Mit eszik a gyerek a suliban: uzsonnatippek

Pillanatnyilag annyit tehet a szülő annak érdekében, hogy gyereke értékelhető ételhez is jusson a nap folyamán, hogy egészséges uzsonnával indítja útnak otthonról. Ez a feladat se mindig egyszerű, főleg egy bizinyos kor felett, amikor a gyereknek vonzóbb lehet az iskolai büfé kínálata és ciki az otthonról hozott szendvics. Összeszedtünk néhány tippet az egészséges iskolai uzsonnához.

Az iskolával együtt elkezdődik a gyerekek étkeztetésével kapcsolatos mindennapos rutin, aggodalom is. Nem ért még ide Jamie Oliver, hogy megreformálja a magyar menzákat, de még csak a koncepció sem izgatott fel senkit annyira, hogy szó essen a menzahelyzet változásáról, javulásáról. Pillanatnyilag annyit tehet a szülő annak érdekében, hogy gyereke értékelhető ételhez is jusson a nap folyamán, hogy egészséges uzsonnával indítja útnak otthonról. Ez a feladat se mindig egyszerű, főleg egy bizinyos kor felett, amikor a gyereknek vonzóbb lehet az iskolai büfé kínálata és ciki az otthonról hozott szendvics. Összeszedtünk néhány tippet az egészséges iskolai uzsonnához.

Top 5 uzsonnatippünket itt olvashatjátok

Csináljuk együtt

A gyerekek tudják, hogy mit szeretnek és mit nem. Ha bevonjuk őket a tervezés és a beszerzés folyamatába, nagyobb rá az esély, hogy szeretni fogják, amit kapnak. Beszélük meg, hogy miket szeret, intézzük együtt a bevásárlást, és engedjük, hogy ő is válasszon.

Legyen változatos a menü

Akár tetszik akár nem, nem lehet minden nap májkrémes kiflit vagy szalámis zsemlét enni. Akkor se, ha együtt vettük vagy készítettük a májkrémet. Még ha ragaszkodnak is egy-egy ételhez, a gyerekek hamar megunják ugyanazt az uzsonnát, és hajlamosak lesznek valami édességgel helyettesíteni az egészségesnek szánt szendvicset. Csíkokra vágott zsöldségek joghurtos mártogatóssal és egy kiflivel sokkal érdekesebb uzsonna, mint a májkrémes szendvics. Melegebb napokon készíthetünk jéggel turmixolt gyümölcsöket (smoothie), amit termoszba töltünk, így uzsonnaidőben is hideg és élvezetes marad. A tartalmas gyümölcskoktél mellé elég egy müzliszelet, néhány szem pirított mandula, vagy egy kis maradék grillcsirke pitába töltve.

Kiegyensúlyozott uzsonna

Figyeljünk rá, hogy a kézenfekvő szénhidrátok mellett értékes fehérjéket is csomagojunk. Kerüljön a szendvicsbe felkarikázott főtt tojás, sajt, sovány sonka vagy szardínia-, tonhalkrém. Vannak gyerekek, akik nem szeretik a szenvicseket, nekik a tonhalkrémet tehetjük kis műanyagdobozba korpás keksszel és uborkával.

Nem kell bonyolítani

A gyerekek az egyszerű ételeket szeretik, amiről meg is tudják állapítani, hogy mi az, amit esznek. Bármennyire is szeretnénk, egy uzsonnával nem lehet egy egész napos étrendet kiváltani. Akkor járunk jól, ha megeszi a gyerek az otthon készített uzsonnát, és még mindig van arra lehetőség, hogy vacsorára otthoni kosztot kapjon.

Nem csak szendvics

Kivédhetjük az iskolai büfé támadását, ha mi magunk is gondolunk az édességre, és a szendvics mellé csomagolunk más snack-et is. Feldarabolt gyümölcs, müzliszelet, aszalt gyümölcs, joghurtital - ezek mind enyhítik a hirtelen érkező éhséget, és az édesszájúaknak is kedveznek. Néha egy szelet csoki nem a világ vége, csak az a fontos, hogy ne chips-ből és csokiból álljon az uzsonna.

Oszd meg másokkal is!
Mustra