Így tisztítsd meg a vasaló belsejét

Pár egyszerű, házi megoldás, amivel könnyen eltávolíthatod a koszt vasalód belsejéből és talpáról.

A zsíros, ragadós kosztól hemzsegő vasalótalp kellemetlen foltokat hagyhat a ruhákon, de az is előfordulhat, hogy a víztartály telik meg piszokkal, ami hasonlóan bosszantó incidensekhez vezet. Ne pánikolj, hiszen mindez könnyen kivédhető. Az Apartment Therapy cikke olyan egyszerű praktikákat szedett össze, melyek segítségével kívül-belül megtisztíthatod a vasalódat.

Kerüld el a kellemetlen foltokat: a belsejét is tisztítsd!

A leghatékonyabb módszer, ha tiszta vizet szódabikarbónával keversz össze egy tálban, az így létrejött kissé nyúlósabb elegyet pedig – egy lapát segítségével vagy puszta kézzel – egyenletesen szétkened a vasalótalp felszínén. Ha a talpon sűrűbb, zsírosabb koszréteg gyűlt össze, érdemes vastagabban beburkolni, majd több percig rajta hagyni a felkent anyagot. Ezt követően egy tiszta, száraz törlőrongy segítségével távolítsd el a keveréket, végül töröld szárazra a készüléket. A talpon található lyukacskákat is könnyen kitisztíthatod desztillált fehér ecetbe mártott pamut törlőkendő segítségével. Tisztítás előtt mindig bizonyosodj meg róla, hogy a vasaló nincs áram alatt, illetve teljesen száraz.

A víztartály tisztításához önts az üres tartályba desztillált vizet, vagy pedig egy három az egyhez arányban vizet és ecetet tartalmazó oldatot (utóbbit csak akkor, ha a vasaló használati utasítása nem tiltja az ecet belecsepegtetését a belsejébe), majd legnagyobb fokozatra állítva indítsd be a vasalót, a gőzölést is bekapcsolva. Kezdj el vasalni egy tiszta fehér ruhát vagy egyszerű rongyot, ha kell, kézzel gőzölve. Addig vasalj, amíg a készülék teljesen meg nem tisztul belülről, vagyis már nem hagy semmiféle foltot a ruhán. Ezt követően húzd ki a vasalót a konnektorból és helyezd fejjel lefelé egy törölközőre vagy törlőrongyra, hogy kicsepeghessen belőle minden benne maradt folyadék. Végül, mielőtt elpakolod, hagyd, hogy teljesen megszáradjon a készülék.

Így tisztítsd meg a vasalót
Így tisztítsd meg a vasalótWillie B. Thomas / Getty Images Hungary

Ha nincs otthon szódabikarbóna, fogkrém is tökéletesen helyettesítheti a talp megtisztítására használható fentebb leírt elegyet. A talpra ragadt zsíros kosztól úgy is könnyen és gyorsan megszabadulhatsz, ha legnagyobb fokozatra állítva, de a gőzölő funkciót kikapcsolva párszor végigfuttatod a vasalót egy kisebb kötegnyi, kiterített száraz papír törlőkendőn. Törlőkendő helyett konyhasóval meghintett újságpapírt is használhatsz, ezen szintén addig manőverezz, amíg meg nem tisztul a ragacstól. Fontos, hogy kellő gyakorisággal tisztítsd vasalódat, így elkerülheted a komolyabb koszcsomók vagy égésnyomok felhalmozódását. Amikor azt látod, hogy a talp már nem csusszan könnyedén és egyenletesen a ruha felületén, itt az ideje a fentebbi praktikák alkalmazásának.

Akkor sem szabad csüggedni, ha egy kellemetlen baleset folytán kiégetett ruhadarabkák vagy szösz ragadnak a vasaló talpára. Ezeket könnyen eltávolíthatod, ha nagy fokozatra kapcsolva felmelegíted a vasalót – így megpuhítva a szövetdarabkákat –, majd egy lapát segítségével lekapirgálod róla az odaragadt ruhamaradványokat. A lyukakból csipesszel lehet a legjobban kiszedni az esetlegesen beléjük szorult darabkákat, a talpat pedig minden esetben érdemes a vázolt szódabikarbónás módszerrel megtisztítani, mielőtt újra használatba vennénk a készüléket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra