Mit tegyek, ha egy madár berepül a lakásba?

Az ablakon óvatlanul betévedő és összevissza repkedő madár komoly pánikhelyzetet tud teremteni, de gondolj arra, hogy ő még nálad is jobban be van rezelve.

A Lifehacker szerzője egy előre nem kalkulált madárlátogatás miatt nézett utána, hogy a vadvédelmi szervezetek milyen akciótervet ajánlanak a vészhelyzet elhárítására, és mivel azt tapasztalta, hogy az ajánlott stratégia tökéletesen működik, közkinccsé tette felfedezéseit. Íme!

Nyugodj meg

A madár valószínűleg már anélkül is éppen elég ideges, hogy lármázó emberek ugrálnának körülötte, így semmi szükség rá, hogy még jobban megrémítsd. Ha nyughatatlanul járja a köröket a levegőben, akkor elképzelhető, hogy meg kell várnod, amíg kicsit jobban kifárad, de egyébként csak óvatosan közelítsd meg.

Biztosítsd a szobát

Amennyiben vannak háziállataid, tessékeld át őket egy másik helyiségbe, kapcsold ki a mennyezeti ventilátort, és gondoskodj róla, hogy a tűzhelyen lévő forró edények is le legyenek fedve.

Kettőtök közül valószínűleg ő az idegesebb
Kettőtök közül valószínűleg ő az idegesebbFotó: Shutterstock

Válassz egy kijáratot

A következő lépés, hogy találj egy kijáratot – egy ajtót, esetleg egy ablakot –, amin keresztül a madár távozni tud. Ha lehetséges, olyat válassz, ami kitárva kellően világosnak és hívogatónak tűnik. Ha kertes házban laksz, akkor például a bejárati ajtót

Csukd be a többi ajtót és ablakot

A legalkalmasabb menekülőutat felkínálva húzd le a többi redőnyt, vagy sötétíts be a függönyökkel, ezzel is a fényes kijárat irányába terelve a madarat. Ha valamelyik szobának nincs ajtaja, kérj meg egy családtagot, hogy álljon az ajtófélfához, és ott egy törölközővel képezzen akadályt. Ha mindent jól csináltál, a madár rövidesen magától is kirepül a nyitva hagyott kimeneti ponton.

És ha nem?

Ha egy nagyobb, ijesztő vagy kevésbé békés madárral akad dolgod, ne próbálkozz az elfogásával, hanem riaszd az illetékes állatvédő vagy madármentő szervezetet. Egy kisebb behatolót azonban nem teljesen reménytelen külső segítség nélkül befogni. Főleg, ha előtte már látványosan kifárasztotta magát.

Az egyik szervezetnél azt ajánlják, hogy tegyél egy dobozt a madár mellé, majd óvatosan tessékeld bele egy törölközővel, amit aztán rögtönzött tetőként is használhatsz. Védencedet ezután kellő körültekintés mellett, a házon kívül engedheted szabadon. Ha viszont úgy látod, hogy megsérült, a biztonság kedvéért inkább értesítsd az állatmentőket.

Ha már a témánál vagyunk, itt a vissza nem térő alkalom, hogy megismerkedj a madáretetés rejtelmeivel is: 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.