A kis hely nem gond: balkonkertészkedj mesterfokon!

Úgy érzed, városlakóként csak álmodozhatsz egy csodás virágokkal és érett gyümölcsökkel teli kertről? Hiszen mit is ültethetnél egy apró erkélyre, ahol nyáron perzselő a hőség, és a szél még a kiteregetett fehérneműiddel sem bánik kesztyűs kézzel? Ha hiszed, ha nem, egy talpalatnyi balkonon is létrehozhatod a saját földi paradicsomodat – csak néhány trükköt kell ismerned.

A növények hihetetlenül alkalmazkodóképesek, kertészkedni pedig bizony, bárhol lehet, csak fel kell mérned a rendelkezésedre álló teret, ahová jól kell növényt választanod. Kay Maguire Kiskertek kiskönyve című kiadványában osztja meg egyszerű ötleteit, amit egy szűkös erkélyen vagy akár ablakpárkányon is alkalmazhatsz.

A kis hely nem probléma

Lehet, hogy elsőre nem gondolnád, de bizony, a kis helynek rengeteg előnye van. Egy balkon növényvilágát sokkal könnyebben kontrollálhatod, mint egy hatalmas kertét, ráadásul néhány emeletnyi magasságban néhány fokkal mindig melegebb van, mint az utca szintjén. Ha még csak elméleti szinten foglalkozol a balkonkertészkedéssel, és olyan kérdésekkel gyötröd magad, hogy kell-e neked egyáltalán ez az egész, vagy mire lesz jó, ha belevágsz a kültéri növénynevelésbe, eláruljuk, hogy nem csak magaddal, az élővilággal is jót teszel.

Az ültetés, az öntözés, a gondozás mind jó közérzetet teremt, egyes kutatások szerint fokozza az agytevékenységet, illetve csökkenti a vérnyomást. A virágokkal illatfelhőbe vonhatod az otthonod, részed lehet a saját termés leszüretelésének élvezetében, a zöldek segítenek elkülönülni a szomszédaidtól és megtisztítják közvetlen környezetük levegőjét. Mivel a nagyvárosokban minimálisra csökkent az állatvilág, hála néhány cserépnyi virágnak és a munkádnak, pillangókat és más rovarokat vonzhatsz az erkélyedhez.

Néhány trükk, és gyönyörű növényekkel népesítheted be az erkélyed
Néhány trükk, és gyönyörű növényekkel népesítheted be az erkélyed

Nem tagadhatjuk, hogy ha a balkonkertészkedés mellett döntesz, néhány nehézséggel is meg kell küzdened. Az erkélyek általában árnyékosak, szelesek és szárazak, de ezeket a tényezőket egy kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölheted. Figyeld meg a nap mozgását, hogy a növényeid a számukra legmegfelelőbb helyre kerülhessenek, vásárolj nehéz virágládákat, szerezz be egy szélfogót, hogy a szél se tehessen kárt bennük, ültess minél nagyobb cserépbe, használj komposztalapú talajt, amit mulccsal vagy fakéreggel fedj le, és ne feledkezz meg a gyomok szemmel tartásáról sem.

Készülj fel

Mérd fel a terepet

Főként a kis helyek esetében tartsd szem előtt az aranyszabályt, miszerint a megfelelő növényt a megfelelő helyre tedd. Mérd fel a terepet, hogy megtudd, mennyi és milyen növényeket tudsz majd nevelni. A nagy és nehéz fákról valószínűleg le kell majd mondanod, a beépített víztározós cserepek viszont nagy segítségedre lehetnek, fontos, hogy könnyen hozzáférhető helyen tárold őket, hogy ne legyen probléma az öntözéssel.

Válassz növényt

A növényválasztás általában nem arról szól, hogy megvásárolod az összes, ízlésednek megfelelő virágot, majd reménykedsz benne, hogy túlélik az erkélyeden. Mielőtt elindulnál a beszerző körutadra, tisztában kell lenned azzal, hogy az erkélyeden milyen növények érzik majd jól magukat: árnyéktűrők, fénykedvelők, szárazságtűrők vagy szélállók.

Árnyéktűrő növények

Az erdős vidékről származó növények a gyenge fényviszonyokhoz alkalmazkodtak, ezeket széles leveleikről és vékony szárukról ismerheted fel. Ilyen például az árnyliliom, a tűzeső, a szívlevelű bőrlevél vagy a japán arália. Többségük a nedvest talajt szereti. Az ültetésüknél használj komposztot, és fedd le a földjüket mulccsal. Árnyékos helyen termeszthetsz különféle salátákat, spenótot, céklát, retket, futóbabot, borsót, snidlinget, petrezselymet vagy mentát.

Termessz fűszernövényeket az erkélyeden

Fénykedvelő növények

A déli vagy nyugati fekvésű lakások és a tetők rengeteg napfényt kapnak, a túlzott napsugárzásban pedig megperzselődhet a növények levele, ezért ilyen helyekre válassz fénykedvelőket, amiknek általában vastag, viaszos levelük van (nőszirom vagy varjúháj), vagy keskeny, tűszerű (rozmaring), esetleg apró szőrök borítják őket (muskátli). A napos helyet jól bírja a paprika, a paradicsom, a szőlő, a füge, az olajbogyó, a dinnye vagy a kakukkfű is.

Szárazságtűrő növények

A szárazságtűrő növények a sivatagban vagy más száraz vidéken honosak. Általában lassan nőnek – ezzel is energiát spórolva –, gyökereik mélyre nyúlnak, néhányuk levelét ezüstös réteg borítja (levendula, macskamenta, olajfa), vagy kisebb felületű levelet növesztenek (fenyő, rozmaring), a pozsgások pedig húsos szárukban és leveleikben tárolják a nedvességet (kövirózsa, aloe vera, agavé). Jól bírja a szárazságot a spenót, a kakukkfű, a hagyma, a fokhagyma, a káposzta és a kapor is.

Az eper jól bírja a szeles balkont is
Az eper jól bírja a szeles balkont is

Szélálló növények

A szélálló növények hegyoldalakon és tengerek partvidékein küzdöttek meg az időjárási tényezőkkel, amikhez egyes fajok törpenövéssel, mások földhöz lapulva alkalmazkodtak. Száruk általában erős és hajlékony (ezüstös pampafű, japánfű, korai tamariska), levelük apró és keskeny (hangafélék, levendula), vagy épp ellenkezőleg: nagy, vitorlaszerű, ami úgynevezett természetes perforációk mentén szakad ki (tengerparti vászonliliom). A szeles erkélyre ültethetsz salátaféléket, répát, epret, egrest vagy ribizlit is. 

Kertészkedj

A felszerelés

Mielőtt belekezdesz a kertészkedésbe, szükséged lesz egy alapfelszerelésre attól függetlenül, hogy mit termesztesz. Néhány cserépnyi virágnál is jól jön egy kertészásó, illetve egy gereblye az ültetéshez és a gyomláláshoz, öntözőkanna és metszőolló a gondozáshoz, seprű és vödör a takarításhoz, ahogy növénytámaszték és kötözőzsineg is a szárak tereléséhez. A megfelelő ültetőedény kiválasztása nagyon fontos, ma már rengetegféle közül válogathatsz. A terrakottának komolyabb súlya van, ezért sokkal nehezebben tudja felborítani a szél, viszont mivel a levegőt be- a vizet pedig kiengedi, nyáron könnyen kiszáradhat. A fémből készültek jól tartják a vizet, viszont könnyen felforrósodhatnak, érdemes őket papírral kibélelni. A kőcserép a legdrágább opció, cserében azonban jól szigetel és a vizet is megtartja. A legolcsóbb a műanyag cserép, ami ugyan szintén jól tartja a vizet, de nem a legkörnyezetbarátabb választás.

A növények igénye

Azzal is fontos tisztában lenned, hogy mire van szükségük a növényeidnek. Válaszd mindig a legjobb minőségű, megfelelő típusú földet, ami megtartja a vizet és a tápanyagokat, ráadásul az évelő növényeknek is kedvez. Ültess a növény életterének alkalmas méretű cserépbe, egy kerti ásó segítségével ellenőrizd rendszeresen, hogy a talaj minden rétege nedves-e. Ne zsúfold össze a növényeidet, figyelj rá, hogy mindegyikük fényhez jusson. Mivel a virágföld csak hat hétre elegendő tápanyagot tartalmaz, a továbbiakban erről neked kell gondoskodnod. A levelek növekedéséhez nitrogénre, a gyökerek megerősödéséhez foszforra, a virágzáshoz pedig káliumra van szükség.

Mielőtt belevágsz a kertészkedésbe, szükséged lesz néhány eszközre
Mielőtt belevágsz a kertészkedésbe, szükséged lesz néhány eszközre

Az ültetés

Egy növényhez számtalan formában hozzájuthatsz: vásárolhatsz magot, palántát és cserepes növényt. A cserepeseket azonnal átültetheted egy másik tárolóedénybe, a palántát viszont előbb állítsd rövid időre vízbe, hogy teleszívják magukat a gyökerei. Ha a lakásodon belül szeretnél magot vetni, a cserepet fedd le celofánnal vagy nejlonzacskóval, majd tedd napos helyre. Miután megjelentek az első csírák, távolítsd el a fóliát, ha pedig előbújtak az első levelek, ültesd külön a palántákat.

Az öntözés

Az öntözésnél ügyelj arra, hogy a vizet a gyökérre irányítsd, vagyis ne áztasd el az egész növényt. Ha megtörtént a baj, azaz kiszáradt a talaj, állítsd a cserepet egy vödör vízbe, hogy a föld megszívhassa magát nedvességgel. Mindig a gyökerekig öntözz.

Fontos, hogy a növények minden talajrétegébe jusson víz
Fontos, hogy a növények minden talajrétegébe jusson víz

A tápszer

A cserepes növények számára a tápszer ugyanolyan fontos, mint az öntözés. Ültetéskor keverj a földbe komposztot, alkalmazz folyékony műtrágyát, később tápszergranulátumot vagy levéltápszert, ha szükséges.

A felmerülő problémák

Sajnos bizonyos problémákkal egy kiskertben is találkozhatsz, de némi odafigyeléssel megelőzheted azokat. Ellenőrizd sűrűn a cserepeket, és ha gyomot találsz, szabadulj meg tőle még azelőtt, hogy virágozni kezdene és elhullajtaná a magvait. A növények megvásárlásakor nézd át őket alaposan, nehogy hazavigyél magaddal valamilyen kártevőt. A madarakat akár egy CD-kből készült füzérrel is távol tarthatod, a csigák tevékenykedését leginkább éjjel leplezheted le, citromhéjjal, sörrel vagy rézdróttal ijesztheted el őket. A tetvek ellen pedig természetes ellenségüket, a katicabogarat vetheted be, pöttyös hátú segítségeidet virágzó növényekkel csábíthatod az erkélyedre. Ha mindezekre felkészültél, nincs más dolgod, mint élvezni a balkonkerteddel járó meditatív tevékenységeket, a friss gyümölcsöket és zöldségeket, a virágaid illatát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek