása, valamint körülményes a tisztítása. Ami viszont jó hír, hogy a nagy részük legalább a tisztítási vagy szárítási hatékonyság tekintetében a középmezőnyben végeztek.

A 200 ezer forint alatti árkategóriában a 142 ezer forintért kapható Bosch SMS46KI01E lett az egyik legjobb ár-érték aranyú gép 69 százalékos eredményével
A 200 ezer forint alatti árkategóriában a 142 ezer forintért kapható Bosch SMS46KI01E lett az egyik legjobb ár-érték aranyú gép 69 százalékos eredményévelbosch-home.com

Az egyesület mindezek alapján arra jutott, hogy ha valakinek nagyobb lakása van, így nem zavarja a nagyobb háttérzaj mosogatás közben, továbbá nem szempont a villany- és vízszámla összege, ahogy a nehézkesebb ki- és bepakolás, illetve a körülményes tisztítás sem, annak érdemes lehet körbenézni a fent említett gépek között is. Itt ugyanis több az olcsóbb, 100 ezer forint körüli áron kapható termék.

Kevés az igazán energiatakarékos gép

A mosogatógép gyakori használata esetén nemcsak az fontos, hogy jól tisztítson és szárítson, hanem az is, hogy minél kevesebb áramot és vizet fogyasszon, hiszen így hosszú távon sokat lehet spórolni. Erre a szempontra összesen 17 termék – melyek ára 90 ezer és 400 ezer forint között mozog – kapott legalább közepes pontszámot.

A részletes eredményekért kattints ide, a mosogatógép hatékony üzemeltetésének titkaiért pedig az alábbi linkre: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra