Itt a tuti módszer a sajtreszelő tisztításához

Egyszerű és nagyszerű – csupán egy citrom és egy kis forró víz elegendő ahhoz, hogy száműzzük a reszelőbe ragadt zsíros sajtmaradványokat.

A reszelt trappista vagy mozzarella (sőt bármilyen sajtféle) rengeteg finom fogás hozzávalója, a sajtreszelés azonban gyakran fárasztó tevékenység, különösen akkor, ha a reszelő fogaiba ragadt zsíros sajtdarabkák nehezítik a munkát. Arról nem is beszélve, hogy a régóta odaszorult sajtmaradék az ételekbe kerülve fertőzést eredményezhet. Az Apartment Therapy szerzője megosztja velünk a titkot, hogyan tisztíthatjuk meg gyorsan és egyszerűen a szóban forgó konyhai eszközt.

Citrom mint természetes zsíroldó

A „titkos szuperfegyver” nem más, mint egy darab citrom. A citromsav ugyanis az egyik leghatásosabb természetes zsíroldó szer, melynek segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a reszelőbe ragadt trutyis sajtmaradékot. Fogjuk a félbe- vagy szeletekre vágott citromot, majd szépen húzzuk végig a reszelő felületén, lefelé és felfelé mozogva. Ezt követően várjunk egy kicsit, amíg a benne található sav kifejti hatását, majd engedjünk a reszelőre forró vizet, mely kimossa a fogakból és a lyukak közül a kiszabadított sajtdarabkákat.

Így tisztítsd meg a sajtreszelőt
Így tisztítsd meg a sajtreszelőtFotó: Media for Medical / Getty Images Hungary

Különösen makacs sajtmaradék esetén – például, ha napokig nem szedtük ki a beszorult darabkákat a reszelőből – érdemes egy kis sót is segítségül hívni. Pucolás előtt a citromot mártogassuk bele egy tál sóba, egyébiránt ugyanúgy járjunk el, mint a fenti esetben. A nagyobb hatás érdekében érdemes a forró vizet minél koncentráltabban, például szűkítőn keresztül ráengednünk a tisztítandó felületre.

Ha a vízsugár nem bizonyulna elegendőnek, egy merev sörtéjű súrolókefe segítségével könnyebben kifésülhetjük a beragadt sajtreszeléket. A szivacs használatát azonban minden esetben mellőzzük, hiszen a fogak könnyedén szétmarcangolhatják azt, miáltal ujjbegyünket is felsérthetjük.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.