Két szerelmes pár: a rebarbara az eperrel jár

Az eper csodát tesz a rebarbarával. Érdemes azoknak is megkóstolni ezt a párosítást, akik önmagában a rebarbarát túl fanyarnak vagy intenzívnek találják. Az, hogy ez a páros kialakult egyáltalán nem csoda: egyszerre teremnek, ízük pont kiegészíti egymást és színben is sokat dob az esetleg kicsit haloványra sikerült rebarbarán a piros eper.

Kettő az egyben recept következik. Desszertünk alapja egy rebarbarakompót, de nem olyan, amit nagyanyáinktól ismerünk. Ebben eper, gyömbér és méz van, de lehet fokozni a hatást vaníliával, rózsaborssal vagy éppen barna cukorból főtt sziruppal is. A kompót önmagában is csodálatos, jó hidegen egy fülledt nyári reggel ideális reggeli.

Aki nagyon éhes, ehet mellé kalácsot. Délutánra a könnyű kompótból impozáns pohárkrémet készíthetünk majdnem hogy nulla energiabefektetéssel. Mindössze annyi a teendő, hogy felverünk egy kevés tejszínhabot és összeforgatjuk a kompóttal. Mehet bele még egy kis friss eper is, ártani nem fog.

Hozzávalók:

1/2 kg rebarbara
3 ek méz
3 cm-es darab gyömbér reszelve
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
1/4 dl víz
1/4 l tejszín
2 ek porcukor
1/4 kg eper

Az epret mosd meg és csumázd ki. A rebarbara nagyon zöld részeit vágd le, a felhasználásra kerülő szárakat vágd 2 cm-es darabokra. Tedd közepes lábosba a mézzel, gyömbérrel, reszelt citromhéjjal és a 1/4 dl vízzel és fedő alatt, közepes lángon főzd 15 percig, amíg megpuhul. Ízlés szerint édesítsd még, ha kell. Forgasd össze a meleg kompótot a negyedelt eperrel, hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe, amíg teljesen lehűl.

A tejszínt a porcukorral verd kemény habbá. A hideg kompótot lazán keverd össze a tejszínhabbal, fogyasztásig, de legalább 1/2 órára tedd vissza a hűtőbe, majd szedd poharakba és a tetejét díszítsd friss eperrel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra