Csoda-e, ha megosztott az ország, amikor két szomszéd sem ért egyet, mennyi vízzel készül a jó pörkölt, kell-e bele kömény vagy sem. Mi is az a magyar konyha? Elavult már vagy sosem fog?
A konyhai egyedfejlődésben a süti nagyjából a második helyen jön, közvetlenül a tojásrántotta után. Itt egy válogatás hülyebiztos receptekből.
Minden magyar kövér. A kutyájuk is kövér. A magyarok megeszik az idelátogató soványakat is. Ezen tréfálkozott két vicces kedvű svéd. Lehet megsértődni, de tényleg kövérek vagyunk, és erre rámegy a gatyánk is. Igen, soványkám, a tied is.
Süssön kenyeret, akinek két anyja van! - mondaná a legtöbb háziasszony, ha erről kérdeznénk. Minden boltban kapni százféle péksüteményt, naponta frisset, ki az a hülye, aki otthon nekiáll?
Kést vagy edényt lehet venni olcsón és drágán is. De vajon érdemes-e tízszerannyit költeni? Mennyivel tud többet a nagyon drága, mint a nagyon olcsó? Kés, edény, kisgép és csetreszkalauz.
Ha mindenki azzá válik, amit megeszik, akkor a mexikóiakban elég sok az összetevő – a papayától a szöcskén át a kaktuszig ugyanis mindenféle bizarr dolog kerül beléjük.
Beismerjük, vagy nem, de minden háziasszonyban lakik egy skót, aki utál pazarolni. Nagymamák trükkjei a konyhai spóroláshoz.
Péntektől hétfő délután négyig tart a tavaszi jótékonysági sütilicit, amelyben a mi Krisztánk sütijére is licitálhattok. Rövid, részvételi nyomásgyakorlással összekötött összefoglaló a civil szféra legszimpatikusabb kezdeményezéséről.
Az arab ételeket alig ismerjük, pedig elszánt húsevőtől elszánt vegáig mindenki talál köztük fogára valót. Gyertek velünk az ezeregy éjszaka konyhájába, szereljük fel a spájzot arab módra. Nyugalom, tevehús nem kell.
A gasztronómiát a dizájnnal összekötő új magazin jelenik ma meg. Van hely még egy főzős újságnak a piacon? Miben lesz más, mint a többi? Megkérdeztük.
Végre itt a tavasz. Ezt egyesek a szoknyahosszokon veszik észre, mások a virágosnál megjelenő nárciszokon, van, akit pedig az döbbent rá, hogy medvehagymát lát a piacon. Március végi piackínálathoz igazított receptözön.
Leszámolás a lasagna tetejére reszelt trappistával, a pizzamozzarellával és a tejfölös tiramisuval.
Sokat dolgozunk, gyereket nevelünk, háztartást vezetünk. Persze, hogy könnyű megoldásnak tűnik egy zacskó tartalmát forró vízzel leönteni, és 10 perc múlva tálalni úgy, hogy közben ki is teregettünk
A francia konyha hallatára sokan szinte eksztázisba esnek, mások pedig egy megvető legyintéssel kísért csigaevők! felkiáltással intézik el minden konyhák anyját.
Kapjatok fel egy szombrérót és irány a konyha. Csípősimádók előnyben, a mexikói konyha térdig jár a chiliben.
Hó vége van, a zsebed lapos, és este hat embert kéne megetetni. Mit lehet a vendégek elé tenni, ami olcsó, de ez nem látszik rajta? Kétezer forintos menük, hat emberre.
Mielőtt belevetnénk magunkat a thai ízek világába nézzünk néhány kiegészítő gyors infót az országról, sok tekintetben ugyanis ez befolyásoló hatással bír a gasztronómiára.
Többet ér-e, ami többe kerül? Most következő, szubjektív cikkünkben azt próbáljuk meg körbejárni, miből jobb a drágább, és mi az, ahol az olcsóbb is jó minőségű.
Fényképes eligazítás azoknak, akik számára nem egyértelmű, milyen a szokásos módon készített világos rántás, és mikor üveges a hagyma
Hamarosan magyarul is elindul a világ egyik legnagyobb gasztromagazinja, a BBC Good Food. Az első, március elején megjelenő szám a húsvétról szól majd.
Az olcsó büfék és a városi legendák révén a magyar tudatban a kínai konyha a gyanús húsok, a tocsogó olaj, a furcsa szagok és a mindent elöntő nátrium-glutamát világa. Nézzünk túl egy kicsit a patkány/kutyahúsos sztereotípián.
Nem elég baj nekünk, hogy uncia meg cup, ráadásul ezek mást jelentenek az angoloknál, az amerikaiaknál,a kanadaiaknál és az ausztráloknál. Nagy méricskélős anyagunkban összefoglaltuk, hol mennyi az annyi..
Indiait főzni nem nehéz, csak először meg kell pirítani a megfelelő fűszereket. Utána bármi jöhet, jó lesz.
Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is, csak legyen hozzá elég kenyér.
Mivel hiszünk abban, hogy Waldorf módszerrel is fejleszthető a főzőtudomány, most azokhoz szólunk, akik szeretik a japán konyhát, és úgy érzik, a gasztronómiának pont ez a távolkeleti szeglete indíthatja el őketl a tűzhely felé.
Miután a múlt héten berendeztük a konyhát és felszerelkeztünk alapanyagokkal, nincs ami megakadályozza, hogy főzni kezdjünk. Indulásképpen a tésztákkal kezdjük, mert gyors, könnyű és hálás dolog tésztát főzni.
A főzéshez alapanyagok kellenek. Ezeket be kell szerezni. De nem úgy ám, hogy televásároljuk a hűtőt, aztán kidobjuk a felét, mikor már mászik. Az alapkonyha második cikkében azt vesszük végig, hogyan készletezz ha kezdő vagy.
Tulajdonképpen főznél, de ha elolvasol egy receptet, a felét nem érted? Felmegy a vérnyomásod, ha meghallod, hogy „amennyit felvesz” és „a szokásos módon rántást készítünk”? A hűtőd tartalma két sör és egy doboz margarin? Te vagy a mi emberünk.
Szuper tippek és olyan saláták, amelyeket még a gyerekek is szeretnek, egyben: bejo visszatért.
A sokszínű német főváros egy dramaturg szemével.
4000 Ft-ból háromfogásos vacsorát készítünk. Közel-keleti előétel, ázsiai főétel, angol desszert. A két gasztro szerző kedvencei. Videó.
4000 Ft-ból háromfogásos vacsorát készítünk. Közel-keleti előétel, ázsiai főétel, angol desszert. A két gasztro szerző kedvencei. Videó.
4000 Ft-ból háromfogásos vacsorát készítünk. Közel-keleti előétel, ázsiai főétel, angol desszert. A két gasztro szerző kedvencei. Videó.
Befőzős videó sorozatunk harmadik részében sült paprikát teszünk el télire.
A szerda esti hajtás levezetésére gyors és olcsó vacsoratippünk mára: citromos rizottó. Ajánljuk mellé egy pohár száraz fehér bor elfogyasztását. Jó pihenést!
Jön az ősz, jönnek a zsírosabb ételek, amiktől jobb kedvünk lesz. Sajtos melegszendviccsel nyitunk.
Most a legédesebb és a legolcsóbb a paradicsom. 5 befőzési ötlettel segítünk, hogy üvegbe zárd a nyár legzamatosabb zöldségét, ami igazából gyümölcs.
Ha nem vagy elhízva, megmentheti a kedved egy nagy kanál karamella. Ha a túlsúlytól szenvedsz, akkor már ez sem segít.
Továbbra is az iskolai étkezés a téma: összeszedtünk néhány tippet az egészséges iskolai uzsonnához.
Gyors, finom és szezonális. Most a legfinomabb a cukkini és a paradicsom, itt az ideje, hogy összesüsd őket.
A nyári tökök egészen mások, mint az őszi fajták. Zsenge, friss, könnyű ételeket készíthetünk belőlük. Figyelem, a tökfélék esetében a nagyobb nem biztos, hogy jobb!
Granita, parfé vagy pálcikás jégkrém recepttel. Egyik sem időjárásfüggő, bármikor jól tud esni.
Jókedvre derítő süteményt sütöttünk ma reggel. A terápiát csak ajánlani tudjuk, a recept egyszerű.
Ha szereted a spenótot, imádni fogod a mángoldot. Most szólunk, hogy a mángold hamarosan menő lesz!
Praktikus tippeket szedtünk össze az apartmanban nyaralóknak, hogy senkiből ne váljon háztartási alkalmazott a nyaralás során. Grillezni kötelező.
Bizarr ötlet betegséget ételről elnevezni, de ebből újra ételre gondolni még elvetemültebb. Pedig most pont ezt tettük, de ígérjük, dinnyés pacal nem lesz a receptek között.
Keressük azokat a férfiakat, akik még Marcinál is jobban főznek. Nevezz egy telefonnal felvett videóval, hogy te legyél a következő vendég a Dívány videójában!
Körkérdésben keressük a jó szakácskönyv ismérveit. Kiderítjük milyen a jó szakácskönyv, vagy hogy létezik-e egyáltalán olyan, ami mindenkinek megfelel.
Nem egyszerűen tészta és saláta. Ha egy férfi főz, akkor komoly filozófia is meghúzódik a háttérben. Bemutatkozik Fekete Márton a Díványon.
Fáradozásaink a konyhában nem sokat érnek, ha a végén az ételt egy gyors megoldással tönkretesszük. A leveskockával tartósítószereket és ízfokozókat dobunk a levesbe, pedig készíthetnénk helyette alaplevet is. Igaz, nem olyan gyors, de összehasonlíthatatlan az eredmény.
Kettő az egyben receptünk két főszereplője a rebarbara és az eper. Tökéletes párost alkotnak akár kompótot, akár pohárkrémet készítünk belőlük. Az egészben az a legjobb, hogy rövid idő alatt akár mindkettőt összehozhatod.
A rebarbara az egyik legjobb hűsítő a nyári melegben: savanyú, de mellette karakteres ízű zöldség, amit inkább úgy szeretünk fogyasztani, mintha gyümölcs lenne.
Chili&Vanília, Csak a Puffin, Dolce Vita, Gabojsza, Fűszer és Lélek, Horasz, Lila Füge, Limara, Lorien, Piszke. Ha ismerősen csengenek ezek a nevek most örülhetsz, mert főztjüket élőben is megkóstolhatod. A gasztrobloggerek neked főznek június 4-én.
Öt recept: 3 a pályázatra érkezettek közül és 1-1 gasztro szerzőinktól. Mert a libamáj jó! Lájkold a neked legszimpatikusabbat facebookon!
Most megtudhatod, hogy mit jelent a Magyarországon zajló gasztroforradalom, a fesztiválon minden megkóstolható és megvásárolható.
Az epres omlett átmenet az omlett és a palacsinta között. Friss eperrel tálalva bárkit levesz a lábáról és az benne a legjobb, hogy percek alatt elkészül. Férfiak is elkészíthetik. Videó.
Zöld és fehér spárga a piacon, a zöldségesnél és az éttermekben - itt az ideje az első idei spárgareceptnek is. Leves sült zöld spárgából, mentás gremolatával.
A SZÉP-kártya keretösszegéhez is hozzányúlnak.
A magyar és a világirodalom jeles színházi műveire kérdez rá kvízünk, bizonyítsd be, hogy te is otthon vagy ebben a világban!