Ezért kell megmosni és beáztatni főzés előtt a rizst

A rizs készítésének számos módja van. Gyakran felmerülő kérdés, hogy használ-e, ha főzés előtt megmossuk és beáztatjuk a szemeket.

Az ázsiai konyhától a latin-amerikai fogásokig, a rizs szinte mindenféle ételhez kiválóan passzol köretként vagy éppen összetevőként – nem véletlen töretlen népszerűsége. Elkészítése könnyű, de hasznunkra válik, ha megtanuljuk a különféle praktikákat. Állandó kérdés, hogy érdemes-e megmosni, illetve ázni hagyni főzés előtt a rizsszemeket. Erre kapunk választ a The Guardian hasábjain.

Meg kell mosni? És miért?

A rizs elkészítésének sokféle módja van, az adott ételtípustól és a helyi jellegzetességektől függően. Szinte mindegyik jelentősebb rizsfogyasztó nemzet megalkotta a saját módszerét. A keleti konyhaművészet hívei egyszerűen bő vízben lefőzik a rizst, majd leszűrik a kész terméket, a vizet pedig kiöntik. Ezzel szemben a mediterrán, közel-keleti és latin-amerikai országokban gyakran különféle összevetőkkel, például olajjal, sajttal, fokhagymával ízesítik.

A rizst ugyanúgy érdemes megmosni, mint a gyümölcsöt vagy a zöldséget
A rizst ugyanúgy érdemes megmosni, mint a gyümölcsöt vagy a zöldségetYagi Studio / Getty Images Hungary

A fehér rizst főzés előtt érdemes egy tál hideg vízben megmosni, hogy megszabadítsuk a szemeket barnás, kérges héjuk apró, foltos maradványaitól. Ezzel eltávolítjuk a káros anyagokat, továbbá kevésbé zsíros rizsszemeket kapunk, melyek kevésbé hajlamosak rá, hogy túlfőjenek és összeragadjanak. Tegyük a rizst egy tálba, öntsük rá hideg vizet, kezdjük el kézzel kavarni a szemeket, majd öntsük ki a vizet. Ezt addig ismételjük, amíg a víz tiszta nem marad.

Előfordulhat persze, hogy éppen rizottót, paellát vagy rizspudingot szeretnék készíteni, mely fogások lényege, hogy a rizst minél puhább, pépesebb állagban használjuk fel, ez esetben hagyjuk ki a mosást. Ettől függetlenül a kis barna foltokat érdemes leszednünk a szemekről, hogy megszabaduljunk a káros anyagoktól.

Sokan kérdezik, érdemes-e a rizst beáztatni főzés előtt. Az előáztatással nemcsak a fertőzéseket kerülhetjük el, de a szemek könnyebben megpuhulnak általa, és kevesebb főzést igényelnek. Egyes rizsfajtákat, például a barna rizst, érdemes főzés előtt egy éjszakán át ázni hagyni, a fehér rizs esetében viszont elég, ha tizenöt-harminc percig áztatjuk, mielőtt nekilátnánk a főzésnek. A legegyszerűbb, ha a főzéshez használt vízben hagyjuk állni a szemeket, mielőtt feltekernénk a hőt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra